03/04/2023 03/04/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στην Ποντγκόριτσα, την Κυριακή Ε’ Νηστειών. Αναφερόμενος στον βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ο Σεβασμιώτατος, επεσήμανε ότι χρειάζεται πενυματική και σωματική νηστεία σε συνδυασμό με πίστη και προσευχή. Της Σβετλανα Λεβίτσκι «Τηρούμε αυτή τη νηστεία και μαθαίνουμε να ζούμε...
03 Απριλίου, 2023 - 10:04
Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2023 - 10:03

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για την Οσία Μαρία την Αιγυπτία

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για την Οσία Μαρία την Αιγυπτία

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στην Ποντγκόριτσα, την Κυριακή Ε’ Νηστειών. Αναφερόμενος στον βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ο Σεβασμιώτατος, επεσήμανε ότι χρειάζεται πενυματική και σωματική νηστεία σε συνδυασμό με πίστη και προσευχή.

Της Σβετλανα Λεβίτσκι

«Τηρούμε αυτή τη νηστεία και μαθαίνουμε να ζούμε μια χριστιανική ζωή. Αυτό το πράττουμε με μετάνοια, αλλαγή γνώμης, ελευθερώνοντας τους εαυτούς μας από τα πάθη μας, κάνοντας τα πάντα για τη δόξα του Θεού, για να έρθομε όσο πιο κοντά γίνεται με τον Θεό, για να αξιοποιήσουμε το αγάπη του Θεού που ξεχύνεται συνεχώς στην Εκκλησία Του και να κάνουμε την αλήθεια του Θεού μέρος της ζωής μας», είπε ο Σεβασμιώτατος, εξηγώντας ότι πρέπει να ζούμε με βάση τις εντολές του Θεού και κατά τη διάρκεια της νηστείας και όταν παρέλθει η περίοδος της νηστείας. Ουσιαστικά, τόνισε, ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του άθλου της νηστείας και του χριστιανικού τρόπου ζωής, γιατί πρέπει πάντα να απέχουμε από κάθε κακό, όπως από κακά λόγια, πράξεις και σκέψεις.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι με τη μετάνοια, τη νηστεία και την προσευχή όλοι οι αμαρτωλοί πληροφορήθηκαν ότι δεν πρέπει να απελπίζονται σε όποιες αμαρτίες κι αν πέσουν.

Ιδιαίτερα επεσήμανε ότι πρέπει να μάθουμε από το παράδειγμα της Οσίας Μαρίας της Αιγύπτου ότι δηλαδή δεν είναι σημαντικό, τι σκέφτονται συνήθως οι άνθρωποι, ούτε είναι απαραίτητο να είσαι παρών σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη να σε βλέπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, να είσαι στα κοινωνικά δίκτυα. Η Οσία Μαρία η Αιγύπτια, αρχικά της άρεσε να εμφανίζεται σε όλα τα σημαντικά μέρη, και σε όσο περισσότερα μέρη ήταν παρούσα τόσο πιο πολλοί την έβλεπαν. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό γι’ αυτήν, διότι ένιωσε ότι είχε μολύνει το είναι με αμαρτίες. Έτσι μετάνιωσε και πήγε στην έρημο, και κανείς δεν την ήξερε για δεκαετίες.

«Έφτασε σε πραγματικές και αληθινές αξίες και στο πλήρες νόημα της ζωής μόνο όταν απομακρύνθηκε από αυτόν τον κόσμο και στράφηκε στον Κύριο, και όταν πλέον κανείς δεν ήξερε για αυτήν. Φυσικά, δεν είναι θέμα εμφάνισης και παρουσίας σε δημόσιο χώρο, ούτε είναι μόνο θέμα απουσίας και απομάκρυνσης από τους ανθρώπους. Το νόημα είναι ότι αποφάσισε να περάσει κάθε στιγμή της ζωής της προς δόξα Θεού και προσευχόμενη στον Κύριο για άφεση των αμαρτιών της», τόνισε ο Μητροπολίτης, και προσθεσε ότι η Οσία Μαρία η Αιγύπτια έγινε παράδειγμα σε όλους, όχι μόνο στους μετανοούντες, αλλά και σε όλους τους χριστιανούς, σε όλους όσοι ακολουθούν το δρόμο της τελειότητας.

«Παρόλο που υπάρχουν πολλοί πειρασμοί, οι δοκιμασίες μας δεν είναι πιο δύσκολες από τις δοκιμασίες των προηγούμενων γενεών. Ίσως είναι πιο δύσκολες μόνο και μόνο επειδή έχουμε αποδυναμωθεί, και επειδή δεν είμαστε πια τόσο δυνατοί στηνπιστη μας όσο ήταν οι πρόγονοί μας. Όμως ο Θεός θα ενισχύσει την πίστη μας μέσα από αυτή τη νηστεία», κατέληξε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου.

  

Με πληροφορίες από mitropolija (Весна Девић)
Φωτογραφίες mitropolija: Жељко Драшковић

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων