16/05/2023 16/05/2023 Θέση για τις επιθέσεις που δέχεται από κύκλους στη Σερβία ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος έλαβε με ανακοίνωσή της η Σερβική Εκκλησία τονίζοντας πως η Εκκλησία και ο Πατριάρχης δεν θα σιωπήσουν απέναντι σε όσα αντιβαίνουν στη βούληση του λαού. Αφορμή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στάθηκαν οι δηλώσεις του Μακαριωτάτου σε συνομιλία με ιερείς και πιστούς...
16 Μαΐου, 2023 - 8:39
Τελευταία ενημέρωση: 16/05/2023 - 8:57

Η Σερβική Εκκλησία για τις επιθέσεις κύκλων προς τον Πατριάρχη Πορφύριο

Διαδώστε:
Η Σερβική Εκκλησία για τις επιθέσεις κύκλων προς τον Πατριάρχη Πορφύριο

Θέση για τις επιθέσεις που δέχεται από κύκλους στη Σερβία ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος έλαβε με ανακοίνωσή της η Σερβική Εκκλησία τονίζοντας πως η Εκκλησία και ο Πατριάρχης δεν θα σιωπήσουν απέναντι σε όσα αντιβαίνουν στη βούληση του λαού.

Αφορμή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στάθηκαν οι δηλώσεις του Μακαριωτάτου σε συνομιλία με ιερείς και πιστούς κατά τη διάρκεια του εορταστικού γεύματος ανήμερα του Αγίου Βασιλείου του Όστρογ. Ο κ.κ. Πορφύριος μίλησε σκληρά και με παράπονο για την εκστρατεία κατά της Εκκλησίας που ηγήθηκαν ορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι καθώς και ορισμένα ΜΜΕ.

“Ο λόγος είναι ότι η Πασχαλινή Επιστολή, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τις αντισυνταγματικές διατάξεις του Νόμου για την Ισότητα των Φύλων, που ασκεί βία κατά της σερβικής γλώσσας, εφαρμόζει μια αντίθετη ιδεολογία φύλου στη ζωή των ανθρώπων, όλα υπό το πρόσχημα του υποτιθέμενη φροντίδας, κάτι που στην πραγματικότητα σημαίνει συνειδητή και πλήρη κατάχρηση της μεγάλης ευπάθειας των γυναικών στη σερβική, και όχι μόνο σερβική, κοινωνία. Ο Πατριάρχης, φυσικά, δεν ανέφερε το όνομα κανενός, αλλά από τα συμφραζώμενα, τα ουσιαστικά και τα επίθετα έκαναν τους ηθοποιούς να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους και να βγουν μπροστά, όπως στον διάλογο από τη σειρά που βρίσκεται ακόμη στα γυρίσματα, ο οποίος λέει: – Καλημέρα , καλή γυναίκα ! – Πώς ξέρεις ότι είμαι καλά;”, αναφέρεται.

“Η Εκκλησία προσφέρει καθημερινή φροντίδα στις γυναίκες”

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης της Σερβικής Εκκλησίας γίνεται λόγος για το περιστατικό που οδήγησε στις αντιδράσεις και στα όσα καταφέρθηκαν εναντίον του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας, τονίζοντας ότι η Εκκλησία δεν θα υποστήριζε ποτέ ένα νόμο ο οποίος προάγει θέσεις που εναντιώνονται στην παράδοσή της. Μάλιστα, σε όσους επιχείρησαν να συνδέσουν τις θέσεις του Πατριάρχη με επιθέσεις κατά των γυναικών, υπογραμμίζεται: “Γνωρίζοντας καλά ότι ο Νόμος για την Ισότητα των Φύλων δεν έχει καμία σχέση με τη φροντίδα των γυναικών, με την υπεράσπιση των γυναικών από τη βία, ούτε με πραγματικά δικαιώματα και ανάγκες των γυναικών, αλλάζουν αδίστακτα τις θέσεις τους, υποστηρίζοντας ότι ο Πατριάρχης μιλάει για όλες τις γυναίκες, δείχνει φανατισμό απέναντί ​​τους. Συνειδητά, όμως, αγνοούν το γεγονός ότι ο Πατριάρχης μιλούσε στον ενικό και εννοούσε κρατικό λειτουργό. Πολύ τυχαία, αυτός ο αξιωματούχος είναι γυναίκα αξιωματούχος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ίδιο θα έλεγε και ο Πατριάρχης, έστω κι αν τύχαινε να είναι λειτουργός, δηλαδή άνδρας. Είναι γνωστό και εύκολα επαληθεύσιμο γεγονός ότι ο Πατριάρχης και η Εκκλησία, στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες, όσον αφορά τη συγκεκριμένη φροντίδα και βοήθεια προς τις γυναίκες, κάνουν καθημερινά όσα δεν έκαναν οι προαναφερθέντες σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία τους. Για δεκαετίες, κυρίως μακριά από την καθημερινή προσοχή των μέσων ενημέρωσης, η Εκκλησία παρέχει στις ευάλωτες γυναίκες συγκεκριμένη πνευματική και υλική βοήθεια που σίγουρα δεν λαμβάνουν στα γραφεία των προαναφερθέντων”.

“Η Εκκλησία δεν έχει τίποτα ενάντια στην προσωπική επιλογή”

“Η Εκκλησία και ο Πατριάρχης συνήθως δεν απαντούν σε κραυγαλέα ψέματα και συκοφαντίες. Ωστόσο, όταν πρόκειται για βασικά ζητήματα, θέματα τρόπου ζωής, αξιών, όταν επιβάλλονται απαράδεκτα πρότυπα ζωής στα σπίτια και τις οικογένειές μας, σε νηπιαγωγεία, σχολεία, όπως συμβαίνει με τη νομιμοποίηση των τρανσέξουαλ (LGBTQIA+∞) μέσω αντισυνταγματιού νόμου για την ισότητα των φύλων ή όταν η Εκκλησία συκοφαντείται γι’ αυτό το σκοπό, να είστε βέβαιοι ότι θα αντιδράσουμε ακόμη πιο έντονα σε αυτού του είδους τη χειραγώγηση και τη συκοφαντία ανεξάρτητα από το αν η συκοφαντία και η χειραγώγηση προέρχονται από άνδρες ή γυναίκες. Ο Πατριάρχης, που είναι ο πνευματικός ηγέτης εκατομμυρίων Ορθοδόξων Σέρβων και έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, δεν έχει δικαίωμα να σιωπήσει και δεν θα σιωπήσει. Μην κάνετε λάθος, η Εκκλησία δεν έχει τίποτα ενάντια στην προσωπική επιλογή ή τον προσανατολισμό κανενός. Γνωρίζει ότι κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και επομένως σέβεται την ελευθερία του καθενός”, αναφέρεται για τον λόγο που η Εκκλησία λαμβάνει θέση.

Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι ο Πατριάρχης δεν χάνει ευκαιρία να υπερασπιστεί τα διακιώματα των γυναικών, όπως γνωρίζουν όλοι όσοι βοηθούνται από την Εκκλησία και όσοι θέλουν να τον ακούσουν και γίνεται αναφορά μέσο δύο πρόσφατων παραδειγμάτων όπου ο Μακαριώτατος μίλησε για την αξία και την προστασία της γυναίκας.

Πηγή: spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων