09/07/2022 09/07/2022 Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Οι δάσκαλοι Θρησκευτικών της Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου-Καρλοβικίου καταδικάζουν την κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος των γονέων και των παιδιών τους να επιλέγουν ελεύθερα και να παρακολουθούν τα Θρησκευτικά στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια γενικευμένη κατάσταση, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν από 60 σχολεία σε σύνολο 221, στα οποία...
09 Ιουλίου, 2022 - 12:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/07/2022 - 12:12

Καταργείται το μάθημα των Θρησκευτικών στο Βελιγράδι; – Όσα αναφέρουν οι δάσκαλοι της Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου

Διαδώστε:
Καταργείται το μάθημα των Θρησκευτικών στο Βελιγράδι; – Όσα αναφέρουν οι δάσκαλοι της Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Οι δάσκαλοι Θρησκευτικών της Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου-Καρλοβικίου καταδικάζουν την κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος των γονέων και των παιδιών τους να επιλέγουν ελεύθερα και να παρακολουθούν τα Θρησκευτικά στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια γενικευμένη κατάσταση, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν από 60 σχολεία σε σύνολο 221, στα οποία διεξάγεται το μάθημα των Θρησκευτικών.

Τι αναφέρει το Σύνταγμα

Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Σερβίας εγγυάται σε κάθε πολίτη της Σερβίας το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία και το δικαίωμα του κάθε πολίτη να μεγαλώνει τα παιδιά του σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του. Ακόμη ο νόμος επιτρέπει στα παιδιά των μελών όλων των παραδοσιακών εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων να παρακολουθούν το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Συνεπώς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση των δασκάλων των Θρησκευτικών, οποιαδήποτε αποθάρρυνση και αποτροπή των παιδιών και των γονέων τους από το να επιλέξουν τα Θρησκευτικά, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και το Νόμο.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, υπεύθυνοι για αυτές τις παραβιάσεις είναι οι διευθυντές των σχολείων, στους οποίους το Υπουργείο Παιδείας έχει αναθέσει τη φροντίδα και το καθήκον να παρέχουν στους γονείς και τα παιδιά τους την ελευθερία του να επιλέξουν το μάθημα των Θρησκευτικών χωρίς να γίνονται διακρίσεις εις βάρους τους.

Αμφισβητείται η εγκυρότητα νόμου του 2008

Εκτός από τις προαναφερθείσες παραβιάσεις, οι δάσκαλοι των Θρησκευτικών επισημαίνουν ότι έγιναν μάρτυρες και άλλων χειρισμών σε σχέση με την απόδοση των θρησκευτικών στα σχολεία, που σε πολλούς τομείς ουσιαστικά κατάργησαν το δικαίωμα γονέων και μαθητών να επιλέγουν τα Θρησκευτικά. Το 2008 εισήχθη ένας νέος Κανονισμός από το Υπουργείο Παιδείας για τη συγκρότηση τμημάτων Θρησκευτικών και Αγωγής του Πολίτη, το οποίο εγκρίθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβερνητικής Επιτροπής Θρησκευτικών, με την οποία, βάσει νόμου, έπρεπε να συνεργάζεται το Υπουργείο.

Η πρωτότυπη και πιο δίκαιη πρακτική είχε εφαρμοστεί την εποχή της κυβέρνησης του πρώην Πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς (2001-2003). Τότε, η συγκρότηση τμήματος Θρησκευτικών και Αγωγής του Πολίτη δεν εξαρτιόταν από τον αριθμό των μαθητών σε αυτά.

Αυτό πλέον δεν εφαρμόζεται, καθώς το Υπουργείο Παιδείας όρισε ότι απαιτείται τουλάχιστον 15 μαθητές να επιλέξουν το μάθημα των Θρησκευτικών. Συνεπώς πολλά παιδιά, ιδίως από μειονοτικές θρησκευτικές κοινότητες, να μην μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην θρησκευτική ελευθερία.

Στην ανεργία οι δάσκαλοι των Θρησκευτικών

Από την άλλη πλευρά, «πολλοί από τους συναδέλφους μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από άλλες παραδοσιακές Εκκλησίες και θρησκευτικές κοινότητες, έχουν χάσει τη δουλειά τους ή οι μισθοί τους έχουν μειωθεί δραστικά», όπως τονίζεται.

Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της υιοθέτησης Επαγγελματικών Εγχειριδίων για τη συγκρότηση τμημάτων και τον τρόπο χρηματοδότησης των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δημοκρατία της Σερβίας.

Σε πολλές περιπτώσεις ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τρήματος αυξήθηκε σε 30, και η συγχώνευση μαθητών από πολλές τάξεις ουσιαστικά απέκλεισε το μάθημα των Θρησκευτικών από το πρόγραμμα των μαθημάτων καθώς δεν μπορεί να γίνει ποιοτικό μάθημα.

«Φοβόμαστε ότι όλα αυτά οδηγούν στην αποβολή του μαθήματος των Θρησκευτικών από το σχολικό σύστημα της Δημοκρατίας της Σερβίας, δηλαδή στην κατάργηση των δικαιωμάτων των γονέων και των παιδιών τους που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και το Νόμο, αλλά και την απώλεια των θέσεων εργασίας μας», όπως υπογραμμίζεται.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, «εμείς οι δάσκαλοι των Θρησκευτικών της Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου-Καρλοβικίου απευθύνουμε αυτή τη δημόσια έκκληση στο εκπαιδευτικό και ευρύτερο κοινό μας και κυρίως στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας της Σερβίας, να καταργηθούν όλες τις προαναφερθείσες παρατυπίες στη διεξαγωγή του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία, και να επιστρέψει η ομαλή λειτουργία του, σύμφωνα με τους νόμους και προς όφελος των μαθητών μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από spc.rs, slovoljubve, tvhram

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων