11/05/2023 11/05/2023 Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «υπό το φως της Ανάστασης του Χριστού – στο Μπόκελι στον Άγιο Σάββα και τους Μάρτυρες της Πρέβελα», ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος με τον Επίσκοπο Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριο εόρτασαν πανηγυρικά την εορτή της καύσης των λειψάνων του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Λαοθάλασσα πιστών...
11 Μαΐου, 2023 - 10:23
Τελευταία ενημέρωση: 11/05/2023 - 10:28

Μαυροβούνιο: Πανηγυρική λιτανεία των Ιερών λειψάνων των πνευματικών απογόνων του Αγίου Σάββα

Διαδώστε:
Μαυροβούνιο: Πανηγυρική λιτανεία των Ιερών λειψάνων των πνευματικών απογόνων του Αγίου Σάββα

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «υπό το φως της Ανάστασης του Χριστού – στο Μπόκελι στον Άγιο Σάββα και τους Μάρτυρες της Πρέβελα», ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος με τον Επίσκοπο Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριο εόρτασαν πανηγυρικά την εορτή της καύσης των λειψάνων του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Λαοθάλασσα πιστών συμμετείχε στη λιτανεία των ιερών λειψάνων των Αγίων Μαρτύρων της Πρέβελα (τοπικοί Άγιοι) που έφθασαν δια θαλάσσης. Στη τέλος, ο Σεβασμιώτατος καθαγίασε τους χρυσούς  σταυρούς για τον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στο Τίβατ.

Πανηγυρική ήταν η υποδοχή των λειψάνων των Αγίων Μαρτύρων της Πρέβελα, τα οποία μεταφέρθηκαν με πλοίο από την Ιερά Μονή του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ – Miholjska Prevlaka στην πόλη Pina. Διανύοντας τους δρόμους του Τίβατ, μια παραθαλάσσια πόλη στο νοτιοδυτικό Μαυροβούνιο, η λιτανεία ολοκληρώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Σάββα, όπου ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγο στους παρευρισκομένους.

Ευχόμενος τα λείψανα των Αγίων Μαρτύρων της Πρέβελα να φέρουν ευλογία στον Ναό του Αγίου Σάββα, στην πόλη και στους κατοίκους της, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι ο Άγιος Σάββας  καθοδηγεί το γένος του από τους ουρανούς, προστατεύει τον λαό του και τον κατευθύνει στον σωστό και αληθινό δρόμο.

Επισημαίνοντας ότι μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που βίωσε ο σερβικός λαός μετά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου ήταν το κάψιμο των λειψάνων του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ, είπε ότι οι άθεοι Τούρκοι νόμιζαν ότι θα αφαιρούσαν τον άγιο από τις ψυχές του σερβικού λαού καίγονταςς τα λείψανά του. Αποδείχτηκε όμως, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, ότι ο Άγιος έψαχνε για ναό στο Βράτσαρ.

«Από το μεταθανάτιο μαρτύριο του Αγίου Σάββα, μία νέα και μεγάλη ευλογία εκχύθηκε στον λαό μας. Ο λαός μας δέθηκε ακόμη περισσότερο με τον Άγιο και την ουράνια προστασία του», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, θυμίζοντας ότι μετά το κάψιμο των λειψάνων του Αγίου, ο λαός ακολούθησε τα μονοπάτια του Αγίου Σάββα ακόμη περισσότερο. Μετά από αυτό, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ο Κύριος έστειλε έναν νέο Άγιο Σάββα – τον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ τον Θαυματουργό. Και όπως ο Άγιος Σάββας έκανε θαύματα με τα λείψανά του στο μοναστήρι Mileševa, έτσι και ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ κάνει θαύματα με τα λείψανά του έως σήμερα.

«Οι άγιοι μάρτυρες της Πρέβελα είναι πνευματικοί απόγονοι του Αγίου Σάββα», είπε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου. «Με το παράδειγμά τους, ενισχύουμε, εξευγενίζουμε και δοξάζουμε τον Κύριο, που έδειξε το έλεός Του στα άγια λείψανά τους. Αν μαζευτούμε γύρω από τα λείψανα, τότε συγκεντρωνόμαστεκαι γύρω από τη μνήμη του Αγίου Σάββα και κυρίως γύρω από το όνομα του Θεού, ενωμένοι στην αγία μας πίστη, εξευγενισμένοι από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, ενισχυμένοι από τη δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Χριστού και της  Ανάστασής Του», επεσήμανε.

Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, αν και είναι τρομερή η ανάμνηση της καύσης των λειψάνων του Αγίου Σάββα, κάθε δημόσια συγκέντρωση γύρω από τους ιερούς τόπους, γύρω από το όνομα του Θεού και των αγίων μαρτύρων, αποτελεί και εορτή του Αγίου Σάββα. Αυτήν την ημέρα, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο. ο Άγιος Σάββας μάς ζεσταίνει όλους με τη χάρη του και χύνει τη χάρη του Θεού πάνω μας, και τότε γινόμαστε μάρτυρες της αποκατάστασης της κοινότητάς μας και των ιερών μας.

Καθαγιασμός των σταυρών του Ιερού Ναού του Αγίου Σάββα

«Σήμερα, νέοι σταυροί καθαγιάστηκαν σε αυτόν τον Ναό του Αγίου Σάββα στο Τίβατ, ώστε να λάμπουν πάνω από αυτήν την πόλη και η δύναμη του Τιμίου Σταυρού να προστατεύει αυτήν την πόλη και όλους όσους ζουν σε αυτήν. Είμαστε χαρούμενοι διότι βλέπουμε ότι η Εκκλησία μας διαρκώς ανανεώνεται και ότι κάτι νέο και όμορφο συμβαίνει συνεχώς. Γι’ αυτό ευχαριστούμε τους κληρικούς του ιερού αυτού ναού και τους πολλούς ευεργέτες που συνέβαλαν, ώστε να ξεκινήσει η νέα αναστήλωση του ναού», είπε χαρακτηρισιτκά ο Μητροπολιτης Μαυροβουνίου.

Η πανηγυρική εκδήλωση «υπό το φως της Ανάστασης του Χριστού – στο Μπόκελι στον Άγιο Σάββα και τους Μάρτυρες της Πρέβελα» πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Τίβατ, με συνάντηση των Ορθοδόξων χορωδιών Μπόκα. Συμμετείχαν παιδικές χορωδίες καθώς και χορωδίες ενηλίκων.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, ο Σερβικός Ορθόδοξος Εκκλησιαστικός Δήμος Τίβατ και η Εκκλησία του Αγίου Σάββα.

Λίγα λόγια για την καύση των λειψάνων του Αγίου Σάββα

Όταν οι Σέρβοι της περιοχής Βανάτο εξεγέρθηκαν κατά των Οθωμανών το 1594, χρησιμοποιώντας τη μορφή του Αγίου Σάββα στις πολεμικές σημαίες τους, οι Οθωμανοί ανταπάντησαν με την καύση των λειψάνων του Αγίου Σάββα στο οροπέδιο Βράτσαρ στο Βελιγράδι. Ο μέγας βεζίρη Σινάν Πασά, διοικητής του Οθωμανικού στρατού, διέταξε να μεταφερθούν τα λείψανα από τη Μιλέσεβα στο Βελιγράδι, όπου τα έριξε στην πυρά στις 27 Απριλίου. Οι Οθωμανοί επεδίωκαν να πυρπολήσουν, συμβολικά και πραγματικά, τη σερβική αποφασιστικότητα για ελευθερία, που γινόταν ολοένα και πιο αισθητή. Το γεγονός της καύσης, ωστόσο, πυροδότησε μια αύξηση της δράσης των επαναστατών, έως την καταστολή της εξέγερσης το 1595.

Η εκκλησία του Αγίου Σάββα χτίστηκε κοντά στον τόπο όπου κάηκαν τα λείψανά του. Η κατασκευή της ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930 και ολοκληρώθηκε το 2004. Είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από mitropolija (Βέσνα Ντέβιτς, Željko Drašković), wikiwand

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων