03/08/2023 03/08/2023 Η μνήμη του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου τιμήθηκε χθες, Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023 (20 Ιουλίου με το παλαιό εορτολόγιο), στην Σιντζαεβίνα, ένα βουνό στο βόρειο Μαυροβούνιο. «Θα προστατεύσουμε τη Σιντζαεβίνα αν είμαστε ενωμένοι, αν κάνουμε το καλό και ακολουθήσουμε το μονοπάτι του Θεού όπως έκαναν οι πρόγονοί μας», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και...
03 Αυγούστου, 2023 - 15:38
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2023 - 14:25

Μητροπολίτης Μαυροβουνίου: Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τον καθαρό αέρα, το καθαρό νερό και να μην μολύνουμε τη φύση

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Μαυροβουνίου: Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τον καθαρό αέρα, το καθαρό νερό και να μην μολύνουμε τη φύση

Η μνήμη του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου τιμήθηκε χθες, Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023 (20 Ιουλίου με το παλαιό εορτολόγιο), στην Σιντζαεβίνα, ένα βουνό στο βόρειο Μαυροβούνιο. «Θα προστατεύσουμε τη Σιντζαεβίνα αν είμαστε ενωμένοι, αν κάνουμε το καλό και ακολουθήσουμε το μονοπάτι του Θεού όπως έκαναν οι πρόγονοί μας», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραλιών κ. Ιωαννίκιος μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ στην Ružica της Σιντζαεβίνα.

Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Μιλώντας για την πλούσια ζωή του Προφήτη Ηλία, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι είχε κάνει πολλά θαύματα και είχε οδηγήσει πολλούς ανθρώπους από το σκοτάδι στο φως φέρνοντας πίστη στις καρδιές τους και καθοδηγώντας τους στο σωστό και αληθινό μονοπάτι.

Οι Άγιοι Προφήτες ανήγγειλαν και κήρυξαν τον ερχομό του Χριστού έτσι ώστε εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, όπως τόνισε, να ζούμε ως ένας θεανθρώπινος οργανισμός, ως κοινότητα των Αγίων που είναι εμποτισμένη με την αγάπη, τη χάρη, την αλήθεια και τη διακιοσύνη του Θεού.

Όπως επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουμε την υποχρέωση να μαρτυρούμε την αγάπη, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη του Θεού. Όταν η αγάπη του Θεού αγγίζει τις καρδιές και τις σκέψεις μας, τότε μπορούμε να τη διαδώσουμε και να τη μαρτυράσουμε, ώστε να διαποτίσει και την κοινότητά μας, ξεκινώντας από την οικογένεια και μετά ολόκληρο τον κόσμο.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Προφήτης Ηλίας είναι ένας από τους πιο σεβαστούς αγίους, στον οποίο είναι αφιερωμένα όλα τα βουνά της χώρας, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει σχεδόν βουνό όπου, σύμφωνα με το παλιό έθιμο, ο κόσμος να μην μαζεύεται και να γιορτάζει τον Προφήτη Ηλία: «Εδώ, ο Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ χτίστηκε με την αγάπη και τη θυσία των προγόνων σας, αλλά όταν μαζευόμαστε εδώ την ημέρα που η Εκκλησία τιμά τον Προφήτη Ηλία, γιορτάζουμε μαζί και τον Άγιο Βασίλειο και τον Προφήτη Ηλία. Ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ έφερε επίσης τον Χριστό και την αγάπη του Θεού στην καρδιά μας, και έκανε πολλά θαύματα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ακόμη και μετά τον θάνατό του, γίνονται συνεχώς θαύματα πάνω από τα άγια λείψανά του».

Ο Προφήτης Ηλίας, ο οποίος είναι ίσως ένας από τους πιο γνωστούς Προφήτες όσον αφορά τον αριθμό των θαυμάτων που έκανε, δίνει δύναμη σε όσους ακολουθούν το αληθινό μονοπάτι του Θεού, και κάνει ακόμα πιο δυνατούς, σταθερούς και πιστούς όσους παραστρατούν και παρεκκλίνουν, όπως επεσήμανε.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε το ποίμνιο «να φυλάξει την πίστη και τους ιερούς του τόπους», και πρόσθεσε ότι μόνο η μεγάλη αγάπη και θυσία μπορούσε να χτίσει μια τέτοια εκκλησία σε αυτό το σκληρό μέρος, και ότι εκείνη την εποχή ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του Μαυροβουνίου.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος είπε: «Είθε αυτές οι γιορτές να φέρουν χαρά, ευτυχία και υγεία σε όλους, ειδικά στους οικοδεσπότες μας και στον Σύλλογο για την Προστασία της Σιντζαεβίνα. Και θα προστατεύσουμε καλύτερα τη Σιντζαεβίνα διατηρώντας τη ζωντανή. Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τον καθαρό αέρα, το καθαρό νερό και να μην μολύνουμε τη φύση, για να μαζευόμαστε εδώ όπως μαζεύτηκαν οι πρόγονοί μας. Πρέπει να σταθούμε άξιοι. Θα προστατεύσουμε τη Σιντζαεβίνα αν είμαστε ενωμένοι, αν κάνουμε το καλό και ακολουθήσουμε το μονοπάτι του Θεού όπως οι έκαναν πρόγονοί μας».

Στο τέλος παρατάθηκε γεύμα.

Илиндански црквено-народни сабор на Сињајевини

Με πληροφορίες mitropolija (Βέσνα Ντέβιτς, Φωτογραφίες Željko Drašković)

Διαβάστε ακόμη: Η εορτή του Προφήτη Ηλία στο Βελιγράδι

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων