17/05/2020 17/05/2020 Το κατηγορητήριο με το οποίο θα δικαστεί ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος και οι οκτώ ιερείς που συνελήφθησαν μετά το πέρας της λιτανείας στις 12 Μαΐου στη πόλη Νίκτσιτς, ανακοίνωσε η τοπική εισαγγελία. Σύμφωνα με αυτό, θεωρείται πως ο Πανιερώτατος μαζί με τους κληρικούς παραβίασαν τα υγειονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από...
17 Μαΐου, 2020 - 9:26
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2020 - 14:23

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Με ένα χρόνο φυλάκιση κινδυνεύουν οι κληρικοί

Διαδώστε:
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Με ένα χρόνο φυλάκιση κινδυνεύουν οι κληρικοί

Το κατηγορητήριο με το οποίο θα δικαστεί ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος και οι οκτώ ιερείς που συνελήφθησαν μετά το πέρας της λιτανείας στις 12 Μαΐου στη πόλη Νίκτσιτς, ανακοίνωσε η τοπική εισαγγελία.

Σύμφωνα με αυτό, θεωρείται πως ο Πανιερώτατος μαζί με τους κληρικούς παραβίασαν τα υγειονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από το υπουργείο Υγείας της χώρας στο πλαίσιο προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊου. Για τη παραβίαση των συγκεκριμένων μέτρων οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν, είναι από διοικητικό χρηματικό πρόστιμο μέχρι 1 έτος φυλάκιση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέβο Σέκαριτς, εκπροσώπου της εισαγγελίας του Νίκτσιτς.

Ελεύθεροι μετά από 72 ώρες κράτησης 

Χθές, και μετά από 72 ώρες κράτησης ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βουβίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος, καθώς και οι ιερείς που είχαν συλληφθεί αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Πρώτα απ ‘όλα, σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και την αγάπη σας. Η υποστήριξή σας είναι μια έκφραση αγάπης για την Εκκλησία και μια λογική, φυσική συνέχεια του αγώνα για την υπεράσπιση των αγίων «, είπε, ο Επίσκοπος, στο συγκεντρωμένο πλήθος που όλες αυτές τις μέρες βρισκόταν στο πλευρό του. 

Αναφερόμενος στα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψή του, τόνισε:

«Όταν είδαμε τους συγκεντρωμένους ανθρώπους μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη Αμφιλοχίο και τον κλήρο, βρήκαμε την καλύτερη λύση, για να πραγματοποιήσουμε μια λιτανευτική πομπή προσευχής. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε τους πιστούς εκτεθειμένους σε κανέναν κίνδυνο, γι’ αυτό λάβαμε την καλύτερη δυνατή λύση.»

Ο Επίσκοπος τόνισε ότι, χάρη στους πιστούς, οι οποίοι μαρτυρούν την αγάπη τους για τον Άγιο Βασίλειο, πραγματοποιήθηκε η λιτανεία, ενώ μετ΄’α την ολοκλήρωσή της αποχώρησαν με τα προβλήματα να προκύπτουν μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης, τονίζοντας την αξιοπρεπή στάση των αστυνομικών αρχών κατά τη διάρκεια της κράτησης του. «Συμπεριφέρθηκαν επαγγελματικά και ανθρώπινα», υπογράμμισε. 

«Θέλουμε την ελευθερία της θρησκείας, θέλουμε την τάξη στο κράτος, θέλουμε το σεβασμό του Συντάγματος και του νόμου», δήλωσε ο Επίσκοπος, προσθέτοντας ότι όλα τα μέτρα που εγκρίθηκαν δεν ήταν σύμφωνα με το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου. «Θα αγωνιστούμε για την ελευθερία της θρησκείας και για την τιμή κάθε ανθρώπου και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για την τιμή και το πρόσωπο κάθε πολίτη, ατόμου, ανεξάρτητα από το ποιος είναι και σε ποιο κόμμα ανήκει. Όλοι χρειαζόμαστε ελευθερία και χρειαζόμαστε τάξη στη χώρα μας», κατέληξε, κάτω από τις επευφημίες των συγκεντρωμένων πιστών.

Το χρονικό της δίωξης

Κράτηση για 72 ώρες επεβλήθη στον Επίσκοπος Νίκσιτς και Βουδίμλιε κ. Ιωαννίκιο, και σε άλλους 8 Ιερείς, οι οποίοι προσήχθησαν στο τμήμα μετά τη Λιτανεία του αγίου Βασιλείου στην πόλη Νίκσιτς.

Η λιτανεία πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, κ. Αμφιλοχίου, με πλήθος κόσμου να ακολουθεί.

Η παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων προκάλεσε την άμεση αντίδραση των αρχών οι οποίες επέδωσαν κλήση στον Επίσκοπο Ιωαννίκιο και σε άλλους ιερείς, και προσπάθησαν (όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Μητροπόλεως) να τους σύρουν βιαίως στο Κέντρο Ασφαλείας. Ο Επίσκοπος πήγε στο κέντρο ασφαλείας με πόδια συνοδευόμενος από έναν ιερέα.

«Η πρόθεση της αστυνομίας ήταν να ταπεινώσει τον Επίσκοπο» αναφέρει η ανακοίνωση σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίον επιχειρήθηκε να προσαχθεί στο τμήμα.

Αρχικά ο Ιεράρχης, ζήτησε να του δοθεί προθεσμία προκειμένου να μεταβεί στο τμήμα την επόμενη ημέρα, ωστόσο προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, καθώς δεκάδες άνθρωποι διαμαρτύρονταν , αποφάσισε να μεταβεί μόνος του στην αστυνομία. Δεκάδες άνθρωποι παρέμειναν έξω από το τμήμα ψάλλοντας και ζητώντας να σταματήσει ο διωγμός της Ορθοδοξίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων