29/01/2024 29/01/2024 Την μνήμη του Οσίου Σάββα πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας και κτήτορα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου τίμησε πάνδημα η Σερβία. «Είμαστε όλοι πνευματικά παιδιά του Αγίου Σάββα», είπε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ανήμερα της εορτής, 27 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ. Της...
29 Ιανουαρίου, 2024 - 17:46
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2024 - 19:50

Ο λαός της Σερβίας τίμησε τον Άγιο Σάββα – Πατριάρχης Πορφύριος: «Είμαστε όλοι πνευματικά παιδιά του Αγίου Σάββα» (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ο λαός της Σερβίας τίμησε τον Άγιο Σάββα – Πατριάρχης Πορφύριος: «Είμαστε όλοι πνευματικά παιδιά του Αγίου Σάββα» (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Την μνήμη του Οσίου Σάββα πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας και κτήτορα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου τίμησε πάνδημα η Σερβία. «Είμαστε όλοι πνευματικά παιδιά του Αγίου Σάββα», είπε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ανήμερα της εορτής, 27 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Αναφερόμενος στον Άγιο Σάββα, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι έφερε την Ορθοδοξία στον λαό της Σερβίας, και ως εκ τούτου επί οκτώ αιώνες, όλοι οι Ορθόδοξοι Σέρβοι προσεύχονται στον Άγιο αυτήν την ημέρα και ζητάνε την μεσιτεία του.

Ο Πατριάρχης αποκάλεσε τον Άγιο «μαγνήτη που μας έλκει όλους γύρω από το όνομά του», καθώς και «μεγάλο οικοδόμο», διότι έχτισε πολλούς υπέροχους Ιερούς Ναούς σε όλη την χώρα, γέφυρες και με την Ανατολή και με τη Δύση, σχολεία, νοσοκομεία και δρόμους, καθώς και θέσπισε νόμους.

Σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο ουσιαστικός λόγος που τιμάται η μνήμη του Αγίου είναι επειδή ο νους του, η καρδιά του και το σώμα του ήταν αφοσιωμένα στον Χριστό.

Ο Πατριάρχης επεσήμανε ότι οτιδήποτε έκανε και έχτισε ο Άγιος Σάββας είχε τη σφραγίδα της αιωνιότητας, ακριβώς γιατί «ήταν άνθρωπος της πίστης και της προσευχής». «Ό,τι έκανε ο Άγιος Σάββας το έκανε με πίστη», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος είπε: «Ας εξετάσουμε τις καρδιές μας, ας κοιτάξουμε μέσα μας, ας αναρωτηθούμε ποια είναι η πίστη μας…». Σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι ο Άγιος Σάββας συμφιλίωσε τον λαό για να μην αποτελεί θήραμα με το οποίο θα τρέφονται άλλοι.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη κ.κ. Πορφύριο, αυτό που θα έλεγε σήμερα ο Άγιος Σάββας είναι να συγχωρέσουμε ο ένας τον άλλον: «Συγχωρέστε ο ένας τον άλλον! Ακούστε ο ένας τον άλλον! Να έχετε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον!».

Διαβάστε ολόκληρο το κήρυγμα στα σερβικά ΕΔΩ

Η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Βελιγράδι τίμησε τον Άγιο Σάββα

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος επισκέφθηκε την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Βελιγράδι και συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Αγίου.
Στο τέλος της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν τα πτυχία των φοιτητών που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις σπουδές τους στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή.

Ο εορτασμός του Αγίου Σάββα στη Θεολογική Σχολή ξεκίνησε με αγρυπνία στην οποία προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λίπλιανης κ. Δοσίθεος, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπου ανήμερα της εορτής τελέστηκε Θεία Λειτουργία.

«Η Θεολογική Σχολή αποτελεί μια σχολή που είναι η πηγή και η βάση κάθε είδους Παιδείας και διαφωτισμού του έθνους μας», είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος στην ομιλία που απηύθυνε και πρόσθεσε: «Δεν είναι τυχαίο ότι η Εκκλησία μας επέλεξε τον Άγιο Σάββα να είναι ο προστάτης όλων όσοι σπουδάζουν εδώ […] Ο Άγιος Σάββας είναι ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας μας, αλλά και ένας άνθρωπος αυθεντικός, οικουμενικός, μορφωμένος, και γι’ αυτό είναι πραγματικά ο πρώτος Θεολόγος μας».

«Στο πρόσωπο του Αγίου αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα ότι κάθε γνώση […] μπορεί να οδηγήσει στην αιωνιότητα», επεσήμανε.

«Η γνώση δεν μπορεί να είναι γόνιμη, δεν μπορεί να είναι ωφέλιμη  αν χωριστεί από την πίστη και την προσευχή. Υπό αυτή την έννοια, ο Άγιος Σάββας είναι ένας αληθινός και πραγματικός προστάτης, αλλά και αυτός που εμπνέει, αυτός που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, γιατί η ζωή του στηρίζεται στην προσευχή», ανέφερε.

Διαβάστε όλη την ομιλία του στα σερβικά ΕΔΩ

Εκδήλωση για τον Άγιο Σάββα από το Υπουργείο Παιδείας της Σερβίας

Στο Μέγαρο MTS στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Στο πνεύμα του Αγίου Σάββα», την οποία διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας της Σερβίας.

Στην ομιλία του, ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στα χέρια του Αγίου Σάββα βρίσκεται η πυξίδα του έθνους για το μέλλον» και ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να διαφυλάσσουμε την πίστη, την παράδοση και τη μνήμη του Αγίου Σάββα για τις επόμενες γενιές». Ο Μακαριώτατος είπε ότι ο Άγιος Σάββας με το βίο του απέδειξε ότι «χωρίς ζωντανή και ενεργή πίστη στον Χριστό, χωρίς ενάρετη ζωή, χωρίς μετάνοια, χωρίς προσευχή, δεν υπάρχει ούτε αληθινή γνώση του Θεού, ούτε αληθινή γνώση του εαυτού μας, και επίσης ότι χωρίς ειρήνη με τον Θεό και ειρήνη με τον εαυτό μας, δεν υπάρχει ειρήνη ούτε με τους γείτονές μας».

Ακόμη υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ξεχάσουμε την ιστορία μας: «Αν αφήσουμε να βασιλέψει το σκοτάδι, τότε ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας θα είμαστε ασφαλείς, ούτε θα πορευόμαστε στον σωστό δρόμο».

Στο τέλος της ομιλίας του συνεχάρη όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και όλους τους παρευρισκομένους. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία στα σερβικά ΕΔΩ

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς , δήλωσε ότι η εκπαίδευση είναι η προτεραιότητα του κράτους και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στα θεμέλια που έθεσε ο Άγιος Σάββας.

«Η εκπαίδευση είναι και θα είναι η προτεραιότητα της χώρας μας. Στόχος μας είναι οι υγιείς αξίες να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού συστήματος» είπε και πρόσθεσε ότι  το εκπαιδευτικό έργο θα επικεντρώνεται στην προαγωγή του αμοιβαίου σεβασμού, της αλληλεγγύης, και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Πηγή: spc, prosveta, rts.rs, tvhram

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων