14/07/2022 14/07/2022 Λιτανεία στη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου πραγματοποιήθηκε στο Μπιέλο Πόλιε, του Μαυροβουνίου. Πιστοί που ξεκίνησαν από την Αντριτζέβικα διέσχισαν έως και 50 χιλιόμετρα σχηματίζοντας μια λαοθάλασσα ανθρώπων. Προεξήρχαν οι Επίσκοποι Διοκλείας κ. Μεθόδιος, Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, Μιλεσέβου κ. Αθανάσιος. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο εορτασμός του Αγίου Πέτρου στο Μπιέλο Πόλιε...
14 Ιουλίου, 2022 - 13:16
Τελευταία ενημέρωση: 14/07/2022 - 13:19

Μαυροβούνιο: Λιτανεία 50 χλμ στη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Διαδώστε:
Μαυροβούνιο: Λιτανεία 50 χλμ στη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Λιτανεία στη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου πραγματοποιήθηκε στο Μπιέλο Πόλιε, του Μαυροβουνίου. Πιστοί που ξεκίνησαν από την Αντριτζέβικα διέσχισαν έως και 50 χιλιόμετρα σχηματίζοντας μια λαοθάλασσα ανθρώπων. Προεξήρχαν οι Επίσκοποι Διοκλείας κ. Μεθόδιος, Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, Μιλεσέβου κ. Αθανάσιος.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο εορτασμός του Αγίου Πέτρου στο Μπιέλο Πόλιε ξεκίνησε με την Ιερά Αρχιερατική Λειτουργία, η οποία τελέστηκε από τον Επίσκοπο Διοκλείας κ. Μεθόδιο στον Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στους Πρώτους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.

Επίσκοπος Διοκλείας κ. Μεθόδιος: Με την ελευθερία έρχεται η ευθύνη, η καλοσύνη, η συμπόνια

Ο Θεοφιλέστατος κ. Μεθόδιος επεσήμανε στο κήρυγμά του ότι ποταμός προσευχής ρέει από το αρχαίο ιερό των Πρώτων Υπερτάτων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου για σχεδόν δύο δεκαετίες: «Ρέει προσευχητικά και ελεύθερα, μέχρι αυτή την ημέρα και ώρα που δυναμώνουμε με τη χάρη του Θεού. Οι Χριστιανοί, ως ελεύθεροι άνθρωποι, γνωρίζουν ότι η ελευθερία από μόνη της μπορεί μερικές φορές να μετατραπεί σε επιθετικότητα και αυτάρκεια, ότι ένας εγωιστής καταστρέφει και θέτει σε κίνδυνο τους άλλους. Αυτό που μας διδάσκει το Ευαγγέλιο είναι ότι με την ελευθερία έρχεται η ευθύνη, η καλοσύνη, η συμπόνια για τους άλλους και προς τον πλησίον.

Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος: Δεν μπορούμε να αγαπήσουμε τον Κύριο αν δεν αγαπάμε τον πλησίον μας

Ο Πανιερώτατος κ. Θεοδόσιος στο κήρυγμά του είπε: «Ας είναι καλή και ευλογημένη η εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στους οποίους είναι αφιερωμένο αυτό το υπέροχο και αρχαίο ιερό στο Μπιέλο Πόλιε, όπου συγκεντρωθήκαμε.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, να έχουμε αγάπη. Δεν μπορούμε να αγαπήσουμε τον Κύριο αν δεν αγαπάμε τον πλησίον μας. Και γι’ αυτό μαζευόμαστε στους ναούς του Χριστού. Μαζευόμαστε όλοι μαζί για να επιβεβαιώσουμε αυτή την αγάπη, και να δείξουμε ότι είμαστε κληρονόμοι αυτής της αγάπης του Χριστού και αυτής της αγάπης που κήρυξαν οι Άγιοι Απόστολοι».

Αναφερόμενος στη Γκρατσάνιτσα του Κοσσυφοπεδίου , τόνισε: «Οι πρόγονοί μας δεν μας δίδαξαν πώς να είμαστε οι πλουσιότεροι, οι πιο ισχυροί εδώ στη γη, αλλά να είμαστε φορείς του λόγου του Θεού και να είμαστε ανοιχτοί στον Κύριο, επειδή δεν ενήργησαν μόνοι τους και δεν κέρδισαν μόνοι τους, όπλα και δύναμη, αλλά με τη βοήθεια του Κυρίου.

Ακόμη και σήμερα, ζώντας παντού, στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, εδώ στο Μαυροβούνιο και παντού, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε τόσο πολύ στον εαυτό μας και ότι δεν πρέπει να είμαστε εγωιστές που αγαπούν τον εαυτό τους. Πρέπει να υποτάσσουμε τη θέλησή μας το θέλημα του Θεού. Με αυτές τις σκέψεις και με αυτή την αγάπη ήρθαμε εδώ σήμερα, μετά από αρκετά χρόνια», είπε ο Πανιερώτατος, προσθέτοντας ότι με αυτές τις συγκεντρώσεις επιβεβαιώνουμε ότι ανήκουμε στον Χριστό και ότι είναι η αγάπη του Χριστού που μας συνδέει, και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα.

«Γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κουβαλούν το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια στις καρδιές τους. Αυτές οι προσευχές μας κρατούν και η αγάπη τους μας υποχρεώνει να επιμείνουμε και να διαφυλάξουμε τα ιερά μας στο Κοσσυφοπέδιο, εδώ στο Μαυροβούνιο, στη Σερβία και σε όλο τον κόσμο, από την ανατολή έως τη δύση, ώστε να δοξάζεται το όνομα του Θεού σε αυτά», είπε ο Πανιερώτατος.

Επίσκοπος Μιλεσέβου κ. Αθανάσιος: Έχουμε ιερά, αλλά έχουμε και ιερό έργο

Ο Πανιερώτατος κ. Αθανάσιος μετέφερε τις ευλογίες από το Mileševo από τον τάφο του Αγίου Σάββα, καθώς και χαιρετισμούς από το οροπέδιο Sjenica, όπου, όπως είπε, βρέθηκε σήμερα με τους κατοίκους της περιοχής. «Έχουμε ιερά, αλλά έχουμε και ιερό έργο. Ο κόσμος στηρίζεται πάνω μας, αδέρφια και αδερφές, γιατί ο Θεός μας διάλεξε. Συνεχίζουμε το μεγάλο έργο των Αποστόλων του Χριστού Πέτρου και Παύλου και άλλων Αποστόλων, εκείνοι στην εποχή τους, εμείς ως άξιοι και πιστοί διάδοχοί τους, που κρατάμε ζωντανό το έργο τους, τον στόχο τους», είπε χαρακτηριστικά.

 

Φωτογραφία: Sara Krgović

Με πληροφορίες από mitropolija

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων