19/06/2020 19/06/2020 Για τις 16 Ιουλίου αναβλήθηκε τελικά η δίκη του Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιου και των 8 Ιερέων στο Μαυροβούνιο, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν στην χώρα λόγω πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι οι Ιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας, συνελήφθησαν και κρατήθηκαν επί 72 ώρες, ενώ σήμερα επρόκειτο να δικαστούν.  Ωστόσο,...
19 Ιουνίου, 2020 - 12:10
Τελευταία ενημέρωση: 19/06/2020 - 23:44

Μαυροβούνιο: Στις 16/7 η δίκη του Επισκόπου και των Ιερέων

Διαδώστε:
Μαυροβούνιο: Στις 16/7 η δίκη του Επισκόπου και των Ιερέων

Για τις 16 Ιουλίου αναβλήθηκε τελικά η δίκη του Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιου και των 8 Ιερέων στο Μαυροβούνιο, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν στην χώρα λόγω πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας, συνελήφθησαν και κρατήθηκαν επί 72 ώρες, ενώ σήμερα επρόκειτο να δικαστούν.

Ωστόσο, όπως είχε γράψει και το νωρίτερα σήμερα το Πρακτορείο Ορθοδοξία, η δίκη αναβλήθηκε καθώς ένας εκ των  κατηγορούμενων ο π. Σλόμπονταν Γιόκιτς, υποβάλλεται σε θεραπεία. Ο Ιερέας αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν μετά τη σύλληψη και φυλάκισή του.

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο προκειμένου να συμπαρασταθεί στους ιερείς.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μπει στο στόχαστρο των αρχών του Μαυροβουνίου.  Ο νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση και θέτει υπό τον έλεγχο του κράτους ιστορικά ορθόδοξα προσκυνήματα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με χιλιάδες κόσμο να βγαίνουν στους δρόμους σε ειρηνικές λιτανείες διαμαρτυρίας.

Εν μέσω πανδημίας, οι πορείες είχαν διακοπεί ωστόσο ξεκίνησαν εκ νέου την περασμένη Κυριακή.

Όλο το διάστημα των περιοριστικών μέτρων ιερείς συνελήφθησαν από τις αρχές με το πρόσχημα ότι παραβίαζαν τους περιοριστικούς κανόνες, κατά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών.

Στο πλαίσιο των διώξεων, προσήχθη και κινδυνεύει με απέλαση από τη χώρα ο πρωτοπρεσβύτερος Αλεξάντρ (Σάσα) Γιάνιτς. Ο ιερέας που διακονεί επί 2 δεκαετίες στο Μαυροβούνιο έχει προθεσμία επτά ημέρες πρέπει να φύγει από τη χώρα, επειδή συμμετείχε στην ειρηνική λιτανεία/διαμαρτυρίας για το νόμο περί θρησκευτικών ελευθεριών.

Ο δικηγόρος του ιερέα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, Ιωσήφ Μίκοβιτς, είπε ότι θα ασκήσει έφεση κι έτσι ο πελάτης του θα μπορέσει να παραμείνει στο Μαυροβούνιο όσο αυτή εκκρεμεί, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει πως κάτι τέτοιο ισχύει.
Ο π. Αλεξάντρ κι ο συνήγορός του υπογραμμίζουν ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και σε άλλους ιερείς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ενω μεταξύ ο Επίσκοπος Ανατολικής Ευρώπης του Πατριαρχείου της Σερβίας κ. Ειρηναίος απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό πρεσβευτή, αρμόδιο για τις θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ ζητώντας την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Επίσκοπος Ειρηναίος εκφράζει την λύπη του και την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες διώξεις εναντίν Επισκόπον, Ιερέων , Μοναχών και πιστών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο. Και ζητεί από τον κ. Μπράουνμπακ να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στο Μαυροβούνιο, και ιδίως να σταματήσει τη δίωξη του Επίσκοπου Ιωαννίκιου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων