10/03/2024 10/03/2024 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος ιερούργησε, στις 8 Μαρτίου, στην ιστορική έδρα του Πατριαρχείου Σερβίας που βρίσκεται στην Σταυροπηγιακή Μονή στο Πέτς στο Κοσσυφοπέδιο. Συλλειτούργησαν κληρικοί από την Μητρόπολη Μαυροβουνίου και την Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης. Με αφορμή την ημέρα μνήμης της Α’ και Β’ Εύρεσης της Τιμίας κεφαλής του Αγίου Προφήτου,...
10 Μαρτίου, 2024 - 11:52
Τελευταία ενημέρωση: 10/03/2024 - 11:21

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για την σωματική και πνευματική νηστεία

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για την σωματική και πνευματική νηστεία

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος ιερούργησε, στις 8 Μαρτίου, στην ιστορική έδρα του Πατριαρχείου Σερβίας που βρίσκεται στην Σταυροπηγιακή Μονή στο Πέτς στο Κοσσυφοπέδιο. Συλλειτούργησαν κληρικοί από την Μητρόπολη Μαυροβουνίου και την Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης.

Με αφορμή την ημέρα μνήμης της Α’ και Β’ Εύρεσης της Τιμίας κεφαλής του Αγίου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη, με το παλαιό εορτολόγιο, ο Μητροπολίτης κ. Ιωαννίκιος στο κήρυγμά του τόνισε ότι όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρειάζονται το καλό παράδειγμα, και ότι ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος αποτελεί πρότυπο για την πίστη του και το έργο του.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος δεν ήταν μόνο μεγάλος ασκητής, αλλά και μεγάλος πνευματικός, καθώς με το κήρυγμά του έφερε τους απίστους και τους αμαρτωλούς στο μονοπάτι της πίστης. Ο Άγιος Ιωάννης τελειοποιήθηκε τόσο πολύ στη νηστεία και την προσευχή ώστε αναγνώρισε τον Χριστό και όλο το έργο Του μόλις Τον είδε, λέγοντας: «Ιδού ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου».

«Πριν από τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, αυτή η μεγάλη γιορτή ας μας ενισχύσει και ενδυναμώσει, ώστε με τόλμη να βαδίσουμε στο δρόμο της νηστείας», είπε και πρόσθεσε ότι αν και η νηστεία δεν έχει αρχίσει ακόμα με τη σωματική έννοια, χρειάζεται πενυματική νηστεία, ώστε να προετοιμαστεί ψυχή για την σωματική νηστεία. «Μέσα από αυτή τη νηστεία, η Εκκλησία μάς υπενθυμίζει να νηστεύουμε από την κακία, τους καυγάδες, τις κακές αναμνήσεις, τα πάθη, ό,τι μολύνει το μυαλό, την καρδιά, τα συναισθήματα, και ό,τι διαταράσσει τις σχέσεις μας και μας χωρίζει», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιωαννίκιος μετέφερε την ευλογία και τις ευχές Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου. Στο τέλος συμβούλεψε ο καθένας μας να έχει πίστη στο Θεό και ο Θεός θα μας βοηθήσει, θα μας φωτίσει, θα μας ενδυναμώσει, θα μας ενώσει και θα μας δώσει τη δύναμη να διατηρήσουμε τις εστίες, την πατρίδα μας και την εθνική μας ενότητα.

Πηγή: mitropolija

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων