22/06/2021 22/06/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για ακόμη μια φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης σχετικά με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του καθεστώτος Κοσσυφοπεδίου απέναντι στους Ορθοδόξους πιστούς της περιοχής οι οποίες παραβιάζουν κάθε έννοια θρησκευτικής ελευθερίας καθώς και θεμελιώδεις συνθήκες για τις οποίες η Πρίστινα έχει δεσμευθεί με την...
22 Ιουνίου, 2021 - 8:43
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2021 - 12:07

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: Δεν άφησαν να τιμήσουν ούτε τους νεκρούς

Διαδώστε:
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: Δεν άφησαν να τιμήσουν ούτε τους νεκρούς

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για ακόμη μια φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης σχετικά με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του καθεστώτος Κοσσυφοπεδίου απέναντι στους Ορθοδόξους πιστούς της περιοχής οι οποίες παραβιάζουν κάθε έννοια θρησκευτικής ελευθερίας καθώς και θεμελιώδεις συνθήκες για τις οποίες η Πρίστινα έχει δεσμευθεί με την υπογραφή της ότι θα τις σεβαστεί.

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε το γεγονός πως οι αστυνομικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο σε Σέρβους οι οποίοι είχαν εκτοπιστεί από τις πατρογονικές εστίες τους κατά τη διάρκεια των πολεμικών συρράξεων στα τέλη της δεκαετίας του 90′ και θέλησαν να επισκεφθούν τα κοιμητήρια όπου αναπαύονται οι συγγενείς τους, καθώς και να συμμετέχουν στο εορτασμό της Πεντηκοστής.

Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα πιστών εμποδίστηκε να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο και η ίδια κατάσταση επαναλήφθηκε το πρωί της Κυριακής 20 Ιουνίου 2021 όταν πιστοί που προέρχονταν από το χωριό Mουσούτιστε (Mušutište) του δήμου Σούβα Ρέκα που βρίσκεται κεντρικά και νότια του Κοσόβου και είχαν εκδιωχθεί στη Σερβία, επιχείρησαν να διασχίσουν για πρώτη φορά τη διοικητική διάβαση του Jarinje κάτι που αρχικά τους επετράπη από τους συνοριοφύλακες όμως, αναγκάστηκαν από την αστυνομία στη Μιτρόβιτσα να φύγουν από το Κόσοβο χωρίς καμία εξήγηση.

Η ομάδα των πιστών επιχείρησε να επισκεφτεί Ιερά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο και να μετέχει στους εορτασμούς της Αγίας Τριάδας που είχε προγραμματιστεί στα ερείπια της Μονής της Αγίας Τριάδος στο Μουσούτιστε. Η εν λόγω Μονή είχε καταστραφεί μετά το τέλος του πολέμου το καλοκαίρι του 1999. Για χρόνια μετά τον πόλεμο οι Ακολουθίες τελούνταν τακτικά σε αυτή την τοποθεσία όμως τα τελευταία χρόνια Αλβανοί διαδηλωτές εμπόδισαν την πρόσβαση  στο μοναστήρι. Φέτος δεν ήταν οι διαδηλωτές που εμπόδισαν τη Θεία Λειτουργία αλλά οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου. Η αστυνομία εμπόδισε τους προσκυνητές να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να επισκεφτούν την πατρίδα για να συμμετέχουν στους εορτασμούς της Πεντηκοστής.

Δεδομένου ότι οι πιστοί δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τη Μονή της Αγίας Τριάδος δεν πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός.

“Αυτό το τελευταίο από μια σειρά περιστατικών δείχνει τον αυξημένο βαθμό παραβίασης των βασικών θρησκευτικών δικαιωμάτων, της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελεύθερης κυκλοφορίας που βασίζεται στην εθνικότητα και τη θρησκεία, κάτι που αντιτίθεται όχι μόνο στους νόμους του Κοσσυφοπεδίου αλλά και σε όλα τα διεθνή πρότυπα θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τα ιδρύματα στην Πρίστινα δείχνουν έτσι διακρίσεις για εθνικούς και θρησκευτικούς λόγους, οι οποίες λόγω των πρόσφατων περιστατικών οδηγούν σε σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Επισκοπής μας και των θεσμικών οργάνων και τη διακοπή της επαφής μας έως ότου καθιερωθεί ο πλήρης σεβασμός του κράτους δικαίου και των δικαστικών αποφάσεων”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επισκοπή και συνεχίζει “στην τελευταία περίπτωση, αποτελεί άμεση παραβίαση του νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, ο οποίος με το άρθρο 7Α, εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει αυθαίρετη απαγόρευση εισόδου στο Κοσσυφοπέδιο για επισκέπτες σε εκκλησίες και μοναστήρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Για διευκρινιστικούς λόγους, αυτός είναι ένας νόμος που υιοθέτησε η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου όταν έπρεπε να παρέχει εγγυήσεις στον κόσμο ότι το Κοσσυφοπέδιο θα ήταν ανεκτικό και πολυεθνικό, και ο οποίος χρησίμευσε για την κατάργηση της λεγόμενης «εποπτευόμενης ανεξαρτησίας». Τώρα που είναι πεπεισμένοι ότι έχει περάσει αρκετός χρόνος που δεν χρειάζεται να διατηρηθεί η ανοχή, οι αρχές από την Πρίστινα έχουν αρχίσει να καταστρέφουν τις τελευταίες εναπομένουσες εγγυήσεις που έδωσαν στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και τους Σέρβους για την επιβίωσή τους στο Κοσσυφοπέδιο”.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η έλλειψη αντιδράσεων του κοινού από διεθνείς εκπροσώπους στην ολοένα και περισσότερο διακριτή συμπεριφορά των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου έναντι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. “Οι εκπρόσωποι των δυτικών χωρών, οι οποίοι κάποτε μας διαβεβαίωσαν ότι οι νόμοι του Κοσσυφοπεδίου αποτελούν επαρκή εγγύηση της επιβίωσής μας και του σεβασμού των δικαιωμάτων μας, πρέπει σίγουρα να αντιδράσουν σε αυτήν τη συμπεριφορά, η οποία εντείνεται μέρα με τη μέρα. Με την τελευταία απαγόρευση στους πιστούς μας να επισκεφτούν τα Ιερά τους, οι αρχές της Πρίστινα όχι μόνο παραβίασαν τα θρησκευτικά δικαιώματα των Σέρβων και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι οι νόμοι και η έννομη τάξη δεν σημαίνουν τίποτα εάν τους υποχρεώνουν να σέβονται τα δικαιώματα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”, υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της η Επισκοπή.

Δεδομένου ότι τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι πρόθυμα και ικανά να προστατεύσουν θεσμικά τα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, για την επιβίωσή της, χρειάζεται επειγόντως προστασία από παράνομες ενέργειες των ίδιων των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο του διαλόγου στις Βρυξέλλες.

Τέλος, η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης απευθύνει έκκληση σε διεθνείς εκπροσώπους να συζητήσουν με τις αρχές της Πρίστινα να σεβαστούν τους δικούς τους νόμους, διότι μια τέτοια διακριτή συμπεριφορά έναντι των πιστών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εκκλησίας θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, αυξάνει τις εντάσεις και βλάπτει την ευρύτερη περιοχή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων