02/01/2023 02/01/2023 Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος ιερούργησε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Στάνιεβιτσι (Stanjevići), ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, του Αγίου Δανιήλ Β’ Αρχιεπισκόπου Σερβίας, και του Αγίου Ιωάννη της Κρονστάνδης (με παλαιό εορτολόγιο). Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την παιδική αθωότητα, και να προστατεύσουμε την...
02 Ιανουαρίου, 2023 - 18:46
Τελευταία ενημέρωση: 02/01/2023 - 19:10

Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος: Να προστατεύσουμε την παιδική αθωότητα

Διαδώστε:
Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος: Να προστατεύσουμε την παιδική αθωότητα

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος ιερούργησε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Στάνιεβιτσι (Stanjevići), ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, του Αγίου Δανιήλ Β’ Αρχιεπισκόπου Σερβίας, και του Αγίου Ιωάννη της Κρονστάνδης (με παλαιό εορτολόγιο). Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την παιδική αθωότητα, και να προστατεύσουμε την αγνή καρδιά.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Συγκεκριμένα, στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στον βίο του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου:

“Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος έμεινε παιδί σε όλη του τη ζωή”, είπε και πρόσθεσε ότι ο Κύριος τον προστάτευε σε όλη του τη ζωή, “γιατί κράτησε μέσα του την παιδική του αθωότητα που συγχωνεύτηκε με τη σοφία του Θεού, και έτσι σε μεγάλη ηλικία ομολόγησε το όνομα του Θεού ως απόστολος του Χριστού, ως ο πιο θαρραλέος δούλος του Θεού”.

Ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε ότι ο Άγιος Ιγνάτιος βρήκε τραγικό θάνατο επειδή αρνήθηκε στον αυτοκράτορα Τραϊανό να απαρνηθεί τον Χριστό: “Ακολουθώντας τον Κύριο Ιησού Χριστό, ανέβηκε μαζί Του στον Γολγοθά και υπέφερε στη Ρώμη ως μάρτυρας, αλλά πηγαίνοντας προς τη Ρώμη, δίδασκε τους πάντες και έστειλε πολλές επιστολές”, τόνισε και είπε ότι οι επτά επιστολές του έχουν διδακτικό και χρήσιμο περιεχόμενο για όλους τους Χριστιανούς”.

“Όχι μόνο ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος συνδύαζε στο πρόσωπό του την παιδική αθωότητα και τη σοφία του Θεού, αλλά και πολλοί άλλοι, ανάμεσά τους και ο Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης. Έλαμψε στη γη της Ρωσίας με τις αρετές και το φως του θείου Ευαγγελίου, την παραμονή των μεγάλων δεινών του ρωσικού λαού”, είπε και τόνισε ότι “με την πρόνοια του Θεού, ένας τέτοιος απόστολος του Χριστού εμφανίστηκε σε αυτό το έθνος και ανάμεσα σε άλλα Ορθόδοξα έθνη που υπέφεραν τον 20ό αιώνα, για να τα ενισχύσουν και να μοιράσει φως και παρηγοριά.

Μόλις πρόσφατα ανακηρύχθηκε άγιος, αλλά τον τιμούν μαζί με τους μεγάλους αγίους πατέρες και δεν είναι περίεργο που η γιορτή του συνδέεται με την εορτή του μεγάλου αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου και του Αγίου Δανιήλ Β’ Αρχιεπισκόπου Σερβίας”.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον π. Jovan από το συγκεκριμένο μοναστήρι για την ονομαστική του εορτή: “Ήρθαμε να τον συγχαρούμε, και να του ευχηθούμε ο Κύριος να του φέρνει χαρές και το Άγιο Πνεύμα να τον φωτίζει με αγάπη και σοφία, αλλά και να διατηρεί, όπως έχει διατηρήσει έως τώρα, την παιδική αθωότητα, που δεν θα εμποδίσει, αλλά αντιθέτως θα προσελκύσει τη σοφία του Θεού”.

“Πρώτα από όλα, το μυαλό μας και οι σκέψεις μας και η καρδιά μας πρέπει να καθαριστούν, να φωτίσουν την ύπαρξή μας, γιατί αυτή η ακίνδυνη, η χωρίς κακία καρδιά ενός παιδιού είναι μεγάλο πλεονέκτημα για όλους και πρέπει να την προστατεύσουμε”, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος.

“Κάποια “βρωμιά” μπορεί να αγγίξει το μυαλό και τις σκέψεις μας και να φανούν επιβλαβείς, ωστόσο, αυτή η “βρωμιά” δεν θα δηλητηριάσει τον άνθρωπο σε επικίνδυνο βαθμό όσο δεν αγγίζει την καρδιά”, κατέληξε.

 

Фото: Жељко Драшковић

Με πληροφορίες από mitropolija

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων