15/09/2023 15/09/2023 Ως ανακριβή, επιθετικά, έχοντας ως στόχο της αναθεώρηση της ιστορίας και την στοχοποίηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρεί η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σε Σερβία, Βοσνία, Κροατία και Μαυροβούνιο και αμφισβητούν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων που μαρτύρησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γιασένοβατς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το “Άουσβιτς...
15 Σεπτεμβρίου, 2023 - 11:06
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2023 - 14:53

Η Σερβική Εκκλησία κατά του αναθεωρητισμού για το “Άουσβιτς των Βαλκανίων”

Διαδώστε:
Η Σερβική Εκκλησία κατά του αναθεωρητισμού για το “Άουσβιτς των Βαλκανίων”

Ως ανακριβή, επιθετικά, έχοντας ως στόχο της αναθεώρηση της ιστορίας και την στοχοποίηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρεί η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σε Σερβία, Βοσνία, Κροατία και Μαυροβούνιο και αμφισβητούν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων που μαρτύρησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γιασένοβατς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το “Άουσβιτς των Βαλκανίων” όπως έχει ονομαστεί από ιστορικούς. 

Του Νικολάου Ζαΐμη

Μόλις μία ημέρα μετά τον αγιασμό για τον θεμέλιο σε οικόπεδο που θα ανεγερθεί ναός για τους Αγίους Μάρτυρες του Γιασένοβατς στο Νέο Βελιγράδι, η Σερβική Εκκλησία με επίσημη θέση την οποία δημοσίευσε θεωρεί ότι ο αναθεωρητισμός από ΜΜΕ στόχο έχει να πλήξει την ιστορική αλήθεια. Παράλληλα, με κατηγορηματικό τόνο διαμηνύει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις θέσεις που προβάλλονται με αντιεπιστημονικό τρόπο.

“Κανένα ψέμα δεν μπορεί να αρνηθεί την ιστορική αλήθεια ότι διαπράχθηκε γενοκτονία εναντίον του σερβικού ορθόδοξου λαού καθώς και εναντίον των αδελφών μας, των Εβραίων και των Τσιγγάνων”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η δήλωση από το παρελθόν

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι όταν ο Επίσκοπος Σλαυονίας κ. Ιωάννης εξέφρασε προσωπικές απόψεις -κατά την Σερβική Εκκλησία- σχετικά με το ζήτημα η αντίδραση υπήρξε άμεση καθώς η Σύνοδος του απαγόρευσε να τοποθετηθεί με αβάσιμα στοιχεία για το ζήτημα. Αυτό φαίνεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσει εκ νέου ο αγώνας των αναθεωρητών για την διαστρέβλωση της της ιστορικής αλήθειας.

“Με τον υπαινιγμό ότι η Σερβική Εκκλησία βρίσκεται θεσμικά πίσω από την δήλωση ενός από τους Επισκόπους της, κάτι που δεν είναι αληθές, ενώθηκαν ορισμένοι διακεκριμένοι Σέρβοι διανοούμενοι και έδωσαν στους εαυτούς τους το δικαίωμα να κάνουν ηθικολογικά μαθήματα και να εκφέρουν κρίσεις για τον Σέρβο Πατριάρχη, τη Σύνοδο και τη Συνέλευση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όλα στο όνομα του πατριωτισμού τους για τον Άγιο Σάββα”, αναφέρεται.

Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας υπενθυμίζει ωστόσο ότι από τη στιγμή που κοινοποιήθηκε η απόφασή της στον Επίσκοπο κ. Ιωάννη αυτός την σεβάστηκε έως και σήμερα και δεν τοποθετήθηκε ξανά επί του θέματος. Για λόγο αυτό η Σερβική Εκκλησία διαψεύδει τα όσα ανέφερε μέσο στο Σαράγεβο ότι η δήλωση του Επισκόπου ήταν πρόσφατη.

Ο Επίσκοπος Σλαυονίας Ιωάννης

“Να αποκηρύξουν δημόσια τις δηλώσεις τους”

Η θέση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, είναι ότι η διαπίστωση των ιστορικών γεγονότων αντιμετωπίζεται από την ιστορική επιστήμη, μαζί με άλλους απαραίτητους επιστημονικούς κλάδους και ότι οι ιερείς πρέπει να προσεύχονται στον Θεό για όλα τα αθώα θύματα, Σέρβους και μη. “Η συστηματική πολυετής μαζική δολοφονία αθώων ανθρώπων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, να επαναληφθεί ποτέ και πουθενά, και να αποτελέσει παράδειγμα για τη χριστιανική κουλτούρα μνήμης”.

Η Σερβική Εκκλησία θεωρεί ότι “ο ιστορικός αναθεωρητισμός με την μείωση του αριθμού των θυμάτων από τους Ουστάσι, είναι μόνο μέρος μιας προβλεπόμενης συνολικής, παγκόσμιας διαδικασίας της οποίας οι δημιουργοί αναθεωρούν και σκοπεύουν να καταστρέψουν όλες τις αξίες του ανθρώπου που αφορούν τον πολιτισμό, το έθνος, την οικογένεια, την πίστη στον Θεό, την πατρότητα, τα φύλα, καθώς και την έννοια των χριστιανών αγίων μαρτύρων”.

“Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων καλεί όλους να γονατίσουν και να προσευχηθούν για τους αγίους μάρτυρες του Γιασένοβατς, που υπέφεραν μόνο επειδή ήταν Σέρβοι και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και καλεί τους ηγέτες του βλάσφημου αναθεωρητισμού να μετανοήσουν και να φέρουν τους καρπούς της μετανοίας, αποκηρύσσοντας δημόσια τις δηλώσεις τους”, συνεχίζει η τοποθέτηση.

Καταλήγοντας η Σερβική Εκκλησία υπενθυμίζει ότι το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γιασένοβατς υπήρξε ένας τόπος συστηματικής εξόντωσης των ανθρώπων και σήμερα για την Εκκλησία η περιοχή αυτής είναι ένας τόπος μαρτυρίου και προσευχής, τόπος ο οποίος μπορεί με πραγματική μετάνοια να γίνει χώρος συμφιλίωσης μεταξύ των Σέρβων Ορθοδόξων και των Κροατών Ρωμαιοκαθολικών.

«Αυλόπορτα του θανάτου», η είσοδος που οδηγούσε στο στρατόπεδο εξόντωσης του Γιασένοβατς

“Το Άουσβιτς των Βαλκανίων”

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς ήταν ένα στρατόπεδο εξόντωσης το οποίο ιδρύθηκε στην κροατική επαρχία της Σλαβονίας από το “Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας (NDH)” κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ευρώπης ενώ έχει αναφερθεί ως «Το Άουσβιτς των Βαλκανίων».

Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1941 σε μια βαλτώδη περιοχή, στη συμβολή των ποταμών Σάβος και Ούνα, κοντά στο χωριό Γιασένοβατς και αποξηλώθηκε τον Απρίλιο του 1945. Στο Γιασένοβατς, η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν Σέρβοι, άλλοι ήταν Εβραίοι, Ρομά και κάποιοι πολιτικοί αντιφρονούντες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων