13/10/2023 13/10/2023 Με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιο στην Ιερά Μονή Πόντμεΐν (Podmaine) ξεκίνησε στη Μπούντβα το διήμερο (12-14 Οκτωβρίου) επιστημονικό συνέδριο «Σύγχρονο κράτος και εκκλησιαστικό δίκαιο». Συμμετείχαν Σέρβοι και Ρουμάνοι ιερείς. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αμφιλόχιου και του καθηγητή Joban Ćirić,...
13 Οκτωβρίου, 2023 - 9:16
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2023 - 9:24

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου στο επιστημονικό συνέδριο «Σύγχρονο κρατικό-εκκλησιαστικό δίκαιο»

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου στο επιστημονικό συνέδριο «Σύγχρονο κρατικό-εκκλησιαστικό δίκαιο»

Με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιο στην Ιερά Μονή Πόντμεΐν (Podmaine) ξεκίνησε στη Μπούντβα το διήμερο (12-14 Οκτωβρίου) επιστημονικό συνέδριο «Σύγχρονο κράτος και εκκλησιαστικό δίκαιο». Συμμετείχαν Σέρβοι και Ρουμάνοι ιερείς.

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αμφιλόχιου και του καθηγητή Joban Ćirić, διευθυντή του Ινστιτούτου Συγκριτικού Δικαίου του Βελιγραδίου. Και ο Μακαριστός Μητροπολίτης και ο καθηγητής ήταν οι ιδρυτές και εμπνευστές του Επιστημονικού Συνεδρίου για το Κράτος και το Εκκλησιαστικό Δίκαιο.

«Προσευχηθήκαμε στον Θεό για τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Αμφιλόχιος και για τον καθηγητή Jovan Ćirić, που το 2015, πριν από οκτώ χρόνια, πραγματοποίησαν την πρώτη μεγάλη επιστημονική συγκέντρωση νομικών με θέμα τη σχέση εκκλησίας και κράτους», δήλωσε ο Μητροπολίτης κ. Ιωαννίκιος.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι αξιοποιώντας τις γνώσεις των καλύτερων δικηγόρων από την πατρίδα και το εξωτερικό, οι ιερείς έμαθαν να αγωνίζονται για τα θρησκευτικά δικαιώματα στην περιοχή «λαμβάνοντας πάντα υπόψιν ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών δικαιωμάτων φέρνει καλό σε όλους, συμπεριλαμβανομένου του κράτους, και γνωρίζοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να έχει εσωτερική σταθερότητα, αν δεν γίνονται σεβαστά τα θρησκευτικά δικαιώματα σε αυτήν».

Όπως είπε, ο Νόμος για τη Θρησκεία και η Θεμελιώδης Συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ εκκλησίας και κράτους είναι πολύ σημαντικά βήματα. «Αυτά είναι σημαντικά επιτεύγματα, αλλά, φυσικά, δεν αρκούν. Σήμερα αυτά μοιάζουν με νεκρά γράμματα πάνω σε χαρτί. Πολλά από αυτά που γράφονται εκεί και καθορίζονται δεν γίνονται σεβαστά. Θα πρέπει να παλέψουμε για τα θρησκευτικά μας δικαιώματα για πολύ καιρό. Φυσικά, όλα αυτά που απαιτούμε για εμάς, για την εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία, εκπροσωπούν τα ίδια δικαιώματα για όλες τις άλλες παραδοσιακές εκκλησίες και θρησκευτικές κοινότητες», είπε.

Τόνισε επίσης, ότι όσο υπάρχουν δικαιώματα και δικαιοσύνη, συμβάσεις και ψηφίσματα, αυτές οι νομικές πράξεις γίνονται όλο και λιγότερο σεβαστές και συχνά παραβιάζονται. «Τις παραβιάζουν αυτοί που θα έπρεπε να προωθήσουν περισσότερο τον νόμο. Αυτή η κατάσταση δεν μας είναι άγνωστη», είπε.

Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του που και φέτος, συνεχίζεται το έργο του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αμφιλόχιου και του καθηγητή Jovan Ćirić στην οργάνωση της Εκκλησίας. «Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Είμαι πολύ ευγνώμων στους διοργανωτές που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τόσο μεγάλο αριθμό επιστημόνων και που κατάφεραν να οργανώσουν τα πάντα έτσι ώστε σήμερα να έχουμε μια μεγάλη πνευματική γιορτή στη Μπούντβα, μια εξαιρετική ευκαιρία να ακούσουμε τους πιο έξυπνους ανθρώπους που μπορούν να ξεκαθαρίσουν όλα όσα ενδιαφέρουν εμάς σε αυτόν τον τομέα», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

 

 

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες: mitropolija

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων