27/01/2021 27/01/2021 Σε κληρικούς, μοναχούς και πιστούς της ποιμαντικής περιφέρειάς του ευχήθηκε σήμερα ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς, κ. Ιωαννίκιος, με την ευκαιρία της εορτής του πρώτου Αρχιεπισκόπου και διαφωτιστή των Σέρβων, Αγίου Σάββα, που τιμάται σήμερα με το παλαιό ημερολόγιο. Ο λόγος του Πανιερωτάτου: «Στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του...
27 Ιανουαρίου, 2021 - 14:12
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2021 - 14:27

«Ο Άγ. Σάββας της Σερβίας μπήκε στην ψυχή του λαού μας»

Διαδώστε:
«Ο Άγ. Σάββας της Σερβίας μπήκε στην ψυχή του λαού μας»

Σε κληρικούς, μοναχούς και πιστούς της ποιμαντικής περιφέρειάς του ευχήθηκε σήμερα ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς, κ. Ιωαννίκιος, με την ευκαιρία της εορτής του πρώτου Αρχιεπισκόπου και διαφωτιστή των Σέρβων, Αγίου Σάββα, που τιμάται σήμερα με το παλαιό ημερολόγιο.

Ο λόγος του Πανιερωτάτου:

«Στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος!

Με όλη μου την καρδιά, συγχαίρω τους κληρικούς, τους μοναχούς, τους πιστούς ανθρώπους της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας και της Επισκοπής Βουδίμλιε και Νίκσιτς, και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, για την μεγάλη εορτή του Αγίου Πατρός ημών Σάββα, του πρώτου Σέρβου Αρχιεπισκόπου και διαφωτιστή μας.

Καλωσορίζουμε αυτή την υπέροχη εορτή φέτος, εν μέσω ειδικών περιστάσεων, λόγω της ακόμα ενεργής επιδημίας, αλλά θα την επισφραγίσουμε και θα την γιορτάσουμε, αν και μετριοπαθώς, είτε στους ναούς μας με ιερή λατρεία ή και στα σπίτια μας με ατομική προσευχή. Ακόμα και με αυτήν την απλότητα και σεμνότητα, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρούμε μεγάλη χαρά, χαρά που θα διαρρέει προς ημάς ο Άγιος Σάββας από τον ουρανό.

Είθε ο Άγιος Σάββας να ευλογεί όλα τα παιδιά μας, όλα τα σχολεία μας, ως προστάτης της σερβικής εκπαίδευσης, να ευλογεί τους δασκάλους, τους καθηγητές, όλους εκείνους που μαθαίνουν και εκείνους που τους διδάσκουν να έχουν φόβο Θεού. Είθε να παρέχει θεραπεία σε άρρωστους είτε σε νοσοκομεία είτε και στα σπίτια τους. Να δίνει κάθε θεϊκό και γήινο καλό στους γιατρούς, που εργάζονται για τους ασθενείς και σε όλους εκείνους που τους φροντίζουν.

Ο Άγιος Σάββας, ως αθωνικός ασκητής και ως ιερέας των Ιερών του Χριστού Μυστηρίων, ξεπέρασε το χρόνο, ενώ ήταν ακόμα ζωντανός! «Συγχωνεύτηκε» με τη θεϊκή αιωνιότητα, ενωμένος με τον Χριστό, που σημαίνει ότι είναι παρών ανά πάσα στιγμή, και σε αυτήν την εποχή μας. Ενώθηκε μαζί μας, μπήκε στην ψυχή του σερβικού λαού και εξωραΐστηκε με όλες τις θεϊκές ομορφιές, που φωτίζονται από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, έτσι ώστε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και πειρασμούς και εμείς από το παράδειγμά του να μπορέσουμε να αποδειχθούμε καλοί πιστοί, ως κληρονόμοι των κληροδοτημάτων του.

Να διατηρήσουμε την ιερή Ορθόδοξη πίστη μας, να την προωθήσουμε, να αγαπήσουμε τους αγίους μας, να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, να είμαστε πάντα έτοιμοι να συγχωρούμε και να ζητάμε συγχώρεση, να είμαστε πάντα σε θέση να συμφιλιωθούμε με τους γείτονές μας, να σεβόμαστε κάθε άνθρωπο και κάθε έθνος, και τους ανθρώπους και τις πεποιθήσεις τους, ακόμα κι αν είναι διαφορετικές από τις δικές μας, και την πίστη τους.

Να εκπληρώσουμε την εντολή του Θεού για την αγάπη, ώστε να αγαπήσουμε τόσο τους φίλους όσο και τους εχθρούς, τόσο κοντά όσο και μακριά, να διαδώσουμε το λόγο του Θεού σε αυτόν τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο. Για να διατηρήσουμε τις κληρονομιές των προγόνων μας, του Αγίου Σάββα, για να καλλιεργήσουμε τη σερβική μας γλώσσα, η οποία μας δόξασε, για να κρατήσουμε το κυριλλικό αλφάβητο, που μας ενώνει, το οποίο εξισώνεται στη σκέψη μας με το σταυρό των τριών δακτύλων, να είμαστε μετρημένοι, απλοί, τίμιοι, ειλικρινείς, και πάντα να ακολουθούμε το αληθινό ευαγγέλιο του Θεού – τον δρόμο του Χριστού – όπως μας δίδαξε ο Άγιος Σάββας. Αμήν, Θεέ μου! Γένοιτο!

Επιμέλεια-Μετάφραση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων