02/09/2023 02/09/2023 Με σύνθημα «Γράφω στα Κυριλλικά – Αναπνέω Ορθοδοξία», ξεκίνησε σήμερα το πρωί του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου 2023 στο Τσέτινιε η Ορθόδοξη Παιδική Συνέλευση του Μαυροβουνίου, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στο Ιωβηλαίο των 1160 χρόνων από την έναρξη της αποστολής των Αγίων Αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου και στη σημασία της διατήρησης της κυριλλικής γραφής. Η...
02 Σεπτεμβρίου, 2023 - 17:02
Τελευταία ενημέρωση: 02/09/2023 - 17:14

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου στην Ορθόδοξη Παιδική Συνέλευση στην Ιερά Μονή Τσέτινιε

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου στην Ορθόδοξη Παιδική Συνέλευση στην Ιερά Μονή Τσέτινιε

Με σύνθημα «Γράφω στα Κυριλλικά – Αναπνέω Ορθοδοξία», ξεκίνησε σήμερα το πρωί του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου 2023 στο Τσέτινιε η Ορθόδοξη Παιδική Συνέλευση του Μαυροβουνίου, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στο Ιωβηλαίο των 1160 χρόνων από την έναρξη της αποστολής των Αγίων Αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου και στη σημασία της διατήρησης της κυριλλικής γραφής.

Η μεγαλύτερη παιδική εκδήλωση της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και της Παραθαλασσίας συγκέντρωσε περισσότερα από 2000 παιδιά, από όλα τα μέρη του Μαυροβουνίου.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Συνέλευση ξεκίνησε με την Ιερά Αρχιερατική Λειτουργία στην Ιερα Μονή Τσέτινιε, την οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος με τη συνοδεία κληρικών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στο προαύλειο της Μονής ξεκίνησαν και επίσημα οι εργασίες  της Συνέλευσης, η οποία είναι ξεχωριστή από πολλές απόψεις.

Τα παιδιά που συμμετέχουν έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα: «Είναι πολύ σημαντικό ότι συγκεντρωμένοι έτσι χαρούμενα γύρω από τον Άγιο Πέτρο, γύρω από τον Άγιο Ιωάννη, στο μέρος που ο Επίσκοπος Ράντα έκανε τις μεγαλύτερες σκέψεις και τις έγραψε με κυριλλικά γράμματα, αναφωνούμε περήφανα: Γράφουμε Κυριλλικά, αναπνέουμε Ορθοδοξία!» .

Μητροπολίτης Ιωαννίκης: Αυτό το Συμβούλιο έχει πολλαπλασιαστεί, αν θέλει ο Θεός θα το κάνουμε ακόμη μεγαλύτερο 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος ευλόγησε και άνοιξε τη Σύναξη, τονίζοντας ότι είναι μεγάλη χαρά και εξαιρετική τιμή για αυτόν να χαιρετίζει όλους τους συμμετέχοντες και τους καλεσμένους, ιδιαίτερα τα παιδιά από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο, και ότι δεν υπάρχει πιο όμορφη συνέλευση στον κόσμο από αυτή τη Συνέλευση.

Η πρώτη Ορθόδοξη Παιδική Συνέλευση στο Cetinje πραγματοποιήθηκε το 1999 και συγκέντρωσε εκείνη την εποχή λίγο περισσότερους από 120 συμμετέχοντες σε σχολεία θρησκευτικής εκπαίδευσης και κάθε χρόνο από τότε οι Συνελεύσεις γίνονται όλο και πιο μαζικές.

Αυτή η Συνέλευση πολλαπλασιάστηκε και ήρθαν παιδιά από όλο το Μαυροβούνιο, και αν θέλει ο Θεός, θα κάνουμε μια ακόμη μεγαλύτερη Συνέλευση για να έρθουν εδώ παιδιά από άλλες σερβικές χώρες και από ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία. Θα είναι!

Όταν μαζευόμαστε στην εκκλησία, τότε είμαστε όλοι αδέρφια, από όπου κι αν προερχόμαστε αν είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, βαπτισμένοι στο όνομα του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, από οποιοδήποτε έθνος κάτω από το ουράνιο σκούφο, εδώ είμαστε όλοι ένα και μαζί, αδέρφια και αδερφές. Όλοι οι συγγενείς από το Άγιο Πνεύμα, με την ευλογία του Θεού, την αγάπη και τη χάρη του Θεού», είπε ο Σεβασμιώτατος στα συγκεντρωμένα παιδιά.

Παράλληλα ευλογώντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δίδαξε στα παιδιά ότι θα αναπτύξουν το μυαλό, τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, τα ταλέντα τους μέσα από τη μάθηση και τη σχολική εκπαίδευση: «Εδώ, στη θρησκευτική εκπαίδευση, έχεις ό,τι δεν έχεις στα σχολεία σου. Εδώ μπορείτε να μάθετε τα βασικά της ιερής Ορθόδοξης πίστης και τα βασικά της πνευματικής αγωγής που λείπουν από τα σχολεία μας. Μπορείς να μάθεις και εκκλησιαστική ψαλμωδία, που εξευγενίζει τις ψυχές σου», είπε ο Σεβασμιώτατος.

Θρησκευτικός της χρονιάς Vidosava Živković 

Ακολούθησε η βράβευση του καθηγητή Θρησκευτικών της χρονιάς. Τον φετινό τίτλο τ με ομόφωνη απόφαση, έλαβε η εκπαιδευτικός Vidosava Živković από την Donja Gorica – Podgorica, η οποία «παρέχει ένα παράδειγμα για το πώς να διαδώσει με χαρά και ευσυνειδησία τον λόγο του Θεού και να εκπληρώσει το αποστολικό κάλεσμα ενός δασκάλου Θρησκευτικών».

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, τα παιδιά συμμετέχουν σε εργαστήρια (τέχνη, ποίηση, απαγγελία, μουσική, φωτογραφία, σχέδιο, μετάφραση, καθώς και εργαστήριο παρασκευής προσφορικού-λειτουργικού άρτου), αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, πινγκ-πονγκ, σκάκι, καθώς και σε «παιχνίδια χωρίς σύνορα».

Επιπλέον, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε εργαστήρι δημοτικού χορού και τραγουδιού, εργαστήριο έκτακτης ανάγκης, δεξιότητες επιβίωσης στη φύση και στη θάλασσα, σε εργαστήριο αυτοάμυνας…

Ιδιαίτερο περιεχόμενο για τα παιδιά και όλους τους καλεσμένους της Συνέλευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι η έκθεση «Κυριλλικός Γαλαξίας» – που βρίσκεται σε πέντε σημεία μπροστά από τη Μονή Cetinje. Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να δουν την έκθεση, η οποία υλοποιήθηκε πολύ δημιουργικά με τη βοήθεια πολλών σκηνικών. Στόχος του συγγραφέα είναι να παρουσιάσει τους λαούς που σήμερα διασώζουν την κληρονομιά των Αγίων Αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου και χρησιμοποιούν ως επίσημο το κυριλλικό αλφάβητο. Υπεύθυνα για τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης είναι τα σχολεία θρησκευτικής εκπαίδευσης από τους Gornji Bandić, Kolašin, Tivat, Bar και Herceg Novi.

Μετά το τέλος των εργαστηρίων για όλους τους συμμετέχοντες θα ξεκινήσει η παράσταση παιδικών χορωδιών.

Στο τέλος της συναυλίας θα ξεκινήσει επί σκηνής ένα κουίζ γνώσεων θρησκευτικής αγωγής, στο οποίο θα διαγωνιστούν οι πιο προικισμένοι και εργατικοί μαθητές. Στο τέλος της εκδήλωσης, μετά το κουίζ γνώσεων, θα απονεμηθούν έπαθλα και βραβεία στους νικητές όλων των κατηγοριών. Επίσης, με την ευκαιρία αυτή, οι διοργανωτές θα ευχαριστήσουν ιδιαιτέρως όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της ευλογημένης εκδήλωσης.

     

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων