08/02/2023 08/02/2023 Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, κατά την στην εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου (παλαιό εορτολόγιο), ιερούργησε στο Γκόρνι του Όστρογκ δίπλα στα ιερά λείψανα του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ. Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι ένας από τους μεγαλύτερους κήρυκες του λόγου του Θεού μετά των αγίων αποστόλων είναι ο Άγιος...
08 Φεβρουαρίου, 2023 - 10:10
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2023 - 10:16

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, κατά την στην εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου (παλαιό εορτολόγιο), ιερούργησε στο Γκόρνι του Όστρογκ δίπλα στα ιερά λείψανα του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι ένας από τους μεγαλύτερους κήρυκες του λόγου του Θεού μετά των αγίων αποστόλων είναι ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. «Όταν διαβάζουμε τα κηρύγματα και τα ιερά του συγγράμματα, αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη του μόρφωση, τις ρητορικές του ικανότητες και τεράστια χαρίσματά του. Ακόμη, φαίνεται το χάρισμα της ευγλωττίας. Πάνω απ’ όλα όμως φαίνεται ότι ο άγιος Γρηγόριος ήταν γεμάτος φόβο Θεού», ανέφερε.

Ακόμη πρόσθεσε ότι τα λόγια του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου ήταν και ποιμαντικά, σημείωσε ότι όσο μορφωμένος κι αν ήταν, προσπαθούσε να κάνει τα λόγια του κατανοητά και ευχάριστα, για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου για τα Ιερά Μυστήρια.

Επίσης, ανέφερε ότι «ο Άγιος Γρηγόριος ήταν προσεκτικός με το τι θα πει ή τι θα γράψει, ήξερε ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να ειπωθεί κάτι, και ότι έλεγε μόνο τα σπουδαιότερα».
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, «όποιος νομίζει ότι θα τα εξηγήσει όλα βρίσκεται σε λάθος δρόμο, γιατί ο άνθρωπος δεν είναι μόνο λογικό ον, αλλά έχει και συναισθήματα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προκαλείς ενδιαφέρον σε έναν άνθρωπο, έτσι ώστε ‘να ανοίξει το είναι του για να τον διδάξει ο Κύριος’».

«Ο Άγιος Γρηγόριος γνώριζε ότι η σοφία προέρχεται από τον Θεό, όχι από τους ανθρώπους. Έτσι, όσο μορφωμένος και αν ήταν, δεν έλεγε μόνο αυτά που έμαθε από βιβλία, αλλά και αυτά που του αποκάλυψε ο Θεός με προσευχή, με λατρευτικές σκέψεις, και για αυτό τα συγγράμματά του και τα κηρύγματά του είναι από τα πιο όμορφα», είπε ο Σεβασμιώτατος και υπενθύμισε ότι ο λόγος του Θεού κηρύσσεται ανά πάσα στιγμή Και όχι μόνο δεν έμεινε μόνο από τους αποστόλους, και τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες», υπογράμμισε.

«Η αγάπη και η σοφία του Θεού, η αλήθεια και η δικαιοσύνη του Θεού είναι μια ζωντανή ανεξάντλητη πηγή, από την οποία μπορούμε συνεχώς να τρεφόμαστε, να ανανεωνόμαστε και να μεγαλώνουμε πνευματικά», επεσήμανε.

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε ότι στη νέα γενιά υπάρχει φόβος Θεού, ειλικρίνεια, καλοσύνη. Είθε η σημερινή γιορτή να είναι χαρούμενη και οι προσευχές του Αγίου Γρηγορίου να είναι μαζί σας, να σας βοηθήσουν, να σας καθοδηγήσουν σε όλες τις στιγμές της ζωής σας», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια, ο ηγούμενος του Ostrog π. Sergije, υπενθύμισε ότι αυτή την ημέρα, σε αυτόν τον τόπο, ο Μητροπολίτης κ. Ιωαννίκιος έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης στις 7 Φεβρουαρίου 1991: «Αυτή την ημέρα, αδελφοί και πιστοί, ευχόμαστε όλοι στον Μητροπολίτη μας κ. Ιωαννίκιο, υγεία, να έχει την ευλογία του Θεού, και να τον προστατεύει για πολλά έτη!», είπε ο ηγούμενος.

Φωτογραφία: Željko Drašković

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων