23/06/2020 23/06/2020 Μεγάλη χαρά και πνευματική ενίσχυση επέφερε στο προσωπικό του τομέα διαχείρισης και συλλογής των Αρχείων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομου. Ως σημερινό τακτικό μέλος της Ιεράς Συνόδου Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης γνωρίζει πολύ καλά όλες τις προσπάθειες τοποθέτησης αρχειακού υλικού εκκλησιαστικής-διοικητικής προέλευσης σε κατάλληλο χώρο, αλλά...
23 Ιουνίου, 2020 - 15:20
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2020 - 15:03

Ο Μητρ. Δαμπροβοσνίας στο Εκκλησιαστικό Αρχείο του Πατριαρχείου Σερβίας

Διαδώστε:
Ο Μητρ. Δαμπροβοσνίας στο Εκκλησιαστικό Αρχείο του Πατριαρχείου Σερβίας

Μεγάλη χαρά και πνευματική ενίσχυση επέφερε στο προσωπικό του τομέα διαχείρισης και συλλογής των Αρχείων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομου.

Ως σημερινό τακτικό μέλος της Ιεράς Συνόδου Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης γνωρίζει πολύ καλά όλες τις προσπάθειες τοποθέτησης αρχειακού υλικού εκκλησιαστικής-διοικητικής προέλευσης σε κατάλληλο χώρο, αλλά και εκείνες που είχαν ως στόχο να αποκτήσει αυτό το υλικό την επιστημονική-ερευνητική εκτίμηση, που του αξίζει.

Σε μια εγκάρδια συνομιλία με τον διευθυντή των Αρχείων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Δρ. Ράντοβαν Πιλίποβιτς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Χρυσόστομος έμαθε, επιπλέον, τα αποτελέσματα που σχετίζονται με την προσαρμογή της αποθήκης αποθήκευσης αρχείων και τον αριθμό των αρχείων και συλλογών, ενώ διαπίστωσε και με πόση επιμέλεια ασχολήθηκε ο κ. Πιλίποβιτς με το έργο του Εργαστηρίου Συντήρησης και Αποκατάστασης Χαρτιού, το οποίο λειτουργεί στα Αρχεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Zemun από τον Απρίλιο του 2019 και το οποίο δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Πληροφοριών και της Διεύθυνσης Συνεργασίας με Εκκλησίες και Θρησκευτικές Κοινότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Επί τόπου, ο Μητροπολίτης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη διαδικασία εργασίας, αλλά και κάποιες τεχνικές και χημικές παρεμβάσεις σε κατεστραμμένα υλικά, που χρειάζονται συντήρηση και αποκατάσταση.

Όλες οι προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της προστασίας, διατήρησης/φύλαξης και εργασίας με αρχειακό υλικό εκκλησιαστικής προέλευσης έχουν επιταχυνθεί χάρη στην πλατφόρμα «Νέες κατευθύνσεις εκκλησιαστικής αρχειοθέτησης και βιβλιοθηκονομίας», που διαμορφώθηκε τελικά στα μέσα Ιουνίου 2013 στο Bihać και μπορεί να βρεθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.spc.rs/sr/ novi_pravci u_crkvenom_bibliotekarstvu_arhivistici,

Ακριβώς την περίοδο που ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ανέλαβε το καθήκον του επισκόπου της Επισκοπής Ζβόρνικ-Τούζλα, αλλά εξακολουθούσε να διαχειρίζεται την Επισκοπή Μπίχα-Πετρόβατς.

Απόδοση στα ελληνικά: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων