26/12/2022 28/12/2022 Στο ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι Σέρβοι για 17η ημέρα κρατούν αποκλεισμένους με οδοφράγματα τους δρόμους στο βορρά, έρχεται να προσθέσει λάδι στη φωτιά η απόφαση των αρχών της Πρίστινα να απαγορέψει στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο να επισκεφθεί την περιοχή για την εορτή των Χριστουγέννων στις 7 Ιανουαρίου 2023 (με...
26 Δεκεμβρίου, 2022 - 21:37
Τελευταία ενημέρωση: 28/12/2022 - 3:22

Κοσσυφοπέδιο: STOP στον Πατριάρχη Σερβίας στα σύνορα από την Αστυνομία εν μέσω τεταμένου κλίματος – Συνάντηση με τον Πρόεδρο Βούτσιτς την Τρίτη

Διαδώστε:
Κοσσυφοπέδιο: STOP στον Πατριάρχη Σερβίας στα σύνορα από την Αστυνομία εν μέσω τεταμένου κλίματος – Συνάντηση με τον Πρόεδρο Βούτσιτς την Τρίτη

Στο ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι Σέρβοι για 17η ημέρα κρατούν αποκλεισμένους με οδοφράγματα τους δρόμους στο βορρά, έρχεται να προσθέσει λάδι στη φωτιά η απόφαση των αρχών της Πρίστινα να απαγορέψει στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο να επισκεφθεί την περιοχή για την εορτή των Χριστουγέννων στις 7 Ιανουαρίου 2023 (με το παλαιό εορτολόγιο).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Μακαριώτατος επρόκειτο να μεταβεί από σήμερα, Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Πετς (Πεκίου), την ιστορική πρώτη Καθέδρα του Πατριαρχείου Σερβίας. Ωστόσο η απαγόρευση των αρχών της Πρίστινα εφαρμόστηκε παρά την δεδηλωμένη πρόθεση του Μακαριωτάτου να μεταβεί στη Μονή, όπως την είχε γνωστοποιήσει μέσω ανακοίνωσης του Πατριαρχείου Σερβίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Σερβικού ειδησεογραφικού πρακτορείου “Tanjug”, το απόγευμα της Δευτέρας η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου σταμάτησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος στο διοικητικό πέρασμα του Μέρνταρε κοντά στα σύνορα. Στον Μακαριώτατο δεν επετράπη η είσοδος στο Κοσσυφοπέδιο βάσει του Νόμου περί Αλλοδαπών και της απόφασης της κυβέρνησης της Πρίστινα με αποτέλεσμα στη συνέχεια να υποχρεωθεί να επιστρέψει στη Σερβία.

 

 

 

Σχολιάζοντας την απαγόρευση που του επιβλήθηκε, ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε ως «σπίτι» του το Κοσσυφοπέδιο, του οποίου σήμερα οι πόρτες είναι κλειδωμένες.

«Ως Πατριάρχης πήγαινα στην πρώτη και πιο σημαντική καθέδρα της Εκκλησίας μου. Ως ιερέας, σκόπευα να είμαι με τους δικούς μου ανθρώπους τις παραμονές της πιο χαρμόσυνης εορτής. Ως πολίτης πήγαινα στο σπίτι μου, στο σπίτι μου. Από τη στιγμή που ξεκίνησα την πορεία μου επαναλαμβάνω: Όπου βρισκόμουν εκτός του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, βρισκόμουν σε μια ξένη χώρα. Μόνο στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια είμαι στο σπίτι μου. Σήμερα οι πόρτες του σπιτιού μου είναι κλειδωμένες για εμένα και προσεύχομαι στον Θεό να ξεκλειδώσει τις καρδιές όσων τις έκλεισαν και η αγάπη των Χριστουγέννων και η Γέννηση του Σωτήρος να αγγίξει τα μυαλά και τις συνειδήσεις όλων των ανθρώπων», αναφέρει το μήνυμα του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

Πατριαρχείο Σερβίας: «Παράλογη και απολύτως απαράδεκτη» η απόφαση των αρχών της Πρίστινα

Παράλληλα το Πατριαρχείο Σερβίας εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει «παράλογη και απολύτως απαράδεκτη» την απόφαση των αρχών της Πρίστινα να απαγορεύσουν την είσοδο του Πατριάρχη κ.κ. Πορφυρίου στο Κοσσυφοπέδιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, ο οποίος σύμφωνα με το κανονικό πρόγραμμα επρόκειτο να φτάσει στην Καθέδρα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας, στην Πατριαρχική Μονή του Πετς, ακινητοποιήθηκε από τις αρχές στην Πρίστινα στο διοικητικό πέρασμα του Μέρνταρε όπου του ανέφεραν ότι απαγορεύεται να εισέλθει στην Επαρχία.

Από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας οποιουδήποτε προσώπου, μια τέτοια απόφαση είναι παράλογη και απολύτως απαράδεκτη.

Ο Πατριάρχης απευθύνει έκκληση σε εκείνους τους φορείς που έχουν πραγματική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια σύμφωνα με τη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, να αποδείξουν έμπρακτα ότι ο Σερβικός λαός και η Εκκλησία του δεν στερούνται τέτοιου είδους βασικά δικαιώματα και ελευθερίες. Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή στην οποία έχουν τον πλήρη έλεγχο, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας έχει τη δυνατότητα να ιερουργήσει στην πρώτη ιστορική και τωρινή καθέδρα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας. Αυτή η Λειτουργία είναι μια προσευχή για όλο τον κόσμο, για όλους τους ανθρώπους, και κυρίως για την τοπική κοινωνία, για τους Σέρβους και τους Αλβανούς, για τη συμφιλίωση και την ειρήνη μεταξύ τους.

Ο Πατριάρχης γνωρίζει ότι ο Σερβικός λαός, ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια, έμαθε αυτή την είδηση ​​με μεγάλη αγανάκτηση, αλλά κάνει έκκληση να μην επιτραπεί αυτή η πρόκληση να γίνει η αφορμή για να τεθεί σε περαιτέρω κίνδυνο το έθνος μας και τα προσκυνήματα του. Ο Πατριάρχης δεν θα εγκαταλείψει τον λαό του και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να συναντηθεί και να προσευχηθεί μαζί τους στον Θεό το συντομότερο δυνατό.»

 

Συνάντηση του Πατριάρχη Σερβίας με τον Πρόεδρο Βούτσιτς την Τρίτη

Να σημειωθεί ότι δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων, προγραμματίστηκε συνάντηση του Πατριάρχη κ.κ. Πορφυρίου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην έδρα του Πατριαρχείου Σερβίας στο Βελιγράδι την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022 στις 13:00 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σερβικής Προεδρίας, θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου μετά τη συνάντηση.

 

Πυροβολισμοί στη Μιτρόβιτσα, κοντά σε περίπολο της KFOR

Την ίδια ώρα πυροβολισμοί αναφέρθηκαν την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022 από το ΝΑΤΟ κοντά σε περίπολο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR στο βόρειο τμήμα του Κοσσυυφοπεδίου, όπου Σέρβοι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα με στόχο να εμποδίσουν την ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης από την Πρίστινα στην έκρυθμη περιοχή.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της KFOR, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή φθορές στο όχημα της περιπόλου μετά τους πυροβολισμούς που ακούστηκαν στην περιοχή του Ζούμπιν Πότοκ. Περίπου 3.760 στρατιώτες της KFOR έχουν επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση των εθνοτικών εντάσεων στην περιοχή.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, Σέρβοι έχουν στήσει οδοφράγματα ζητώντας την απελευθέρωση ενός ομοεθνούς πρώην αστυνομικού που συνελήφθη με την κατηγορία της επίθεσης εναντίον εν ενεργεία αστυνομικών κατά τη διάρκεια προηγούμενης κινητοποίησης διαμαρτυρίας.

Η κυβέρνηση του Κοσοβάρου Πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι έχει ζητήσει από την KFOR να απομακρύνει τα οδοφράγματα.

Οι Σέρβοι δήμαρχοι των βόρειων πόλεων του Κοσσυφοπεδίου, μαζί με τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς, παραιτήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης Κούρτι να αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες των αυτοκινήτων με άλλες που θα εκδοθούν από την Πρίστινα.

 

 

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας μεταβαίνει στα διοικητικά όρια του Κοσσυφοπεδίου

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έστειλε την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022 τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στα διοικητικά όρια του Κοσσυφοπεδίου, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το τηλεοπτικό δίκτυο Pink, ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς είπε ότι κατευθυνόταν προς την πόλη Ράσκα (περίπου 10 χλμ από τα διοικητικά όρια του Κοσσυφοπεδίου), κατόπιν συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Βούτσιτς στο Βελιγράδι.

«Τα καθήκοντα που έχει αναλάβει ο Σερβικός στρατός (…) είναι ακριβή, σαφέστατα και θα εφαρμοστούν πλήρως», τόνισε ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς. «Η κατάσταση είναι περίπλοκη και απαιτεί στο προσεχές διάστημα την παρουσία του Σερβικού στρατού κατά μήκος των διοικητικών ορίων», συμπλήρωσε.

Λίγο πριν από την αναχώρηση του Σέρβου στρατηγού για τη Ράσκα, Σερβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ένα βίντεο στο οποίο ακούγονται ριπές όπλων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μάχες» που ξέσπασαν όταν Κοσοβάροι αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν ένα από τα οδοφράγματα που έστησαν Σέρβοι διαδηλωτές.

Τις πληροφορίες διέψευσε η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, αναφέροντας στη σελίδα της στο Facebook ότι τα μέλη της δεν ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών.

 

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων