16/10/2023 16/10/2023 Με τη μεγάλη ευλογία της παρουσία της τιμίας χείρός του Αγίου Σπυρίδωνος την οποία κόμισε ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, τη συμμετοχή στις λατρευτικές εκδηλώσεις του Προκαθημένου της Σερβικής Εκκλησίας κ.κ. Πορφυρίου, καθώς και χιλιάδων πιστών που συμμετείχαν στο εορταστικό διήμερο, η πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, τίμησε τα 10 χρόνια από τα εγκαίνια του Καθεδρικού...
16 Οκτωβρίου, 2023 - 13:05
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2023 - 13:18

Ο Άγιος Σπυρίδωνας στην Ποντγκόριτσα – Χιλιάδες προσκύνησαν τη δεξιά χείρα το Αγίου που ενώνει την Κέρκυρα με τη Σερβική Εκκλησία και το Μαυροβούνιο

Διαδώστε:
Ο Άγιος Σπυρίδωνας στην Ποντγκόριτσα – Χιλιάδες προσκύνησαν τη δεξιά χείρα το Αγίου που ενώνει την Κέρκυρα με τη Σερβική Εκκλησία και το Μαυροβούνιο

Με τη μεγάλη ευλογία της παρουσία της τιμίας χείρός του Αγίου Σπυρίδωνος την οποία κόμισε ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, τη συμμετοχή στις λατρευτικές εκδηλώσεις του Προκαθημένου της Σερβικής Εκκλησίας κ.κ. Πορφυρίου, καθώς και χιλιάδων πιστών που συμμετείχαν στο εορταστικό διήμερο, η πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, τίμησε τα 10 χρόνια από τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού, ένα όραμα του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αμφιλοχίου, του πνευματικού αναμορφωτή της Ορθοδοξίας σε αυτή τη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Την έναρξη της εορτής σήμανε η έλευση του Σέρβου Προκαθημένου το περασμένο Σάββατο. Μετά από ενάμιση χρόνο ο Πατριάρχης Σερβίας επέστρεψε στο Μαυροβούνιο, αυτή τη φορά υποδεχόμενος θερμά από την πολιτική ηγεσία της χώρας, καθώς και το ποίμνιο της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας. Η τελευταία φορά που είχε βρεθεί επίσημα στη χώρα ο Πατριάρχης ήταν η ενθρόνιση του Μητροπολίτη κ. Ιωαννίκιου, τότε που είχαν κληθεί οι ειδικές δυνάμεις να συνδράμουν στην ομαλή άφιξη του κ.κ. Πορφυρίου καθώς ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι προσπάθησαν να ματαιώσουν την επίσκεψη. Αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν καθώς μια νέα σελίδα έχει ανοίξει στις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους στο Μαυροβούνιο μετά και την υπογραφή της σχετικής δέσμευσης των δύο πλευρών πριν λίγους μήνες στο Βελιγράδι.

Μετά τις επαφές τις οποίες είχε ο Πατριάρχης Σερβίας με αξιωματούχους της χώρας έγινε η επίσημη υποδοχή του στον Καθεδρικό Ναό παρουσία χιλιάδων πιστών ενώ προπορεύτηκε το ιερό λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος το οποίο έφτασε από την Κέρκυρα, το ελληνικό νησί που έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Μαυροβουνίου. Κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας για την άφιξη του Πατριάρχη και την ακολουθία του Εσπερινού χιλιάδες πιστοί προσήλθαν για να προσκυνήσουν την τιμία δεξιά χείρα του Αγίου Σπυρίδωνα.

Βίντεο από την υποδοχή: 

Πατριάρχης Σερβίας: Εκφράστε με υπερηφάνεια την ταυτότητά σας

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοτνος του Μακαριωτάτου κ.κ. Πορφυρίου. Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, Ιεράρχες της Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, καθώς και πλήθος κληρικών από διάφορες επαρχίες της Σερβικής Εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης Πορφύριος μίλησε για την αξία της συνάθροισης αυτής η οποία με αφορμή τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού, ο οποίος είναι η ψυχής της Ποντογκόριτσας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

“Δηλώνουμε ότι είμαστε λαός της Ορθόδοξης πίστης, Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και επιβεβαιώνουμε επίσης ότι η Ορθόδοξη πίστη είναι το πλαίσιο ζωής και ύπαρξής μας”, είπε απευθυνόμενος στον λαό.

Ο Μακαριώτατος ζήτησε από τους Ορθοδόξους του Μαυροβουνίου να εκφράσουν με υπερηφάνεια την ταυτότητά τους ως ελεύθερα και πιστά μέλη της Σερβικής Εκκλησίας, ως κομμάτι του Σερβικού λαού και ως αυτούς που συνεχίζουν να μιλούν τη σερβική γλώσσα.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στους Αγίους της Σερβικής Εκκλησίας οι οποίοι σφράγισαν με το έργο τους την πορεία του Σερβικού λαού προς την αληθινή πίστη του Ευαγγελίου του Χριστού.

Μητροπολίτης Ιωαννίκιος: Με το έργο αυτό η Ποντγκόριτσα επέτρεψε στον εαυτό της

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωάννικιος, ευχαρίστησε όλους όσους παρέστησαν σε αυτή τη μεγάλη ημέρα για την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο. “Συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από την κατάθεση του θεμέλιου λίθου και τα εγκαίνια του ιερού ναού. Όλα αυτά τα γεγονότα τιμούμε με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια σήμερα”, είπε.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον μακαριστό προκάτοχό του, Μητροπολίτη κυρό Αμφιλόχιο, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής όλου αυτού του δημιουργήματος. “Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος είδε ότι έπρεπε να γίνει κάτι σημαντικό στην Ποντγκόριτσα. Είχε τη στήριξη της Εκκλησίας και του μακαριστού Πατριάρχη Παύλου να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε…. Η ανέγερση του ναού αυτού αποτέλεσε ένα σπουδαίο γεγονός καθώς μέσα από αυτό η Ποντγκόριτσα επέστρεψε στον εαυτό της, το Μαυροβούνιο επέστρεψε στον εαυτό του. Πολλοί δεν το κατάλαβαν καλά, αλλά ελπίζω σήμερα να το κατανόησαν καλύτερα”, σημείωσε ο Μητροπολίτης κ. Ιωαννίκιος.

Στη συνέχεια προσέφερε στον Σέρβο Πατριάρχη μια ποιμαντορική ράβδο σε ένδειξη ευχαρίστησης για την παρουσία του στους εορτασμούς.

Ακολούθως ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου παρουσίασε τον δεύτερο προσκεκλημένο, τον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, ο οποίος με τον ερχομό του σκόρπισε μεγάλη χαρά καθώς μαζί του έφερε και τη χάρη του Αγίου Σπυρίδωνα από το ευλογημένο νησί του Ιονίου.

“Η άφιξή του μας θυμίζει την κοινή ιστορία και τους εξαιρετικά σημαντικούς πνευματικούς δεσμούς του ελληνικού και του σερβικού λαού από τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο μέχρι σήμερα. Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι ο Γαλάζιος Τάφος μας ένωσε με τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα με τα νησιά Κέρκυρα και Βίδο, καθώς και με τον Άγιο Σπυρίδωνα . Όπως ο τάφος του Χριστού, ο ζωογόνος τάφος του Χριστού, ένωσε όλα τα χριστιανικά έθνη, έτσι και ο Γαλάζιος Τάφος ένωσε για πάντα τον ελληνικό και τον σερβικό λαό”, τόνισε.

Μητροπολίτης Κερκύρας: “Όχι μόνο ενότητα λαών, αλλά και ενότητα στην Εκκλησία”

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Νεκτάριος απηύθυνε το ελπιδοφόρο μήνυμα της Αναστάσεως “Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη”, καθώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχει πιο σημαντικός χαιρετισμός από αυτόν για τους Χριστιανούς, ιδιαιτέρως για τους Ορθοδόξους.

Ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι αυτή τη σπουδαία ημέρα για το Μαυροβούνιο συνεόρτασε μαζί τους, ευχαριστώντας τόσο τον Πατριάρχη κ.κ. Πορφύριο όσο και τον Μητροπολίτη κ. Ιωαννίκιο.

“Αυτό δείχνει όχι μόνο την ενότητα των λαών μας, αλλά και την ενότητα στην Εκκλησία, και η σημερινή Λειτουργία μαρυτρεί ξεκάθαρα αυτή την ενότητα μας”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Ακόμη αναφέρθηκε στην οικουμενικότητα των Αγίων και ιδιαίτερα του Αγίου Σπυρίδωνα ο οποίος έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. “Το δεξί χέρι του Αγίου Σπυρίδωνα επισκέφτηκε τη Σερβική Εκκλησία, το Μαυροβούνιο, την Ποντγκόριτσα. Αυτό το μέρος ανήκει στη Σερβική Εκκλησία, η οποία έχει υποφέρει πολλά στην ιστορία και επέζησε από πολλές δοκιμασίες”, είπε.

Σε όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας η συρροή πιστών ήταν αδιάκοπη καθώς προσήλθαν για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν αξιωματούχοι καθώς, μέλη διπλωματικών αποστολών καθώς και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων.

Γέροντας Μεθόδιος: Ο ναός προσέδωσε πνευματικό νόημα στην Ποντγκόριτσα

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής με συναυλία από διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα κατά την οποία χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, Αρχιμανδρίτης Μεθόδοιος.

Ο Γέροντας Μεθόδιος προέτρεψε τους παρισταμένους να συνεχίσουν να πορεύονται στον δρόμο της Εκκλησίας και της εν Χριστώ ενότητας γύρο από αυτή. Μιλώντας για τον Καθεδρικό Ναό τόνισε ότι αποτελεί ένα σημείο αναφορά για την Ορθοδοξία στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου καθώς προσέδωσε σε αυτή πνευματικό νόημα.

Φωτογραφικό υλικό: Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων