18/04/2022 18/04/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο λόγο την Κυριακή των Βαΐων στην παλαιοχριστιανική Μονή Zlatica στην Ποντγκόριτσα. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ: « Όταν ήρθε στη Βηθανία μετά την ανάσταση του Λαζάρου, ξεκίνησε ο δρόμος προς την...
18 Απριλίου, 2022 - 16:29
Τελευταία ενημέρωση: 18/04/2022 - 16:31

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου στη Μονή Zlatica την Κυριακή των Βαΐων

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου στη Μονή Zlatica την Κυριακή των Βαΐων

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο λόγο την Κυριακή των Βαΐων στην παλαιοχριστιανική Μονή Zlatica στην Ποντγκόριτσα.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ: « Όταν ήρθε στη Βηθανία μετά την ανάσταση του Λαζάρου, ξεκίνησε ο δρόμος προς την σταύρωσή του για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους».

Ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε ότι κατά την είσοδο στην Ιερουσαλήμ « τα παιδιά εκείνη την εποχή έψαλαν: «Ωσαννά εν τοις υψίστοις». Η θεία χάρη γέμισε τις καρδιές όλων των πιστών, ιδιαίτερα των παιδιών, που βγήκαν να συναντήσουν τον Χριστό ως άγγελοι του Θεού, ώστε έμεινε ως έθιμο να φοράμε κλαδιά από φοίνικα ή από ιτιές, που συμβολίζουν την αθωότητά μας και την ανανέωσή μας».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος εξήγησε ότι η είσοδος του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ αποτελεί εορτή για όλη την Εκκλησία και γιορτάζοντας την είσοδό του «δείχνουμε ότι είμαστε τέκνα του Θεού, γιατί εμφανιζόμαστε ενώπιον του Κυρίου με πίστη αθωότητας, πλουτιζόμαστε από παιδική αθωότητα και καλοσύνη και αγγελική αγνότητα, και ανανεώνουμε τη ζωή μας».

«Με την είσοδό του στην Ιερουσαλήμ ως νικητής επί του θανάτου του Λαζάρου, ο Κύριος ήταν έτοιμος να δεχτεί βάσανα και ταπείνωση και κάθε ανθρώπινη ντροπή. Να ταπεινωθεί στα όρια της ανθρώπινης ταπείνωσης, έτσι ώστε να πλουτίσει το ανθρώπινο γένος με τη θεότητά του και να το προικίσει με Άγιο Πνεύμα, και να το εξυψώσει από την κόλαση και τον θάνατο στην ελευθερία και στην αιώνια ζωή», είπε ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε:

«Και συγκεντρωθήκαμε σε αυτά τα θεμέλια των κατεστραμμένων εκκλησιών μας, ήρθαμε για να γιορτάσουμε αυτή τη μεγάλη γιορτή και να εκπληρώσουμε το θέλημα των αγίων κτιτόρων τους να τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες του Θεού και μέσα από αυτές να τρέφεται ο λαός από τον άρτο του ουρανού. Έτσι ο λαός θα μπορεί να ζήσει μια νέα ζωή, γεμάτη καλοσύνη και αγνότητα στην ψυχή, και Θεϊκή αγάπη».

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς να συμμετέχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες ακολουθίες, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη. Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, διότι αυτό αποτελεί ευκαιρία να βιώσουμε τα έργα του Θεού, να βρεθούμε μαζί με Του στον Γολγοθά και στη σταύρωσή Του.

«Η επίδραση των έργων του Θεού είναι αιώνια. Γι’ αυτό θα πρέπει να ενθαρρυνθούμε να βιώσουμε την Ανάσταση του Κυρίου όσο το δυνατόν πληρέστερα. Η Κυριακή των Βαΐων αποτελεί ήδη προοίμιο της Ανάστασης του Χριστού και γι’ αυτό είναι τόσο χαρούμενη και μεγαλειώδης. Αυτός ο τόπος σήμερα είναι ντυμένος με τη δόξα του Θεού λόγω αυτής της Ιερής Ακολουθίας. Είθε η ευλογία του Θεού, λόγω της αντοχής σας σήμερα σε αυτόν τον άνεμο και το κρύο, να είναι δυνατή και στις ψυχές σας και στα σπίτια σας και σε όλο τον κόσμο», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

 

 

Φωτογραφία: Željko Drašković

Με πληροφορίες από mitropolija

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων