15/01/2022 15/01/2022 Για άλλη μια φορά ενοριακό κτήριο, κτισμένο δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Λουκά της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο χωριό Βιτομίριτσα του Κοσόβου, υπέστη καταστροφές από αγνώστους. Το κτίριο είχε δεχθεί παρόμοια επίθεση τον Μάρτιο του περασμένου έτους, αλλά οι δράστες δεν έχουν βρεθεί ακόμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κτήριο ...
15 Ιανουαρίου, 2022 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 15/01/2022 - 18:07

Καταστράφηκε για άλλη μια φορά ενοριακό κτήριο στο Κόσοβο

Διαδώστε:
Καταστράφηκε για άλλη μια φορά ενοριακό κτήριο στο Κόσοβο

Για άλλη μια φορά ενοριακό κτήριο, κτισμένο δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Λουκά της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο χωριό Βιτομίριτσα του Κοσόβου, υπέστη καταστροφές από αγνώστους. Το κτίριο είχε δεχθεί παρόμοια επίθεση τον Μάρτιο του περασμένου έτους, αλλά οι δράστες δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κτήριο  λειτουργεί ως προσωρινό καταφύγιο για Σέρβους, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί από το Κόσσοβο και τα Μετόχια, κατά τη διάρκεια των εθνικών εκκαθαρίσεων.

Στις 6 Ιανουαρίου του 2022, οι άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο κτίριο, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Η αστυνομία του Κοσσόβου απενέβη αλλά οι δράστες διέφυγαν. Έχει σχηματιστεί δικογραφία για φθορά και καταστροφή ιδιοκτησίας.

Το κτίριο είχε υποστεί παρόμοια επίθεση, τον Μάρτιο του 2021. Τότε η προκληθείσα ζημιά είχε εκτιμηθεί σε 4.000 ευρώ, και το καλοκαίρι του 2021 το σπίτι είχε επισκευαστεί.

Ο Ναός που είναι από μάρμαρο είχε κτιστεί στο χωριό Βιτομίριτσα, το 1912, αφιερώθηκε στον Άγιο Απόστολο Λουκά, επειδή ακριβώς την ημέρα της εορτής του τα στρατεύματα του Μαυροβουνίου είχαν απελευθερώσει την περιοχή από τους Τούρκους.

Αλλά από το 1945, ο αριθμός των ορθόδοξων κατοίκων του χωριού άρχισε σταθερά να μειώνεται. Στη διάρκεια των επιδρομών στο Κόσσοβο, το 1999, πριν από την έλευση των ειρηνευτικών δυνάμεων KFOR, οι Αλβανοί εξτρεμιστές βεβήλωσαν το Ναό και το έκαψαν. Οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης άρχισαν το Σεπτέμβριο του 2021.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων