01/10/2020 01/10/2020 «Εορτάζουμε την Πανσοφία του Θεού και ενθυμούμεθα και βιώνουμε το μυστήριο τούτου του μεγαλοπρεπούς ναού, ιδρυθέντος εκ του αυτοκράτορος Ιουστινιανού, τον ναό εκ του οποίου ξεπήδησαν όλοι οι ναοί, να μην πούμε οι χριστιανικοί, αλλά ιδιαιτέρως οι ορθόδοξοι – εκ της Αγιάς Σοφιάς της Βασιλεύουσας» υπενθύμισε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και  Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος. Στο κήρυγμά...
01 Οκτωβρίου, 2020 - 11:46
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2020 - 18:06

«Ικετεύουμε τον Κύριο για την σταυρωμένη Αγιά Σοφιά»

Διαδώστε:
«Ικετεύουμε τον Κύριο για την σταυρωμένη Αγιά Σοφιά»

«Εορτάζουμε την Πανσοφία του Θεού και ενθυμούμεθα και βιώνουμε το μυστήριο τούτου του μεγαλοπρεπούς ναού, ιδρυθέντος εκ του αυτοκράτορος Ιουστινιανού, τον ναό εκ του οποίου ξεπήδησαν όλοι οι ναοί, να μην πούμε οι χριστιανικοί, αλλά ιδιαιτέρως οι ορθόδοξοι – εκ της Αγιάς Σοφιάς της Βασιλεύουσας» υπενθύμισε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και  Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος.

Στο κήρυγμά του μετά τη Θεία Λειτουργία τόνισε, ότι σε αυτή την λειτουργία εορτάζεται ιδιαιτέρως η Θεία Πανσοφία συνδεδεμένη με τον μεγαλοπρεπέστερο ναό εξ ανθρωπίνου χειρός κατασκευασμένου στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους – την Αγιά Σοφιά.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο Συνοδικός ναός της Ποντγκόριτσας είναι εμπνευσμένος εκ του ναού της Αγιάς Σοφιάς της Κωνσταντινουπόλεως, «όπως ακριβώς εκ του ιδίου ναού είναι εμπνευσμένος και ο ναός του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ του Βελιγραδίου, διαμέσου του οποίου ανασταίνει ο Άγιος Σάββας και τα πυρπολημένα του λείψανά στο Βράτσαρ, όπως γινόταν και στον ναό της Πανσοφίας του Θεού στην Βασιλεύουσα, διαμέσου της Αγιάς Σοφιάς, αιώνες αποκαλύπτεται, εμφαίνεται και μαρτυρείται με εμφανή τρόπο τούτο το μεγάλο και ιερό μυστήριο του Δεσπότου Χριστού».

«Η προσπάθεια μετατροπής της πάλι σε τζαμί είναι ανόητη. Ωστόσο, η Αγιά Σοφιά παραμένει άφθαρτη και αναλλοίωτη. Η Αγία Σοφιά, είναι και εκεί, στο Κίεβο – η μητέρα εκκλησία όλων των ρωσικών εκκλησιών. Επειδή, ο ρωσικός λαός, κατά την πλειονότητα των σλαυικών λαών, διά μέσου της Αγιάς Σοφιάς δέχθηκε την πίστη στον Θεάνθρωπο Χριστό ως της του Θεού Πανσοφίας», είπε ο επίσκοπος Αμφιλόχιος, τονίζοντας ότι καλό είναι που τούτη την λειτουργία την εορτάζουμε στον ναό, τον οποίο καθαγίασαν οι ορθόδοξοι πατριάρχες με προεξάρχοντα τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον δικό μας Παύλο και τον πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο.

«Εδώ η δυάς των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας, φύτεψε δύο ελιές ως ένδειξη ειρήνης και αγάπης», είπε ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος. «Είθε αυτές οι δύο ελιές σύντομα να δώσουν καρπούς και να τις αποστείλουμε στους πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας, «ως πρόσκληση πάλι να συναντηθούν εδώ, όπου τότε συναντήθησαν, όπου ετέλεσαν τελευταία φορά Θεία Λειτουργία»- «Να επιτρέψει ο Θεός να συναντηθούν πάλι εδώ οι πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας, να αγκαλιασθούν και να ασπασθούν, και διά τούτων να ομολογηθεί ότι όντως μαρτυρείται η Πανσοφία του Θεού, του Χριστού Θεού μας».

«Ικετεύουμε τον σταυρωθέντα και αναστηθέντα Κύριο για την σταυρωμένη Αγιά Σοφιά. Σταυρωμένη, ιδού, από το έτος 1453. – Να την επαναφέρει για να γίνει μαρτυρία Του, του Σταυρωμένου και Αναστημένου και του Ζωοποιού Αγίου Πνεύματος», συνέστησε ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε όλους τους ναούς της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας στις 24 Ιουλίου του έτους 2020 τελέσθησαν Θείες λειτουργίες με αφορμή μετατροπής, πάλι, της Χριστιανικής θρησκευτικής ταυτότητας και αποσκοπούσης στην Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας (Αγιάς) Σοφίας της Πανσοφίας του Θεού στην Βασιλεύουσα.
Ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου- παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος με αυτήν την ευκαιρία τέλεσε την Θεία λειτουργία στον Συνοδικό ναό της Αναστάσεως του Χριστού στην Ποντγκόριτσα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων