09/05/2023 09/05/2023 Χιλιάδες πιστοί κατέκλεισαν χθες το βράδυ τους δρόμους της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, συμμετέχοντας στη λιτανεία με αφορμή τη μνήμη του Αγίου Μάρκου του Αποστόλου και Ευαγγελιστού (με το παλαιό εορτολόγιο). Επικεφαλής της πομπής ήταν ο Επίσκοπος Μπουένος Άιρες και Νοτίου-Κεντρικής Αμερικής κ. Κύριλλος. Κατά τον πανηγυρικό εορτασμό έγινε λιτανεία των ιερών λειψάνων του Αγίου...
09 Μαΐου, 2023 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 09/05/2023 - 18:12

Η Ποντγκόριτσα τίμησε τον προστάτη της Άγιο Μάρκο τον Απόστολο και Ευαγγελιστή (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Η Ποντγκόριτσα τίμησε τον προστάτη της Άγιο Μάρκο τον Απόστολο και Ευαγγελιστή (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Χιλιάδες πιστοί κατέκλεισαν χθες το βράδυ τους δρόμους της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, συμμετέχοντας στη λιτανεία με αφορμή τη μνήμη του Αγίου Μάρκου του Αποστόλου και Ευαγγελιστού (με το παλαιό εορτολόγιο). Επικεφαλής της πομπής ήταν ο Επίσκοπος Μπουένος Άιρες και Νοτίου-Κεντρικής Αμερικής κ. Κύριλλος. Κατά τον πανηγυρικό εορτασμό έγινε λιτανεία των ιερών λειψάνων του Αγίου Συμεών ιδρυτή της Ιεράς Μονής Dajbaba.

Στη λιτανεία παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος της Ποντγκόριτσα, Danilo Saranović, καθώς και ορισμένα μέλη του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου. Η λιτανεία κινήθηκε μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου κάτω από τον λόφο Gorica στην οδό Sloboda. Μετά από εκεί κατευθύνθηκε στο σπίτι της μουσουλμανικής οικογένειας Đečević από τη Στάρα Ποντγκόριτσα, όπου φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου.

Ο π. Gojko Perović, εφημέριος της Ποντγκόριτσα-Κολασίνι, απευθυνόμενος σε όλους τους παρευρισκόμενους είπε ότι η συντροφικότητα είναι η θεραπεία για όλα τα δεινά και ότι είμαστε όλοι αδέρφια.

Δήλωσε ότι είναι δύσκολο να βρεθούν οι σωστές, κατάλληλες λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν την ομορφιά αυτής της λιτανείας υπό την ευλογία του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου: « Εκ μέρους του Επισκόπου μας κ. Κυρίλλου, σας ευχαριστώ που συμμετείχατε στη λιτανεία, και στο και που συνεισφέρατε, κατόπιν αιτήματος του κλήρου, έτσι ώστε η λιτανεία να είναι  ειρηνική, προσευχητική, γεμάτη μετάνοια. Στο Μαυροβούνιο, δεν υπάρχει χάσμα μεταξύ ιερέων και πιστών, αναπνέουμε πραγματικά σαν ένα. Είναι κάτι που γίνεται αισθητό και το χαιρόμαστε».

Χαιρέτισε επίσης τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής της Ποντγκόριτσα. Η Ποντγκόριτσα ονομάζεται και καθαγιασμένη πόλη, όπως είπε και πρόσθεσε ότι η διοίκηση της πόλης δείχνει φέτος ότι έχει ψυχή, γιατί δίνει σημασία στους ανθρώπους που την κατοικούν. Γαι αυτό προκετια για μία πραγματική διοίκηση, ευλογημένη, παρόλο που είναι όλοι ίδιοι ενώπιον του νόμου, όπως τόνισε.

Επεσήμανε επίσης ότι η συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία αποτελεί γιατρειά για κάθε βάσανο. «Σήμερα, μας υποδέχτηκε στο σπίτι Đečević ένας άνδρας που άκουγε την ευλογία του γονέα του και εμείς ακούγαμε την ευλογία του πνευματικού μας πατέρα Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αμφιλοχίου. Δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από αυτό μονοπάτι, ούτε εμείς από το δρόμο του πνευματικού μας πατέρα, ούτε εκείνος από το δρόμο του πατέρα του», είπε και συμπλήρωσε ότι αν και εδώ συναντιούνται άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών, νιώθουμε ότι στην καρδιά μας ότι είμαστε όλοι άνθρωποι του Θεού.

 

 

  

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες mitropolija.com (Борис Мусић)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων