15/09/2022 15/09/2022 Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, αναφέρθηκε στον επίσημο ιστότοπό της στις δύο ανακοινώσεις που έκανε η συμπρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Τσετίνιε σχετικά με το καθεστώς της εκκλησιαστικής περιουσίας στην επικράτειά της. της Σβετλάνα Λεβίτσκι Αρχικά, η Μητρόπολη Μαυροβουνίου τόνισε ότι θα πρέπει οι αρχές να κάνουν το καθήκον τους όσον αφορά την επίλυση των διαφορών, και...
15 Σεπτεμβρίου, 2022 - 10:43
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2022 - 10:50

Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου για τις παραβιάσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της

Διαδώστε:
Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου για τις παραβιάσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της

Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, αναφέρθηκε στον επίσημο ιστότοπό της στις δύο ανακοινώσεις που έκανε η συμπρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Τσετίνιε σχετικά με το καθεστώς της εκκλησιαστικής περιουσίας στην επικράτειά της.

της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Αρχικά, η Μητρόπολη Μαυροβουνίου τόνισε ότι θα πρέπει οι αρχές να κάνουν το καθήκον τους όσον αφορά την επίλυση των διαφορών, και στη συνέχεια έκανε μνεία στην “λαϊκιστική συμπεριφορά” της συμπρωτεύουσας η οποία προέβη σε σκόπιμη εξαπάτηση και οργάνωση του τοπικού πληθυσμού, κάτι που δεν άπτεται στις νόμιμες μορφές συμπεριφοράς στις διοικητικές διαδικασίες και δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που εκφράζονται προς τις δημόσιες και κρατικές αρχές.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Όσον αφορά στην προχθεσινή θριαμβευτική ανακοίνωση σχετικά με τη γη στην Τσούκοβιτσα (Čukovića), η συμπρωτεύουσα προέβη για άλλη μια φορά σε ψευδείς δηλώσεις και απάτες, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης Μαυροβουνίου. Ωστόσο, ο Ιερός Ναός στην Τσούκοβιτσα με τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο και το νεκροταφείο δεν ανήκει διοικητικά στην συμπρωτεύουσα η οποία με την ανακοίνωσή της άφησε να εννοηθεί το αντίθετο.

Η έκταση στην οποία σήμερα έχει δικαίωμα χρήσης η Μητρόπολη, έως το 2002 ανήκε ιδιοκτησιακά στην Μητρόπολη, αλλά με μια απόφαση του κτηματολογίου της συμπρωτεύουσας το 2002, το δικαίωμα ιδιοκτησίας του Δημοσίου καταχωρήθηκε σε αυτό το οικόπεδο και η Μητρόπολη παρέμεινε δικαιούχος. Στο γειτονικό οικόπεδο, που είναι και δάσος, η Μητρόπολη παρέμεινε κάτοχος των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και δεν υπήρξε καμία αλλαγή.

Όσα προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με τα άρθρα 419 και 420 του νόμου περί περιουσιακών και νομικών σχέσεων, η Μητρόπολη Μαυροβουνίου έχει υποβάλει αίτημα μετατροπής του δικαιώματος χρήσης σε δικαίωμα ιδιοκτησίας και, χωρίς καμία αμφιβολία, θα ασκήσει το δικαίωμα αυτό, όπως όλοι οι δικαιούχοι. Ο νόμος πρέπει να είναι ίσος για όλους.

Ως εκ τούτου, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Μητρόπολη Μαυροβουνίου δεν ζήτησε νέα εγγραφή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της συμπρωτεύουσας, αλλά ζήτησε την επιστροφή όσων της αφαιρέθηκαν κατά τρόπο νομικά ανεπίτρεπτο και το ζήτησε αυτό σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με την Μητρόπολη, το αίτημά της απορρίφθηκε παράνομα, κάτι που θα το αποδείξει στην αρμόδιες αρχές. Μάλιστα οι λόγοι της απόρριψης του αιτήματός της δεν αποτελούν νομικά επιχειρήματα.

Ακόμη, κάποια πολιτικά πρόσωπα της συμπρωτεύουσας επιβράβευσαν τις αδύναμες και καταστροφικές λύσεις, που είναι ενάντια στα συμφέροντα της Μητρόπολης, μόνο για ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους, ελπίζοντας ότι θα ικανοποιήσουν προσωρινά κάποιον και θα τρομάξουν ή θα αποθαρρύνουν τους «άλλους».

Η Μητρόπολη υπογράμμισε ότι οι αρμόδιοι στην συμπρωτεύουσα είναι που πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματα όλων και να μην προβαίνουν σε διακρίσεις. Επίσης η Μητρόπολη κάνει έκκληση η συμπρωτεύουσα να συμβάλει στην ομόνοια και όχι να σπείρει τη διχόνοια καθοδηγούμενη από ιδιαίτερα συμφέροντα.

Τέλος, η Μητρόπολη επεσήμανε ότι θα ΄κάνει χρήση όλων των νόμιμων μέσων θα χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα, ενώ εξέφρασε την πίστη της στις ανώτερες αρχές της χώρας ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και διορθωθούν οι παρανομίες.

Πηγή και φωτογραφίες: mitropolija, svetigora

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων