26/01/2021 26/01/2021 Για την ολοκλήρωση του Ιερού Ναού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, δημοσιεύτηκε μονογραφία με τίτλο “Ναός του Αγίου Σάββα”. Ο ναός του Αγίου Σάββα αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό μνημείο για το Πατριαρχείο Σερβίας και την Ορθοδοξία γενικότερα.  Ο μακαριστός Πατριάρχης Σερβίας κυρός Ειρηναίος είχε προλογίσει την συγκεκριμένη μονογραφία αναφέροντας μεταξύ άλλων:  “Με την ολοκλήρωση της κατασκευής...
26 Ιανουαρίου, 2021 - 16:48
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2021 - 17:06

“Aποδείξαμε ότι είμαστε άξιοι κληρονόμοι του Αγίου Σάββα”

Διαδώστε:
“Aποδείξαμε ότι είμαστε άξιοι κληρονόμοι του Αγίου Σάββα”

Για την ολοκλήρωση του Ιερού Ναού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, δημοσιεύτηκε μονογραφία με τίτλο “Ναός του Αγίου Σάββα”. Ο ναός του Αγίου Σάββα αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό μνημείο για το Πατριαρχείο Σερβίας και την Ορθοδοξία γενικότερα. 

Ο μακαριστός Πατριάρχης Σερβίας κυρός Ειρηναίος είχε προλογίσει την συγκεκριμένη μονογραφία αναφέροντας μεταξύ άλλων:  “Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του Ναού, αποδείξαμε ότι είμαστε άξιοι κληρονόμοι του Αγίου Σάββα, έτοιμοι και ικανοί να εκτιμήσουμε και να δεχτούμε το δώρο που μας άφησε, τα 800 χρόνια ανεξαρτησίας της Εκκλησίας μας, τη μοναδική του κουλτούρα, εθνική υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση. Με τον ίδιο τρόπο, καλούμαστε να μεταβιβάσουμε τη διαθήκη του Αγίου Σάββα στις γενιές που ακολουθούν μετά από εμάς, όπως τη λάβαμε, άθικτη και αμετάβλητη. Ο βίος του Αγίου Σάββα μας οδηγεί να είμαστε Ορθόδοξοι και Σέρβοι, μόνο προσπαθώντας να μοιάσουμε στους Αγίους, ως Ορθόδοξοι Σέρβοι, μπορούμε να είμαστε ίσοι και να συμμετέχουμε στον ευρωπαϊκό και χριστιανικό πολιτισμό.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι με την Πρόνοια του Θεού, ο Άγιος Σάββα ξεκίνησε την προσωπική του πορεία πνευματικής διαφώτισης με μια συνομιλία με έναν άγνωστο Ρώσο μοναχό, μετά από την οποία αποφάσισε να ξεκινήσει το μονοπάτι της μοναστικής προσπάθειας. Αυτό καθιέρωσε μια άθραυστη σύνδεση μεταξύ του Αγίου Σάββα και των Σέρβων και της Ρωσίας, η οποία συνεχίστηκε για αιώνες και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας”.

Η μονογραφία, εμπλουτισμένη με πλούσιο φωτογραφικό υλικό δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει την ιστορική ώρα ολοκλήρωσης των εργασιών για την κατασκευή του Ναού του Αγίου Σάββα, ένα πνευματικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, που φωτίζει ένα μέρος του αμέτρητου πνευματικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου του Ναού και τη σημασία του Αγίου για την Ορθοδοξία.

Το βιβλίο μαρτυρεί το κατόρθωμα του σερβικού λαού που ανέκυψε κατά την κατασκευή του ναού και ανοίγει ακόμη μεγαλύτερους ορίζοντες για πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και την αρχιτεκτονική του ναού, τον πλούτο της ψηφιδωτής διακόσμησης, την αξία της κρύπτης, το παρόν και το μέλλον του ναού, καθώς και τη βιογραφία και το έργο του πρώτου αρχιεπισκόπου.

“Καθώς ο ναός χτίστηκε εδώ και δεκαετίες, η σημασία του αυξάνεται συνεχώς, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για ολόκληρη την Ορθόδοξη και Χριστιανική πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά” λένε οι διοργανωτές της παρουσίασης της μονογραφίας.

Στο παρελθόν, ο Άγιος Σάββα και η ζωή του ενέπνευσαν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων που δημιούργησαν έργα σημαντικής αξίας: επιστημονικές εργασίες, συλλογές εφημερίδων, μονογραφίες. Αυτά τα αρχεία ήταν μια πολύτιμη υποστήριξη για τους συγγραφείς των κειμένων και των επιμελητών σε μια προσπάθεια να αφήσουν ένα ίχνος του Αγίου Σάββα και του Ναού του σήμερα.

Η Εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι είναι ένα σύμβολο της αναγεννημένης Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο. Αυτό το αυθεντικό μνημείο προς τιμήν του πιο σεβαστού Σέρβου αγίου, του πυλώνα της σερβικής πολιτείας και πολιτισμού, χτίστηκε για αιώνες και τώρα στέκεται σε όλο του το μεγαλείο καθώς γιορτάζεται η 800η επέτειος της αυτοκεφαλίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Για τη Ρωσική Ακαδημία Τεχνών, η συμμετοχή στη διακόσμηση του ναού είναι εξαιρετικά πολύτιμη, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην απόφαση και την υποστήριξη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν” – αναφέρεται στην κριτική που υπέγραψε ο Zurab Cereteli, πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών .

“Η μονογραφία “Ναός του Αγίου Σάββα” δεν είναι μόνο ένα είδος χρονικού, αλλά και μια έκθεση για το μεγάλο έργο που έχει γίνει, με το οποίο όλοι όσοι θέλουν μπορούν να εξοικειωθούν σήμερα. Είναι συνέχεια της ιστορίας για το πώς διακοσμήθηκε και μεταμορφώθηκε ο ναός. Το πλούσιο κείμενο και το φωτογραφικό υλικό για την πορεία των έργων θα πει στον αναγνώστη την ιστορία αυτού του μοναδικού έργου.  Ο Ναός του Αγίου Σάββα σημαίνει το ίδιο για μένα όπως και για κάθε Σέρβο – αυτό είναι το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, το νόημα που αξίζει να ζήσω. Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να εργαστούμε για τη διευθέτηση του Ναού του Αγίου Σάββα, ο οποίος δεν είναι μόνο σύμβολο της Σερβίας, αλλά και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου. Έχω ασχοληθεί με μνημειακή εκκλησιαστική τέχνη για σχεδόν σαράντα χρόνια, εκ των οποίων τα είκοσι, με τη θέληση της μοίρας, τα πέρασα δουλεύοντας στη Σερβία, έχοντας την ευκαιρία να βυθιστώ στον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής, τη νοοτροπία αυτών των υπέροχων αδελφών ανθρώπων” αναφέρει ο συγγραφέας Yury Mukhin.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων