29/01/2023 29/01/2023 Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος επισκέφθηκε χθες τον Δήμο Κολάσιν, και με την ευκαιρία αυτή υπέγραψε σύμβαση με τον πρόεδρο του Δήμου Βλαντίμιρ Μαρτίνοβιτς, για την ανέγερση μνημείου προς τιμήν του Μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κυρού Αμφιλόχιου. Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι Σημειώνεται ότι ο Μακαριστός Μητροπολίτης εκοιμήθη την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020. Η αιτία θανάτου...
29 Ιανουαρίου, 2023 - 12:18
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2023 - 12:47

Μαυροβούνιο: Υπεγράφη σύμβαση για την ανέγερση μνημείου του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αμφιλόχιου

Διαδώστε:
Μαυροβούνιο: Υπεγράφη σύμβαση για την ανέγερση μνημείου του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αμφιλόχιου

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος επισκέφθηκε χθες τον Δήμο Κολάσιν, και με την ευκαιρία αυτή υπέγραψε σύμβαση με τον πρόεδρο του Δήμου Βλαντίμιρ Μαρτίνοβιτς, για την ανέγερση μνημείου προς τιμήν του Μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κυρού Αμφιλόχιου.

  • Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Σημειώνεται ότι ο Μακαριστός Μητροπολίτης εκοιμήθη την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020. Η αιτία θανάτου του ήταν η ανακοπή καρδιάς ενώ ταλαιπωρούταν τις τελευταίες ημέρες από βαριά πνευμονία.

Ο Δήμος Κολάσιν θα διαθέσει περίπου €50.000 για την κατασκευή και εγκατάσταση του μνημείου. Ο κ. Μαρτίνοβιτς ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Ιωαννίκιο για την επίσκεψη, και επεσήμανε ότι είναι τιμή και χαρά που ο Δήμος Κολάσιν έκανε το πρώτο βήμα για τη διατήρηση της μνήμης του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αμφιλόχιου. Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωαννίκιος ευχαρίστησε για την πολύτιμη δωρεά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωαννίκιος συνεχάρη προσωπικά τον κ. Μαρτίνοβιτς για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε να έχει τη βοήθεια του Θεού στο έργο του.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Σεβασμιώτατος τόνισε το μνημείο του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου δεν είναι απλώς ένα μνημείο θρησκευτικού ηγέτη, αλλά και μνημείο πολιτισμού, καθώς ήταν και μέλος του Συλλόγου Λογοτεχνών Μαυροβουνίου.

Επίσης, ο πρόεδρος του Δήμου επεσήμανε ότι η τοπική διοίκηση θα είναι ανοιχτή στη συνεργασία με τη Μητρόπολη Μαυροβουνίου το επόμενο διάστημα, προκειμένου να υλοποιηθεί με επιτυχία η δωρεά.

Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος

Ο κατά κόσμον Ρίστο Ράντοβιτς γεννήθηκε στην Μοράτσα του Μαυροβουνίου στις 7 Ιανουαρίου 1938. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου το 1962 ενώ το 1965 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τη Ρώμη. Έγραψε δεκάδες επιστημονικές εργασίες ενώ απέσπασε πολλά κρατικά και εκκλησιαστικά βραβεία. Μιλούσε άπταιστα πέντε γλώσσες ελληνικά, ρωσικά, ιταλικά, γερμανικά και γαλλικά, ενώ χρησιμοποίησε αρχαία ελληνικά, λατινικά και εκκλησιαστικά σλαβικά στο επιστημονικό του έργο.

Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1968. Στις 15 Ιουνίου 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών αφού υπερασπίστηκε με επιτυχία την διατριβή του στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Το 1976 έγινε βοηθός καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Βελιγράδι (αργότερα η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου).

Στις 16 Ιουνίου 1985 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Βανάτου στον Καθεδρικό Ναό του Βελιγραδίου από τον Σέρβο Πατριάρχη Γερμανό ενώ παρόν ήταν και ο Μητροπολίτης Προκόπιος της Κεφαλονιάς, ο οποίος κάποτε τον χειροτονήθηκε μοναχό στην Ελλάδα και στη συνέχεια τον έκανε Αρχιμανδρίτη. Στις 30 Δεκεμβρίου 1990 εξελέγη Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας. Κατά τη διάρκεια των 30 ετών Διακονίας του στη Μητρόπολη αναστήλωσε ή έχτισε πάνω από 600 εκκλησιαστικά κτήρια ενώ δημιούργησε εκδοτικό οίκο και ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Μητροπολίτης ήταν μέλος της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε πολλές συσκέψεις. Προήδρευσε αυτού του σώματος και ήταν αναπληρωτής του άρρωστου Σέρβου Πατριάρχη Παύλου από τα τέλη του 2007 μέχρι το θάνατό του, καθώς και ο εκπρόσωπος του Πατριαρχικού Θρόνου από το θάνατο του Πατριάρχη Παύλου στις 16 Νοεμβρίου 2009 μέχρι την εκλογή του Σέρβου Πατριάρχη κ.κ Ειρηναίου στις 22 Ιανουαρίου 2010.  Ο μακαριστός Μητροπολίτης ήταν ηγέτης του κινήματος κατά του αντισυνταγματικού νόμου του Μαυροβουνίου για τις θρησκευτικές ελευθερίες βγάζοντας στο δρόμο χιλιάδες κόσμου να διαμαρτυρηθεί.

Διαβάστε ακόμη: Μητροπολίτης Μαυροβουνίου: Ο Άγιος Σάββας να μεσιτεύσει στην προστασία του λαού στο Κόσοβο και τα Μετόχια

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από mitropolija

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων