08/08/2022 08/08/2022 Στη δράση ορισμένων που έχουν ως στόχο την υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας του Μαυροβουνίου, αναφέρθηκε ο νομικός εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Μαυροβουνίου κ. Dalibor Kavarić, με αφορμή ενός περιστατικού που έλαβε χώρα στην Ιερά Μονή Cetinje. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Συγκεκριμένα, ξένα δημοσιεύματα της Ποντγκόριτσα αναφέρουν ότι το Σάββατο, άγνωστος, αφού εξέφρασε απειλές, κρέμασε την σημαία...
08 Αυγούστου, 2022 - 19:00
Τελευταία ενημέρωση: 08/08/2022 - 19:02

Μαυροβούνιο: Άγνωστοι προσέβαλαν και καταχράστηκαν κρατικά και εκκλησιαστικά σύμβολα

Διαδώστε:
Μαυροβούνιο: Άγνωστοι προσέβαλαν και καταχράστηκαν κρατικά και εκκλησιαστικά σύμβολα

Στη δράση ορισμένων που έχουν ως στόχο την υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας του Μαυροβουνίου, αναφέρθηκε ο νομικός εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Μαυροβουνίου κ. Dalibor Kavarić, με αφορμή ενός περιστατικού που έλαβε χώρα στην Ιερά Μονή Cetinje.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Συγκεκριμένα, ξένα δημοσιεύματα της Ποντγκόριτσα αναφέρουν ότι το Σάββατο, άγνωστος, αφού εξέφρασε απειλές, κρέμασε την σημαία του Μαυροβουνίου σε φράχτη της Ιεράς Μονής Cetinje, και ότι, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν, κάποιος από το μοναστήρι απομάκρυνε την σημαία. Καθώς το θέμα έλαβε μεγάλη διάσταση και κυκλοφόρησαν διαφόρων ειδών σχολίων και δημοσιευμάτων, ο κ. Dalibor Kavarić προέβη σε σχετική ανακοίνωση:

“Οι πολίτες και οι πιστοί της εν Σερβίας Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν πρέπει να υποκύπτουν στις προκλήσεις ορισμένων που έχουν ως στόχο να προκαλέσουν, να αποσταθεροποιήσουν το Μαυροβούνιο, και να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Καλώ την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (ANB) του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες της, να λάβει μέτρα για τον εντοπισμό των δραστών που προβαίνουν σε πράξεις με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Επισημαίνω στην αστυνομία και την εισαγγελία την κατάχρηση των κρατικών συμβόλων: της κρατικής σημαίας και του κρατικού εθνόσημου, αντίθετα με τον νόμο περί κρατικών συμβόλων και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για τους οποίους υποχρεούνται να ενεργούν σύμφωνα με τις νομικές τους υποχρεώσεις έναντι προσώπων που παραβιάζουν τον νόμο”.

Επιπλέον ο κ. Kavarić υπογράμμισε ότι η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας είναι το θεμέλιο και η μητέρα του κράτους του Μαυροβουνίου, και το κρατικό εθνόσημο είναι επίσης εκκλησιαστικό σύμβολο, πάνω στο οποίο υπάρχουν τρεις σταυροί και τρία εκκλησιαστικά σύμβολα: ένα σκήπτρο και μία σφαίρα με σταυρό και ένα μητροπολιτικό στέμμα με σταυρό.

“Γι’ αυτό, αυτή η σημαία είναι ουσιαστικά και τυπικά σύμβολο εκκλησίας και κράτους, και ως εκ τούτου τη σεβόμαστε απόλυτα και υποκλινόμαστε σε αυτήν. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να καταχραστεί και να χρησιμοποιήσει αυτή τη σημαία με τα αναφερόμενα σύμβολα για ιδεολογικούς και αποσταθεροποιητικούς σκοπούς”, επεσήμανε ο Kavarić.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: rtv

Με πληροφορίες από mitropolija

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων