19/09/2022 19/09/2022 Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της Ποντγκόριτσα συνιερουργούντος του Μητροπολίτη Λόβετς κ. Γαβριήλ της εν Βουλγαρίας Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωαννίκιος τέλεσε και την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Ivan Crnogorčević. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωαννίκιος μίλησε για τα...
19 Σεπτεμβρίου, 2022 - 14:19
Τελευταία ενημέρωση: 19/09/2022 - 17:29

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για την αδελφική σχέση του Σερβικού και Βουλγαρικού λαού

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για την αδελφική σχέση του Σερβικού και Βουλγαρικού λαού

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της Ποντγκόριτσα συνιερουργούντος του Μητροπολίτη Λόβετς κ. Γαβριήλ της εν Βουλγαρίας Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωαννίκιος τέλεσε και την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Ivan Crnogorčević.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωαννίκιος μίλησε για τα όσα συνδέουν τους Σέρβους και τους Βούλγαρους:

«Σήμερα, με την ευκαιρία της Γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ ήρθε να μας υπενθυμίσει τους παλιούς μας δεσμούς, από τον Άγιο Σάββα, από τον Μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας κυρό Τζεφρέμ. Βουλγαρικής καταγωγής, για να μας θυμίζει τους συγγενικούς δεσμούς των βασιλιάδων και των αυτοκρατόρων μας, μεταξύ του σερβικού και βουλγαρικού λαού, να μας θυμίζει την κληρονομιά των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, και άλλων Σλάβων παιδαγωγών και δασκάλων, να μας θυμίζει τις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές ρίζες»

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στον νέο Πρεσβύτερο, είπε: «Είθε να είναι ευτυχισμένος και ευλογημένος. Η χάρη του Θεού να τον ενδυναμώνει, να τον ενισχύει, να τον κάνει σοφότερο, να τον φωτίζει για αυτήν την ύψιστη λειτουργία, που δεν είναι καθόλου εύκολη αλλά είναι όμορφη και ιερή».

Μετά τον Μητροπολίτη κ. Ιωαννίκιο, μίλησε ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ: «Μπορεί να είμαστε από διαφορετικά έθνη, μπορεί να είμαστε από διαφορετικές περιοχές, αλλά μπορούμε να είμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Τα έθνη μας και οι τοπικές μας Εκκλησίες έχουν κάνει πολλές θυσίες για να μπορούμε να πούμε «Ο Χριστός ανάμεσά μας!».

Επίσκεψη σε ιστορικό Μοναστήρι

Ο Μητροπολίτης κ. Γαβρίλ μαζί με τον Μητροπολίτη κ. Ιωαννίκιο επισκέφθηκαν χθες το Μοναστήρι στην περιοχή (Μοράτσα) Morača που εορτάζει την 77 επέτειό του.

Η Ιερά Μονή της  Morača είναι ένα σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι που βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Morača στο Kolašin, στο κεντρικό Μαυροβούνιο. Ιδρύθηκε το 1252 από τον Στέφαν Βουκάνοβιτς, της σερβικής δυναστείας Νεμάντιτς.

 

  

Επίσκεψη σε Μοναστήρι της συμπρωτεύουσας του Μαυροβουνίου

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ επισκέφθηκε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου το Μοναστήρι στην περιοχή Τσέτινιε, που θεωρείται συμπρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, και προσκύνησε τα λείψανα του Αγίου Πέτρου του Θαυματουργού του Τσέτινιε.. Εκεί ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωαννίκιος του απένειμε τη Χρυσή Εικόνα του Αγίου Πέτρου από το Λόβτσεν για την καλλιέργεια της αγάπης μεταξύ των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και την προώθηση πνευματικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των αδελφών σλαβικών λαών.

«Ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ δεν επισκέπτεται για πρώτη φορά στο Μαυροβούνιο, αλλά, απ’ όσο θυμάμαι, είναι η τρίτη φορά. Πρωτοήλθε στον καθαγιασμό του ναού του Αγίου Ιωάννη Βλαδίμηρου στο Μπαρ. Παράλληλα, ήμασταν καλεσμένοι του, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Ρίλας, στη Μητρόπολη του, όπου είχαμε να συμμετάσχουμε στις ιερές ακολουθίες με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Ιωάννη του Ρίλα», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωαννίκιος.

Αναφερόμενος στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωαννίκιος τόνισε: «Και να γαλουχήσουμε τον σλαβικό αλφάβητο και πολιτισμό μας. Όλοι οι σλαβικοί λαοί έχουν κοινούς δασκάλους. Οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος είναι σεβαστοί ως βαπτιστές του σλοβενικού λαού».

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου μίλησε για την πολιτιστική και πνευματική ενότητα των δύο λαών: « Όταν εμείς οι Επίσκοποι από διαφορετικές τοπικές Εκκλησίες επισκεπτόμαστε ο ένας τον άλλον, πρώτα απ’ όλα γινόμαστε μάρτυρες της ενότητας της αγίας μας πίστης. Και αυτή είναι η ενότητα της αγάπης, της κατανόησης, της αδελφοσύνης και της κοινής μας μοίρας. Και από αυτή την άποψη, ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ, που μας επισκέφθηκε για τρίτη φορά, ο οποίος έδειξε μεγάλη αγάπη για το Μαυροβούνιο, για τον πιστό λαό και για τους ιερούς τόπους του Μαυροβουνίου, έχει ήδη κάνει πολλά για να ενισχύουμε την πνευματική και πολιτιστική μας ενότητα και για την εδραίωση των αδελφικών μας δεσμών».

Επεσήμανε ακόμη ότι η Εκκλησία πάντα αναζητά τι συνδέει τους ανθρώπους: «Και έχουμε πολλά κοινά. Τέτοιες επισκέψεις μας θυμίζουν όλα όσα έχουμε κοινά μέσα από την επίπονη ιστορία μας. Σήμερα τιμούμε τον Μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας κυρό Τζεφρέμ, μια σπουδαία προσωπικότητα».

Από την μεριά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο κ. Ιωαννίκιο για την αγάπη και το δώρο.

Φωτογραφία: Željko Drašković, mitropolija

Με πληροφορίες από mitropolija (Radosav Rajo Vojinović)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων