03/10/2022 03/10/2022 Συμμετείχαν Αρχιερείς από Συρία, Ρωσία, Ελλάδα, Τσεχία και Σκόπια – Η αναφορά του Επισκόπου Μπάτσκας Ειρηναίου στη σχέση Σέρβων και Κέρκυρας  Στην πανηγυρική τελετή για την Αγιοκατάταξη του Αγίου Ειρηναίου, Επισκόπου Μπάτσκας του Ομολογητού και των Αγίων Μαρτύρων της Μπάτσκας από την εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία συμμετείχε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος το διήμερο 1-2...
03 Οκτωβρίου, 2022 - 9:48
Τελευταία ενημέρωση: 03/10/2022 - 9:59

Νόβι Σαντ: Χιλιάδες πιστοί στην τελετή Αγιοκατάταξης των Μαρτύρων της Μπάτσκας

Διαδώστε:
Νόβι Σαντ: Χιλιάδες πιστοί στην τελετή Αγιοκατάταξης των Μαρτύρων της Μπάτσκας

Συμμετείχαν Αρχιερείς από Συρία, Ρωσία, Ελλάδα, Τσεχία και Σκόπια – Η αναφορά του Επισκόπου Μπάτσκας Ειρηναίου στη σχέση Σέρβων και Κέρκυρας 

Στην πανηγυρική τελετή για την Αγιοκατάταξη του Αγίου Ειρηναίου, Επισκόπου Μπάτσκας του Ομολογητού και των Αγίων Μαρτύρων της Μπάτσκας από την εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία συμμετείχε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος το διήμερο 1-2 Οκτωβρίου.

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Μπροστά από το Επισκοπείο στο Νόβι Σαντ, τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν χιλιάδες πιστοί από όλα τα μέρη της Επισκοπής Μπάτσκας, με επικεφαλής τον Πανιερώατο Επίσκοπο κ. Ειρηναίο και κληρικούς.

Αρχιερείς από Συρία, Ρωσία, Ελλάδα, Τσεχία και Σκόπια

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε σε υπαίθριο χώρο μπροστά από το Επισκοπείο. Συλλειτούργησαν Ιεράρχες της Εκκλησίας της Σερβίας καθώς και οι Μητροπολίτες Αρκαδίας κ. Βασίλειος (Πατριαρχείο Αντιοχείας), Βουδαπέστης και Ουγγαρίας κ. Ιλαρίων (Πατριαρχείο Μόσχας), Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος (Εκκλησία της Ελλάδος), Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιος, καθώς και Επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Πριν την έναρξη της Θείας Λειτουργίας μεταφέρθηκαν εν πομπή και τη συνοδεία χιλιάδων πιστών η Ιερά Εικόνα των Αγίων καθώς και τα ιερά λείψανα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο προκειμένου να τεθούν προς προσκύνηση.

Ο Επίσκοπος Δαλματίας κ. Νικόδημος ανέγνωσε την Συνοδική Πράξη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας για την Αγιοκατάταξη.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος αναφέρθηκε στη σπουδαία αυτή ημέρα για την Επισκοπή Μπάτσκας, στους νέους Αγίους της τοπικής Εκκλησίας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους Ιεράρχες προσήλθαν από το εξωτερικό για να τιμήσουν αυτή την ημέρα.

Η σχέση Σερβίας και Κέρκυρας

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος κ.κ. Πορφύριος απένειμε το παράσημο δευτέρου βαθμού του Αγίου Σάββα στον κ. Μίλος Βούτσεβιτς, δήμαρχο του Νόβι Σαντ, ως αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής του στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Εκκλησίας και του Κράτους.

Από την πλευρά του λαμβάνοντας τον λόγο ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Πατριάρχη Σερβίας για την παρουσία του όπως και προσωπικά τους Αρχιερείς από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, το Πατριαρχείο Μόσχας, την Εκκλησία της Ελλάδος και την Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας. Αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, ο Πανιερώτατος υπογράμμισε ότι η παρουσία του στο Νόβι Σαντ θυμίζει ότι η Κέρκυρα είναι ιερός τόπος για τους Σέρβους. Εκεί πάμε για να μνημονεύσουμε τον Γαλάζιο Τάφο στο Βιντ, που είναι ανεξίτηλο στη μνήμη μας, από την ιστορία των πρόσφατων δεινών μας”, σημείωσε.

Πηγή φωτογραφιών: spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων