09/03/2023 09/03/2023 Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος τέλεσε χθες την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, στην Ιερά Μονή Ždrebaonik (Ζντρεμπαόνικ), κατά την εορτή του Μεγάλου Ιεράρχου Αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης (με το παλαιό εορτολόγιο). Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο Σεβασμιώτατος, οι μοναχές και οι παρευρισκόμενοι πιστοί προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του Αγίου Αρσενίου, τα οποία φυλάσσονται...
09 Μαρτίου, 2023 - 13:32
Τελευταία ενημέρωση: 09/03/2023 - 13:38

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για το πώς θα επικρατήσει ειρήνη

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για το πώς θα επικρατήσει ειρήνη

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος τέλεσε χθες την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, στην Ιερά Μονή Ždrebaonik (Ζντρεμπαόνικ), κατά την εορτή του Μεγάλου Ιεράρχου Αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης (με το παλαιό εορτολόγιο).

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Σεβασμιώτατος, οι μοναχές και οι παρευρισκόμενοι πιστοί προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του Αγίου Αρσενίου, τα οποία φυλάσσονται στην Μονή. Σημειώνεται ότι ο Άγιος Αρσένιος είναι συμπολιούχος της Σταυροπηγιακής/Πατριαρχικής Μονής Ιπεκίου (ή Πετς) στο Κοσσυφοπέδιο, και υπήρξε μαθητής του Αγίου Σάββα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε ότι όσοι επιθυμούν να ευαρεστήσουν τον Θεό θα πρέπει να προσεύχονται, να νηστεύουν, να προβαίνουν σε καλές πράξεις και να προσπαθούν να αποκτήσουν σημαντικές αρετές για τη σωτηρία του ανθρώπου, όπως την αρετή της ταπείνωσης και της υπακοής. Μάλιστα, τόνισε ότι θα πρέπει να δείχνουμε την αγάπη για τον Κύριο έμπρακτα.

«Όταν προσπαθούμε τόσο σκληρά, τότε δεν χρειάζεται καν να ανησυχούμε για το τι θα γίνει ή το πώς θα είναι κάτι», είπε ο Σεβασμιώτατος προσθέτοντας ότι πρέπει η ζωή μας να διακρίνεται από ποιότητα.

Ακόμη, επεσήμανε, ότι πρέπει να έχουμε πάντα την προοπτική της αιωνιότητας, της Βασιλείας του Θεού, χωρίς την οποία τίποτα εδώ στη γη δεν έχει αξία. Όπως είπε, αυτός ο κόσμος είναι ο κόσμος του Θεού, έργο Του, και όλα αποκτούν αξία όταν γίνονται με τη χάρη Του.

«Η νηστεία, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, γίνεται για τη σωτηρία σας, για να απαλλαγούμε από τα ελαττώματά μας, από τις αμαρτίες μας, την εξάρτηση, την κακία, το μίσος, από κάθε κακό, περιττό και υπερβολικό λόγο. Να μάθουμε να ζούμε σωστά, να ευχαριστούμε τον Θεό, και να συμβάλλουμε στην επικράτηση της ειρήνης. Πρώτα, ας συνάψουμε ειρήνη με τον Θεό, με τη συνείδησή μας, και μετά με τους γείτονές μας», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Λίγα λόγια για τον βίο του Αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης

Ο Άγιος Πολύκαρπος γεννήθηκε περί το 80 μ.Χ. από ευσεβείς και φιλόθεους γονείς, τον Παγκράτιο και τη Θεοδώρα, που είχαν εγκλειστεί στη φυλακή για την πίστη του Χριστού, και βαπτίσθηκε Χριστιανός σε νεαρή ηλικία. Υπήρξε μαζί με τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη.

Λίγο πριν αναχωρήσει από τον πρόσκαιρο αυτό βίο ο Άγιος Βουκόλος, Επίσκοπος Σμύρνης, χειροτόνησε μετά των Αγίων Αποστόλων, ως διάδοχό του, τον Άγιο Πολύκαρπο και μετά κοιμήθηκε με ειρήνη.

Ο Άγιος παρακολούθησε με αγωνία και προσευχή τη σύλληψη του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, Επισκόπου Αντιοχείας και τα μαρτύρια αυτού. Η αγάπη του προς τον θεοφόρο Πατέρα μαρτυρείται και από την Επιστολή την οποία έγραψε προς τους Φιλιππησίους.

Σε αυτή την επιστολή τους συγχαίρει για την φιλοξενία, την οποία παρείχαν στον Άγιο Ιγνάτιο, όταν αυτός διήλθε από την πόλη τους. Το κείμενο αυτό του Αγίου Πολυκάρπου διακρίνεται για τον αποστολικό, θεολογικό και ποιμαντικό χαρακτήρα του.

Με πληροφορίες από mitropolija, Ορθόδοξος Συναξαριστής

Περισσότερες φωτογραφίες (Željko Drašković) ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων