02/02/2022 02/02/2022 Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος και τρείς Επίσκοποι της Ορθoδόξου Εκκλησίας της Σερβίας υπογράφουν κείμενο με το οποίο εκφράζουν την ανάγκη να επικρατήσει ο ειλικρινής διάλογος και όχι η διχόνοια, με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στο Μαυροβούνιο και την ένταση που έχει επικρατήσει γύρω από την επίσπευση της υπογραφής «θεμελιώδους συμφωνίας» με...
02 Φεβρουαρίου, 2022 - 18:17
Τελευταία ενημέρωση: 02/02/2022 - 18:35

Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου: Η βούληση του λαού να είναι σεβαστή

Διαδώστε:
Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου: Η βούληση του λαού να είναι σεβαστή

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος και τρείς Επίσκοποι της Ορθoδόξου Εκκλησίας της Σερβίας υπογράφουν κείμενο με το οποίο εκφράζουν την ανάγκη να επικρατήσει ο ειλικρινής διάλογος και όχι η διχόνοια, με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στο Μαυροβούνιο και την ένταση που έχει επικρατήσει γύρω από την επίσπευση της υπογραφής «θεμελιώδους συμφωνίας» με την Εκκλησία της Σερβίας.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Αναλυτικά, η κοινή ανακοίνωση τους αναφέρει τα εξής:

Μετά την αδελφική διαβούλευση και εξέταση της τωρινής θέσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο, εμείς, οι ιεράρχες της στους οποίους έχει ανατεθεί η ποιμαντική διακονία στο Μαυροβούνιο, απευθυνόμαστε στους πιστούς και στο ευρύ κοινό με κοινή μας δήλωση:

Εμείς, οι υπογράφοντες ιεράρχες, θα ακολουθήσουμε τον Σωτήρα Χριστό με τον κλήρο και τον πιστό λαό μας, ακολουθώντας τον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ και τον Άγιο Πέτρο του Τσέτινιε, και δεν θα διχάσουμε τον λαό που μας εμπιστεύτηκε ο Θεός κατά κομματική ιδιότητα, αλλά θα οικοδομήσουμε την Εκκλησία και την ενότητα του λαού μας στην Ορθόδοξη πίστη και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.

Θέλοντας κάθε άτομο να αποκτήσει πλήρη ελευθερία σκέψης και συνείδησης, ιδιαίτερα την ελευθερία από την αμαρτία, σεβόμαστε τις διαφορές εθνικών εκφράσεων και κομματικών προτιμήσεων και πιστεύουμε ότι, ανεξάρτητα από τις διαφορές, πρέπει όλοι να εργαζόμαστε για το κοινό καλό και να επιλέγουμε αντί για διαμάχες και διχόνοια, τον ειλικρινή διάλογο. Με ειλικρινή διάλογο, θα λύσουμε καλύτερα τα προβλήματα και θα επιτύχουμε την επιθυμητή αρμονία εθνικής ενότητας, σεβόμενοι παράλληλα όλες τις προαναφερθείσες διαφορές.

Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε στον ευσεβή λαό μας ότι ο αγώνας για την θρησκευτική ελευθερία δεν έχει τελειώσει, και ότι η Εκκλησία της Σερβίας στο Μαυροβούνιο υφίσταται αποκρουστικές συκοφαντίες και αδικίες από το πρώην καθεστώς για δεκαετίες, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του οποίου σκορπούν μίσος και μισαλλοδοξία εναντίον μας. Λόγω των αδικιών που υπομένουμε ακόμη και σήμερα από τα απομεινάρια του πρώην καθεστώτος, δεν βλέπουμε λύση στα υπάρχοντα κοινωνικά προβλήματα με την επιστροφή της πρώην κυβέρνησης, ούτε καν μέσω της στήριξης μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Aγαπητοί αδελφοί και αδελφές, πως αυτοί που απειλούν με νέες διώξεις της Εκκλησίας, απελάσεις ιερέων και αρπαγές ιερών ανά πάσα στιγμή, θα λύσουν τα συσσωρευμένα κοινωνικά προβλήματα και θα εφαρμόσουν πρότυπα πολιτισμού!; ‘Εχετε παρατηρήσει πως αυτές τις μέρες προσφέρουν πειθήνια και ευγενικά τα σημερινά δώρα στον λαό του Μαυροβουνίου ο οποίος υπερασπίστηκε τα ιερά του από αυτούς;

Η νίκη επί του προηγούμενου θεομάχου καθεστώτος στις 30 Αυγούστου 2020 δεν έφερε λύση σε όλα τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ορόσημο για την δημοκρατία. Ως εκ τούτου, είμαστε πεπεισμένοι ότι η βούληση του λαού πρέπει να διατηρηθεί και να είναι σεβαστή. Ένας καλός στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με καλά μέσα. Δεν είναι πρόθεσή μας να παρεμποδίσουμε τις κοινωνικές διεργασίες, και υπό αυτή την έννοια αναμένουμε ότι οι νικητές από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές θα βρουν μια κοινή λύση για αυτήν ή κάποια νέα κυβέρνηση, η οποία θα υπογράψει σύντομα μια θεμελιώδη συμφωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό θα συμβάλει στην κατευνασμό των εντάσεων στο Μαυροβούνιο και στην επίτευξη της ισότητας όλων των θρησκειών στη χώρα μας.

 

Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος

Επίσκοπος Μιλεσέβου κ. Αθανάσιος

Επίσκοπος Βουδίμιλιε και Νίκσιτς κ. Μεθόδιος

Επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριος

 

Διαβάστε ακόμη:

Επαφές Πατριάρχη Σερβίας για Μαυροβούνιο και Βασική Συμφωνία

Μαυροβούνιο: Γιατί η κυβέρνηση πιέζει τη Σερβική Εκκλησία για την υπογραφή συμφωνίας – Πού ποντάρει ο Κριβοκάπιτς

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων