21/09/2022 22/09/2022 Με αφορμή την εορτή Γεννήσεως της Θεοτόκου με το παλαιό εορτολόγιο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λόβετς κ. Γαβριήλ (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), επισκέφθηκαν την γυναικεία Ιερά Μονή Podlastva (Πόντλαστβα), που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πενυματικά κέντρα στο Grbalj (Γκρμπλίε) του Μαυροβουνίου. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος...
21 Σεπτεμβρίου, 2022 - 19:06
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2022 - 2:01

Μαυροβούνιο: Ο εορτασμός του Γενεθλίου της Θεοτόκου σε ιστορικό γυναικείο Μοναστήρι

Διαδώστε:
Μαυροβούνιο: Ο εορτασμός του Γενεθλίου της Θεοτόκου σε ιστορικό γυναικείο Μοναστήρι

Με αφορμή την εορτή Γεννήσεως της Θεοτόκου με το παλαιό εορτολόγιο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λόβετς κ. Γαβριήλ (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), επισκέφθηκαν την γυναικεία Ιερά Μονή Podlastva (Πόντλαστβα), που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πενυματικά κέντρα στο Grbalj (Γκρμπλίε) του Μαυροβουνίου.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωαννίκιος αναφέρθηκε στον βίο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Όπως επεσήμανε, όταν γιορτάζουμε την Υπεραγία Θεοτόκο, γιορτάζουμε και τον Σωτήρα Ιησού Χριστό, καθώς και όταν εορτάζουμε τον Κύριο, πάντα επικαλούμαστε και δοξάζουμε τη Θεοτόκου. «Να γεμίσουμε με την αγάπη και το έλεος του Θεού μέσω αυτής της θείας λειτουργίας και μέσω της κοινωνίας με τα Άγια Μυστήρια του Χριστού, να τραφούμε με ουράνιο άρτο, να ζήσουμε μια νέα ζωή. Ας αναγεννηθούμε και ας διώξουμε από τις καρδιές μας κάθε είδους φιλονικία, μίσος, κακία, για να είμαστε κοντά στον Θεό και κοντά στην Παναγία», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο έθιμο της φιλοξενίας είπε: «Γνωρίζουμε ότι εδώ μαζεύτηκαν πιστοί όχι μόνο από το Γκρμπλίε αλλά και από άλλες περιοχές. Πρέπει να είμαστε καλοί οικοδεσπότες, να υποδεχόμαστε κάθε επισκέπτη με αγάπη. Για αιώνες ο λαός μας καλλιέργησε εκείνα τα όμορφα λαϊκά έθιμα και ανάδειξε τη σημασία της φιλοξενίας, τόσο στα μοναστήρια και τους ναούς όσο και στα σπίτια του. Ουσιαστικά, αυτό που βιώνουμε στην εκκλησία, μεταφέρεται και στα σπίτια μας, ώστε και οι οικογένειές μας να ζήσουν σαν μια μικρή εκκλησία, ως κοινότητα της αγάπης του Θεού».

Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη μνεία στους νέους: «Η νεολαία επισκέπτεται τους ιερούς τόπους διότι εκεί συναντούν την πρόνοια, το έλεος του Θεού και την προσευχητική μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου και των αγίων μας: των Αγίων Συμεών και Σάββα και του Αγίου Βασιλείου του Οστρογ και πολλών άλλων αγίων και μαρτύρων του Θεού. Έγινε αυτό που δεν μπορούσαμε να ελπίζουμε πριν από 40 ή 50 χρόνια, ότι ο λαός μας θα επιστρέψει στην Εκκλησία και ότι η πίστη και οι ιεροί τόποι θα ανανεωθούν όπως και η αδελφική αγάπη μεταξύ μας. Ας ζούμε έτσι στο μέλλον!».

Από τη μεριά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ, συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο κ. Ιωαννίκιο και τον ευχαρίστησε για την φιλοξενία.

Αναφερόμενος στον εορτασμό Γεννήσεως της Θεοτόκου, τόνισε: “Η Παναγία ήταν ανώτερη από όλους τους αγγέλους και τους ανθρώπους“. Όπως είπε, η Παναγία είχε τη μεγαλύτερη ταπείνωση και αγάπη για τον Θεό, κουβάλησε τον πιο βαρύ σταυρό υπομένοντας τα πάθη του Κυρίου Ιησού Χριστού, αλλά γνώρισε και την πιο μεγάλη χαρά, αυτή της Ανάστασης του Κυρίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ υπενθύμισε ότι ο Άγιος Σάββας αγαπούσε τη Βουλγαρία και ότι τον αγαπούσαν και οι Βούλγαροι Πατριάρχες και ο Βούλγαρος αυτοκράτορας, και ότι δεν ήταν τυχαίο που ο Θεός του έδωσε να περάσει τις τελευταίες μέρες της ζωής του στη Βουλγαρία.

«Σας ευχαριστούμε ειλικρινά Σεβασμιώτατε κ. Ιωαννίκιε. Προσευχόμαστε ταπεινά στον Θεό να σας δώσει δύναμη, γιατί ο σταυρός σας είναι βαρύς, αλλά και η πίστη και η αγάπη σας είναι μεγάλη», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ.

Με πληροφορίες από mitropolija (Vesna Dević / Lazar Šćekić)

Φωτογραφία: Željko Drašković

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων