29/12/2020 29/12/2020 Ισχυρός Σεισμός έπληξε την Κροατία το μεσημέρι της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου 2020 στην περιοχή της Πέτρινια. Ο Σεισμός μεγέθους 6,4 ρίχτερ προκάλεσε τον θάνατο 7 ανθρώπων μεταξύ των οποίων και ένα 12 χρονο κορίτσι, ο τελευταίος νεκρός ήταν ένας άνδρας που βρέθηκε στον κατεστραμμένο από τον σεισμό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα αργά το βράδυ της...
29 Δεκεμβρίου, 2020 - 22:10
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2020 - 22:37

Κροατία: 7 νεκροί και κατεστραμένοι Ναοί από τον σεισμό

Διαδώστε:
Κροατία: 7 νεκροί και κατεστραμένοι Ναοί από τον σεισμό

Ισχυρός Σεισμός έπληξε την Κροατία το μεσημέρι της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου 2020 στην περιοχή της Πέτρινια. Ο Σεισμός μεγέθους 6,4 ρίχτερ προκάλεσε τον θάνατο 7 ανθρώπων μεταξύ των οποίων και ένα 12 χρονο κορίτσι, ο τελευταίος νεκρός ήταν ένας άνδρας που βρέθηκε στον κατεστραμμένο από τον σεισμό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα αργά το βράδυ της Τρίτης. Επιπλέον πολλοί Ναοί έχουν καταστραφεί και αρκετοί έχουν υποστεί φθορές ενώ όπως αναφέρει το Πατριαρχείο Σερβίας αρκετοί Ιερείς με τις οικογένειές τους εγκατέλειψαν ακόμα και τις οικείες τους καθώς οι ζημιές είναι τεράστιες. 

«Μέχρι στιγμής, στα περίχωρα της πόλης Γκλίνα έχουμε πέντε θύματα. Μαζί με το (12χρονο) κορίτσι από την Πέτρινια, τα θύματα είναι συνολικά έξι», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμο Μέντβεντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, τα πέντε από τα θύματα είναι όλοι τους άνδρες από το χωριό Μάγισκε Πόλιανε, κοντά στην Γκλίνα. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι 20 πιο ελαφρά. «Η έρευνα στα συντρίμμια συνεχίζεται», ανέφερε η αστυνομία.

Το Πατριαρχείο Σερβίας σε ανακοίνωσή του αργά το απόγευμα της Τρίτης ανέφερε ότι σημειώθηκαν ζημιές σε πολλές Εκκλησίες του Πατριαρχείου με κυριότερο τον Ιερό Ναό της Αγίας Πέτκας ο οποίος και θα παύσει την λειτουργία του όπως και ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα ενώ πολλά κτίρια της Εκκλησίας στην Πετρίνια υπέστησαν φθορές. Πολλοί Ιερείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μαζί με τις οικογένειές τους τα σπίτια τους λόγω των μεγάλων ζημιών που σημειώθηκαν στην περιοχή. 

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Κροατία είναι έτοιμη να αποστείλει η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της χώρας για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων, που προέκυψαν από τον φονικό και καταστροφικό σεισμό και κυρίως για τους ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι.

Η Κροατία ενεργοποίησε νωρίτερα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την παροχή βοήθειας, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, είναι ήδη έτοιμη μια παρτίδα με σκηνές, υπνόσακους, σεντόνια, κουβέρτες και θερμάστρες και αναμένεται απάντηση από την Κροατία, αν χρειάζεται ακόμα την συγκεκριμένη βοήθεια, οπότε και θα αποσταλεί.

Με ανάρτηση στο twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τα θερμά της συλλυπητήρια προς τον Πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς για τα θύματα του σεισμού, που έπληξε την χώρα του, και ευχήθηκε όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες.

Τη συμπαράστασή του στον λαό της Κροατίας μετά τον σημερινό σεισμό εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλώνει επίσης πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί να προσφέρει βοήθεια.

«Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους της Κροατίας που αντιμετωπίζουν τα επακόλουθα του σημερινού σεισμού. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας μας είναι έτοιμη να βοηθήσει», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στον λαό της Κροατίας που δοκιμάζεται από τον σεισμό, αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει βοήθεια, εξέφρασε στον Κροάτη ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Επικοινώνησα με τον ομόλογό μου της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν (Gordan Grlic Radman) προκειμένου να εκφράσω την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στο λαό της χώρας που δοκιμάζεται από τον σεισμό, καθώς και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει βοήθεια» γνωστοποίησε συγκεκριμένα με ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Το Πατριαρχείο Σερβίας δημοσιεύει και τις πρώτες φωτογραφίες από τις καταστροφές: 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων