04/06/2020 04/06/2020 Για τις 19 Ιουνίου ορίστηκε η τακτική δικάσιμος του Πανιερωτάτου Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννικίου και των οκτώ κληρικών, που είχαν συλληφθεί στις 12 Μαΐου από τις αρχές του Μαυροβουνίου, μετά από τη λιτανεία για την εορτή του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ στην πόλη Νίκσιτς, με την αιτιολογία ότι παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα για...
04 Ιουνίου, 2020 - 17:29
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2020 - 17:30

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: 19 Ιουνίου η δίκη του Επισκόπου και των κληρικών

Διαδώστε:
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: 19 Ιουνίου η δίκη του Επισκόπου και των κληρικών

Για τις 19 Ιουνίου ορίστηκε η τακτική δικάσιμος του Πανιερωτάτου Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννικίου και των οκτώ κληρικών, που είχαν συλληφθεί στις 12 Μαΐου από τις αρχές του Μαυροβουνίου, μετά από τη λιτανεία για την εορτή του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ στην πόλη Νίκσιτς, με την αιτιολογία ότι παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας που ίσχυαν τότε στο Μαυροβούνιο. 

Την είδηση αυτή μετέφερε ο δικηγόρος του Επισκόπου και των κληρικών, Σάββα Κόστιτς, σε μέσο ενημέρωσης του Μαυροβουνίου. Ο κ. Κόστιτς τόνισε πως θα δικαστούν με βάση την κατηγορία της παραβίασης του άρθρου 287 του Ποινικού Κώδικα που ισχύει στο Μαυροβούνιο.  “Η πρώτη ακρόαση της δίκης έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου στο δικαστήριο του Νίκσιτς. Ο Επίσκοπος και οι ιερείς, ενώπιον του δικαστή Ίγκορ Ντουρίτσκοβιτς, θα εκφραστούν για τους ισχυρισμούς του κατηγορητηρίου. Είναι πιθανό ότι κάποια αποδεικτικά στοιχεία θα παρουσιαστούν εκείνη την ημέρα”, συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Το χρονικό της δίωξης 

Με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν το Σάββατο του Λαζάρου στην προσαγωγή του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου, ενώ λίγες ημέρες αργότερα προέβησαν στη σύλληψη και κράτηση του Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο, κι άλλων οκτώ κληρικών, με πρόφαση εκ νέου την παραβίαση των μέτρων για την πανδημία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Πανιερώτατος μαζί με τους κληρικούς παραβίασαν τα υγειονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από το υπουργείο Υγείας της χώρας στο πλαίσιο προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού. Για τη παραβίαση των συγκεκριμένων μέτρων οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν, είναι από διοικητικό χρηματικό πρόστιμο μέχρι 1 έτος φυλάκιση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέβο Σέκαριτς, εκπροσώπου της εισαγγελίας του Νίκτσιτς.

«Θέλουμε την ελευθερία της θρησκείας, θέλουμε την τάξη στο κράτος, θέλουμε το σεβασμό του Συντάγματος και του νόμου», είχε δηλώσει ο Επίσκοπος μετά την απελευθέρωσή του, προσθέτοντας ότι όλα τα μέτρα που εγκρίθηκαν δεν ήταν σύμφωνα με το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου. «Θα αγωνιστούμε για την ελευθερία της θρησκείας και για την τιμή κάθε ανθρώπου και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για την τιμή και το πρόσωπο κάθε πολίτη, ατόμου, ανεξάρτητα από το ποιος είναι και σε ποιο κόμμα ανήκει. Όλοι χρειαζόμαστε ελευθερία και χρειαζόμαστε τάξη στη χώρα μας», κατέληξε, κάτω από τις επευφημίες των συγκεντρωμένων πιστών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων