10/01/2023 10/01/2023 Στο κλίμα της χριστουγεννιάτικης χαράς, χθες Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, στην εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος υποδέχθηκε και ευλόγησε πρόσφυγες από την Ουκρανία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη Βλαδίμηρου στο Μπαρ. Στον χαρμόσυνο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος  υπενθύμισε ότι Άγγελοι εξ ουρανού καλωσόρισαν τη Γέννηση...
10 Ιανουαρίου, 2023 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2023 - 17:29

Μητροπολίτης Ιωαννίκιος με Ουκρανούς πρόσφυγες: “Προσευχόμαστε στον Θεό για ειρήνη”

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Ιωαννίκιος με Ουκρανούς πρόσφυγες: “Προσευχόμαστε στον Θεό για ειρήνη”

Στο κλίμα της χριστουγεννιάτικης χαράς, χθες Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, στην εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος υποδέχθηκε και ευλόγησε πρόσφυγες από την Ουκρανία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη Βλαδίμηρου στο Μπαρ.

Στον χαρμόσυνο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος  υπενθύμισε ότι Άγγελοι εξ ουρανού καλωσόρισαν τη Γέννηση του Χριστού και ανήγγειλαν τα καλά νέα στους βοσκούς στη Βηθλεέμ και χαροποίησαν τις καρδιές τους.

Και πρόσθεσε: «Ο Κύριος ήρθε να φέρει ειρήνη, να φέρει αδελφική αγάπη, να συμφιλιώσει τον άνθρωπο με τη συνείδησή του, με τους πλησίον του και να τον ενώσει και να τον συμφιλιώσει με τον Θεό. Όμως, δυστυχώς, σε αυτόν τον κόσμο, ο Κύριος Ιησούς Χριστός, το παιδί του Θεού δεν βρήκε ειρήνη, παρά μόνο από έναν μικρό αριθμό ανθρώπων, από τους βοσκούς της Βηθλεέμ και τους σοφούς από την Ανατολή και την αγάπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Αγίου Ιωσήφ. Σε άλλους βρήκε μίσος και φθόνο και ως νεογέννητο έπρεπε να τρέξει για να μην τον κόψει το σπαθί του πονηρού Ηρώδη».

Τόνισε επίσης πως  «ο Χριστός διώχθηκε και υπήρξε πρόσφυγας στην Αίγυπτο, παρόλο που είναι ο Βασιλιάς των βασιλιάδων και Κύριος των κυρίων. Ο Κύριος μοιράστηκε μαζί μας όλες τις χαρές και όλες τις συμφορές του ανθρώπου σε αυτόν τον αμαρτωλό κόσμο. Υπήρχαν πόλεμοι  σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, από την πτώση του Αδάμ μέχρι την εποχή μας  και σήμερα δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες ενός τρομερού πολέμου και αιματοχυσίας στην Ουκρανία.

Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε με κανέναν άλλο τρόπο, παρά μόνο να προσευχηθούμε στον Θεό, να αποκαταστήσει την ειρήνη σε όλες τις περιοχές της ευλογημένης Ουκρανίας, μιας γης που έχει αγιαστεί από πολλούς ιερούς τόπους. Μια γη που έλαμψε από την ιερότητα πολλών μαρτύρων για την Ορθόδοξη πίστη. Και ελπίζουμε να έρθει σύντομα εκείνη η ώρα, να τελειώσει ο πόλεμος και να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία και όλοι όσοι αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν για να σώσουν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στην αγαπημένη τους πατρίδα», είπε ο Σεβασμιώτατος, αναφέροντας ότι γίνεται για εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες.

«Είναι μεγάλη θλίψη και συμφορά, αλλά όπως ο Κύριος μοιράστηκε τη μοίρα με όλους όσους διώχθηκαν, πηγαίνοντας στην Αίγυπτο, σε μια ξένη χώρα, η οποία όμως έγινε χώρα Του επειδή διαδόθηκε εκεί το Ευαγγέλιο, έτσι γίνεται και με όλους όσοι υποφέρουν: Με αυτούς που υποφέρουν στην Ουκρανία και με αυτούς που έφυγαν από αυτήν και είναι κάπου εκτοπισμένοι σε άλλες χώρες. Έτσι, μερικές από αυτές τις χώρες πιθανότατα θα γίνουν δικές τους ή, όπως συμβαίνει συχνά, η δεύτερη πατρίδα τους για πολλούς Ουκρανούς», δήλωσε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος.

Ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι συναντά αδέρφια και αδερφές και παιδιά από την Ουκρανία σε όλη την επικράτεια του Μαυροβουνίου, ειδικά στα ιερά των εκκλησιών και κάλεσε όλους να ανοίξουν τις καρδιές τους και τα σπίτια τους σε όλους όσους χρειάζονται το έλεος και τη βοήθεια του Θεού.

«Έχουμε συναντηθεί με τους Ουκρανούς αδελφούς μας στο παρελθόν, τόσο εδώ σε αυτόν τον ναό όσο και στο μοναστήρι του Ostrog και στα άλλα ιερά μας, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε την ευκαιρία να χαιρετίσουμε όσους μπόρεσαν εδώ, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων – τη Γέννηση του Χριστού, λόγω αυτής της καταιγίδας έλα απόψε να προσευχηθούμε στο Θεό, να παρηγορήσουμε ο ένας τον άλλον και να μάθουμε πώς περνούν τις προσφυγικές μέρες τους στο Μαυροβούνιο», είπε ο Σεβασμιώτατος και επανέλαβε για άλλη μια φορά την ετοιμότητά του να στηρίξει τους Ουκρανούς πρόσφυγες .

Υπενθύμισε μάλιστα και τα πρόσφατα δεινά του λαού του, ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, όπου έχουν υποστεί αδικίες και δοκιμασίες για αιώνες:

«Εδώ τα ίδια τα Χριστούγεννα, υπήρξαν πυροβολισμοί εναντίον Σέρβων παιδιών στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, ξυλοδαρμοί πιστών που επέστρεφαν από την προσευχή. Αλλά Θεέ μου, εμείς κουβαλάμε τον σταυρό μας και έτσι δείχνουμε ότι είμαστε χριστιανοί.

Και δεν μισούμε, δεν αφήνουμε το μίσος να μπει στην καρδιά μας. Είθε ο Κύριος ο Θεογέννητος Χριστός να χύσει την ειρήνη του σε όλο τον κόσμο και στο Μαυροβούνιο και ιδιαίτερα στην ευλογημένη Ουκρανία και τον πιστό Ορθόδοξο λαό της. Ειρήνη του Θεού – Χριστός γεννάται!», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος.

Με την ευκαιρία αυτή ο Σεβασμιώτατος χάρισε κατάλληλα δώρα στους μεγάλους, και ευχαρίστησε τους μικρούς με χριστουγεννιάτικα πακέτα.

Η Ενορία του Μπαρ διοργάνωσε εορταστικό δείπνο, το οποίο ενίσχυσαν παιδιά από την Ουκρανία που τραγούδησαν ουκρανικά χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Φωτογραφία: Željko Drašković

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων