07/07/2022 07/07/2022 Θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Cetinje, δίπλα στη δεξιά χείρα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τέλεσε σήμερα, ανήμερα της εορτής του Γενεσίου του Προδρόμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος. Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος βάπτισε και τον δούλο του Θεού Πέτρο. Στο κήρυγμά του, μετά την...
07 Ιουλίου, 2022 - 16:26
Τελευταία ενημέρωση: 07/07/2022 - 16:28

Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος: «Γέμισε με Άγιο Πνεύμα ακόμα και την κοιλιά της μάνας του!»

Διαδώστε:
Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος: «Γέμισε με Άγιο Πνεύμα ακόμα και την κοιλιά της μάνας του!»

Θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Cetinje, δίπλα στη δεξιά χείρα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τέλεσε σήμερα, ανήμερα της εορτής του Γενεσίου του Προδρόμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος βάπτισε και τον δούλο του Θεού Πέτρο.

Στο κήρυγμά του, μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο π.Ostoja Knežević, που συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο ως ιερέας της Μονής, είπε ότι «παρόλο που στη διάρκεια του έτους εορτάζουμε πολλές φορές τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, νιώθουμε ατελείς στον εορτασμό, αν αναλογιστούμε τα έργα/κατορθώματα και τη διακονία του Αγίου Ιωάννου».

«Νιώθουμε ότι δεν έχουμε επίγνωση και ότι έχουμε διεισδύσει πολύ λίγο στη ζωή, στα επιτεύγματα και στην ουσία αυτής της διακονίας, που είναι μοναδική στον κόσμο και στο σύστημα της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους. Γι’ αυτό έχουμε πάντα την ανάγκη να τον εορτάζουμε και να τον εξυμνούμε», είπε.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, ο ίδιος ο Κύριος μίλησε για το μεγαλείο και τη δόξα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και τη Βασιλεία των Ουρανών, λέγοντας ότι «μεταξύ των ανδρών που γεννήθηκαν από γυναίκες, κανείς δεν γεννήθηκε μεγαλύτερος από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Και μετά συνεχίζει, λέγοντας ότι ακόμη και ο μικρότερος στη Βασιλεία των Ουρανών είναι μεγαλύτερος από αυτόν. Όταν ακούμε αυτή τη φράση  για πρώτη φορά, μπορεί να μας ηχεί κάπως περίεργα. Πώς μπορεί κάποιος να είναι μεγαλύτερος από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή; Ωστόσο, ο Κύριος λέει ποιο είναι το μεγαλείο εκείνου που αξίζει τη Βασιλεία των Ουρανών – ότι αυτός που βρίσκεται στη Βασιλεία των Ουρανών είναι μεγαλύτερος ακόμη και από αυτή τη γήινη δόξα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Με αυτό τονίζει την ομορφιά της Βασιλείας των Ουρανών», εξήγησε ο πατέρας Ostoja.

Η αφοσίωση στην πρόνοια του Θεού, είπε, είναι αυτό που μπορούμε να διδαχθούμε από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

«Καθένας από εμάς τους ανθρώπους σε αυτόν τον κόσμο έχει την αντανάκλαση του Θεού πάνω του. Το ζήτημα είναι απλώς το κατά πόσον είμαστε ικανοί να την αποδεχτούμε, να την κουβαλήσουμε και την αναγνωρίσουμε. Μεγάλος είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, διότι έβαλε τον Κύριο στην καρδιά του. Και αυτό πρέπει να διδαχθούμε από αυτόν. Είχε πάντα αυτό το κάλεσμα της καρδιάς του, που τον ενίσχυε στα τόσα πολλά του επιτεύγματα και στην με τόσο ζήλο διακονία του, να αναγνωρίσει τον Κύριο και να πει αυτά τα λόγια: «Ίδε ό αμνός του Θεού ό αϊρων την άμαρτίαν του κόσμου», προφητεύοντας τι θα συμβεί αργότερα», είπε.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, αφού ευλόγησε τους άρτους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίκιος αναφέρθηκε στην γέννηση του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που έγινε με θεϊκή πρόνοια, αφού γεννήθηκε από πολύ ηλικιωμένους γονείς.

«Γεννήθηκε από πολύ ηλικιωμένους γονείς, σε μια εποχή που δεν το περίμενε κανείς. Αλλά, όπως ψάλλει ο εκκλησιαστικός υμνωδός «Όπου βούλεται Θεόςνικάται φύσεως τάξις». Επομένως, η γέννησή του έγινε  κατά την πρόνοια του Θεού, κατά την ειδική επίδραση της χάριτος του Θεού, της αγάπης του Θεού, της δύναμης του Θεού», είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας και πρόσθεσε ότι ο Άγιος Ιωάννης είχε ιδιαίτερη υπηρεσία.

«Γέμισε με Άγιο Πνεύμα ακόμη και την κοιλιά της μητέρας του. Είχε αυτό το χάρισμα, ως μεγάλος ασκητής, ως άγγελος κατά σάρκα, να αναζωπυρώνει με τα λόγια του τις ανθρώπινες συνειδήσεις και να τις κατευθύνει στη μετάνοια, να απαλλάσσει τις ανθρώπινες συνειδήσεις από την αμαρτία. Και το πιο σημαντικό, η γέννησή του υποδήλωνε τη γέννηση του Χριστού», είπε.

Ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε ότι η πίστη μας είναι εξαιρετική, θαυματουργή.

«Τα πάντα υφαίνονται από χάρη, από τη χάρη του Θεού, από τα θαύματα του Θεού. Και από τη χαρά της ανανέωσης της φύσης μας (υφαίνεται) η ενότητα. Μας οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών, που ήδη αντανακλάται εδώ και επισφραγίζεται στις καρδιές μας, στην κοινωνία μας, ιδιαίτερα στις ιερές ακολουθίες. Γι’ αυτό η Εκκλησία του Θεού δίνει τόση σημασία στις λατρευτικές εκδηλώσεις, σε κάθε λεπτομέρεια. Και είναι πολύ σημαντικό για εμάς ως Χριστιανούς να συμμετέχουμε τακτικά στις ιερές ακολουθίες. Τότε δεν θα μας διδάξει μόνο ο άνθρωπος. Το ότι εμείς οι ιερείς λέμε κάτι, βοηθά, αλλά το πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή στις ακολουθίες: αυτός που παρακολουθεί τακτικά τις ακολουθίες κατευθύνεται από το Πνεύμα του Θεού, τη σοφία του Θεού, τη χάρη, που αναγεννά τον άνθρωπο και του δείχνει τον τρόπο για να κατανοήσει τα βάθη της πίστης», εξήγησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος, καταλήγοντας ως εξής:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι εδώ στην Ιερά Μονή Cetinje, που έχουμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε την αγία δεξιά χείρα του Ιωάννη, που βάφτισε τον Κύριο και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Είθε η ευλογία του Θεού να «κατέβει» σε όλους σας».

 

Κείμενο: Radosav Rajo Vojinović

Πηγή: mitropolija.com/

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων