07/10/2022 07/10/2022 Σήμερα ημέρα κατά την οποία η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία κάνει προσευχή για την προστασία της οικογένειας και την ιερότητα του γάμου, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, με βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, έστειλε μήνυμα για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών. Ο Μακαριώτατος αποκάλεσε ιερές τις γυναίκες, μητέρες, και αδερφές και υπογράμμισε ότι ο ίδιος...
07 Οκτωβρίου, 2022 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 07/10/2022 - 9:01

Ηχηρό μήνυμα Πατριάρχη Σερβίας κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Διαδώστε:
Ηχηρό μήνυμα Πατριάρχη Σερβίας κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Σήμερα ημέρα κατά την οποία η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία κάνει προσευχή για την προστασία της οικογένειας και την ιερότητα του γάμου, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, με βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, έστειλε μήνυμα για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών.

Ο Μακαριώτατος αποκάλεσε ιερές τις γυναίκες, μητέρες, και αδερφές και υπογράμμισε ότι ο ίδιος προσωπικά θα συμβάλει ώστε τα σπίτια να είναι πιο ασφαλή.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η προώθηση της βίας στην ψηφιακή εποχή

Ο λόγος του Χριστού σήμερα “πνίγεται” από τη γενικότερη εκμετάλλευση των φαινομένων βίας στα κοινά, όπως είπε ο Μακαριώτατος. “Κάποια μέσα μας δείχνουν καθημερινά, ακόμη και σε επίπεδο ψυχαγωγίας, τις διάφορες μορφές βίας στο βωμό της τηλεθέασης και των κερδών. Είναι τόσο μεγάλη η προβολή των φαινομένων βίας ώστε ηθελημένα και μη εκτιθέμεθα στην προώθησή της.

Η ανάδειξη της βίας και της ανηθικότητας σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ταινίες, εφημερίδες και ιστοσελίδες, ακόμη και στον κόσμο του παιδικού παιχνιδιού, γίνεται πλέον πρότυπα για τις νέες γενιές, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα, επεσήμανε ο Πατριάρχης Σερβίας, και πρόσθεσε: “Μάλιστα πλήθος ειδήσεων αναφέρονται σε περιστατικά βίας κατά των γυναικών, με ξυλοδαρμό, βιασμό και δολοφονία κόρης, αδελφής, συζύγου, μητέρας”.

Οι μητέρες, οι γυναίκες και οι αδελφές μας είναι ιερές

Ακόμη, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη δημιουργία του ανθρώπου κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θοεύ: “Για την Ορθόδοξη Εκκλησία κάθε άνθρωπος είναι κατ’ εικόνα και ομοίωσιν Θεού. Και η πιο σεβαστή από ολόκληρο το ανθρώπινο γένος είναι η Θεοτόκος. Τι μεγαλύτερη απόδειξη χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε πόσο πολύ σέβεται η Εκκλησία την κάθε γυναίκα, αδελφή και μητέρα ως αγία και εικόνα του Θεού;”

“Για τους Χριστιανούς, οι μητέρες, οι γυναίκες και οι αδελφές μας είναι ιερές. Είναι αδιανόητη η βία εναντίον τους”, τόνισε ο Μακαριώτατος.

Επίσης, ο Πατριάρχης Σερβίας αναφέρθηκε στα ποσοστά βίας στη Σερβίας: “Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι άνδρες – δειλοί και αδύναμοι – έχουν σκοτώσει περισσότερες από 40 γυναίκες στη Σερβία μόνο τα τελευταία δύο χρόνια και περίπου 300 τα τελευταία 10 χρόνια! Ένας Θεός ξέρει το πόσες άλλες γυναίκες στο οικογενειακό περιβάλλον, στους χώρους εργασίας και αλλού εκτίθεντο σε κάθε είδους βασανιστήρια“.

“Τι είδους άνθρωποι είμαστε όταν οι γυναίκες τρέχουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο; Πόσα ασφαλή σπίτια πρέπει να χτίσουμε για να μειώσουμε τον αριθμό των κακοποιημένων και δολοφονημένων γυναικών;”, διερωτήθηκε ο Μακαριώτατος.

Η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία για την προστασία της γυναίκας

“Αισθάνομαι την ευθύνη και την ανάγκη να δει η Εκκλησία αυτό το πρόβλημα σε όλες τις τεράστιες διαστάσεις του”, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.

Μάλιστα, ο Πατριάρχης Σερβίας απηύθυνε έκκληση ώστε όλοι οι ιερείς να εντοπίσουν τα φαινόμενα βίας και να συνεργαστούν με τους κοινωνικούς λειτουργούς: “Η Εκκλησία, τουλάχιστον εδώ στην Αρχιεπισκοπή Βελιγραδίου και Καρλοβικίου, θα βοηθήσει στο να είναι ασφαλή τα σπίτια. Θα ενθαρρύνει τους πιστούς να συμμετέχουν εθελοντικά στο έργο των υφιστάμενων ιδρυμάτων και κέντρων που φροντίζουν θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας.

Οι ιερείς θα αναγνωρίζουν την ενδοοικογενειακή βία στις ενορίες τους και σε συνεργασία με κοινωνικούς λειτουργούς, θα προσπαθούν να επηρεάσουν ώστε να μην προκύψουν τραγικά αποτελέσματα. Θα ενθαρρύνονται επίσης να μιλούν πιο συχνά στα κηρύγματά τους για το πρόβλημα όλων των μορφών βίας που υπάρχουν σήμερα στην κοινωνία και τις οικογένειές μας”.

Επιπλέον, ο Μακαριώτατος είπε ότι ο ίδιος προσωπικά θα συμβάλει ώστε τα σπίτια να είναι πιο ασφαλή: “Θα συμμετάσχω προσωπικά στη βοήθεια των γυναικών που έχουν βρει καταφύγιο από τη βία σε ασφαλή σπίτια. Μέσω των μέσων ενημέρωσης, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των εκδόσεων της, η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει και να επικοινωνήσει αυτά τα οδυνηρά κοινωνικά φαινόμενα, και θα συμβάλει στον εντοπισμό και την πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων και διαστροφών“.

Έκκληση για ταπεινοφροσύνη και αγάπη

Και σε όλους όσους ομολογούν τον Χριστό Κύριο και θεωρούν τους εαυτούς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, λέμε ότι κάθε πράξη βίας κατά των αδύναμων και απροστάτευτων είναι μια επιπλέον πληγή στο σώμα του Χριστού! Καλούμαστε σε ταπεινοφροσύνη, πραότητα και αγάπη και να αγωνιζόμαστε να είμαστε άξιοι να κληθούμε στην Βασιλεία του Θεού“, κατέληξε.

 

Πηγή: Πηγή: SPC

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων