27/02/2024 27/02/2024 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, ανήμερα της εορτής του Αγίου Συμεών του Μυροβλήτου, 26 Φεβρουαρίου με το παλαιό εορτολόγιο, ιερούργησε στο Νεμάνια Γκράντ της Ποντγκόριτσα. Αναφερόμενος στην παρακαταθήκη του Οσίου Συμεών, είπε μεταξύ άλλων ότι ίδρυσε κράτος και επέκτεινε τα όρια της χώρας, και ότι πριν από αυτόν υπήρχαν Σέρβοι ηγεμόνες και...
27 Φεβρουαρίου, 2024 - 10:07
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2024 - 14:55

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για τον Όσιο Συμεών Κτήτορα της Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για τον Όσιο Συμεών Κτήτορα της Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, ανήμερα της εορτής του Αγίου Συμεών του Μυροβλήτου, 26 Φεβρουαρίου με το παλαιό εορτολόγιο, ιερούργησε στο Νεμάνια Γκράντ της Ποντγκόριτσα.

Αναφερόμενος στην παρακαταθήκη του Οσίου Συμεών, είπε μεταξύ άλλων ότι ίδρυσε κράτος και επέκτεινε τα όρια της χώρας, και ότι πριν από αυτόν υπήρχαν Σέρβοι ηγεμόνες και σερβικά κρατίδια τα οποία ήταν βραχύβια. Για αυτό ο Όσιος Συμεών λέγεται και Ενοποιητής.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, ο Όσιος θυσιάστηκε για την Ορθόδοξη Πίστη. Ήταν ακόρεστη η δίψα του για τον Θεό σε όλη του τη ζωή, έχτισε Ιερούς Ναούς, θυσιάστηκε για την πατρίδα του, και όλα αυτά τα έκανε για να ευχαριστήσει τον Κύριο.

Η βασιλεία του κατά κόσμον Στέφανου Α’ Νεμάνια είναι μια από τις μακροβιότερες. «Έχτισε μεγάλα κληροδοτήματα, τα πρώτα μνημειώδη του σερβικού λαού: Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Τοπλίτσα, της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Τοπλίτσα, του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα στο Ras, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Στουντένιτσα, και τέλος με τους γιους του έχτισε και την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, και το πρώτο σερβικό πανεπιστήμιο που γέννησε μεγάλες προσωπικότητες», είπε.

«Σήμερα εορτάζει η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου και της Στουντένιτσα, εορτάζει ολόκληρος ο σερβικός λαός, που ζει είτε στην πατρίδα είτε στο εξωτερικό, και αυτή η μικρή εορτή μας είναι ακόμη πιο σημαντική, γιατί βρισκόμαστε στη γενέτειρα του Οσίου Συμεών του Μυροβλύτη», ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Ιωαννίκιος.

Ο βίος του Οσίου Συμεών

Ο Όσιος Συμεών ήταν βασιλιάς των Σέρβων με το όνομα Στέφανος Α’ Νεμάνια (στις Βυζαντινές πηγές Νεεμάν) και πατέρας του Οσίου Σάββα, πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας (14 Ιανουαρίου). Το 1196 μ.Χ. παραιτήθηκε από τον θρόνο και αναχώρησε στο Άγιον Όρος, όπου μαζί με τον γιο του έκτισε τη Μονή Χιλιανταρίου.

Ο Όσιος Συμεών κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1200 και ενταφιάσθηκε στη νότια πλευρά του καθολικού της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου. Κατά το έτος 1208, ο όσιος Σάββας αποφασίζει να προβεί στην ανακομιδή των ιερών λειψάνων του πατέρα του και τη μετακομιδή αυτών στην πατρίδα του. Την ημέρα της ανακομιδής εκχύθηκε από τα ιερά λείψανα άφθονο και ευώδες μύρο, συνέχισε δε να ρέει και για λίγες ακόμη ημέρες μετά την ανακομιδή, από τον κενό πλέον τάφο. Ήταν και αυτό τρανό δείγμα της αγιότητας του Οσίου Συμεών, ο οποίος έκτοτε επονομάζεται «Μυροβλήτης». Ο Άγιος Σάββας εναπέθεσε τα ιερά λείψανα στη μονή της μετανοίας του πατρός του, τη μονή Στουντένιτσα, όπου και φυλάσσονται μέχρι σήμερα.

Ο τάφος του Οσίου Συμεών του Μυροβλήτου, φέρει σήμερα αργυρό επικάλυμμα με ανάγλυφες παραστάσεις. Από τον τάφο, ματά την ανακομιδή των ιερών λειψάνων, φύτρωσε μόνο του με θαυματουργικό τρόπο, άνευ σποράς, ένα κλήμα για παρηγοριά των Πατέρων της Μονής. Τα σταφύλια του κλήματος αυτού θεραπεύουν θαυματουργικά την στείρωση των ατέκνων γυναικών.

 

 

 

Πηγή: mitropolija, Ορθόδοξος Συναξαριστής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων