03/04/2023 03/04/2023 O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο της χώρας Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο οποίος επικράτησε του απερχόμενου Προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή 2 Απριλίου 2ο23. «Με την μεγάλη καρδιά σας, τη δικαιοσύνη, τις γνώσεις και τη μεγάλη δημιουργική σας...
03 Απριλίου, 2023 - 21:56
Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2023 - 23:30

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου συγχαίρει τον νέο Πρόεδρο της χώρας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου συγχαίρει τον νέο Πρόεδρο της χώρας

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο της χώρας Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο οποίος επικράτησε του απερχόμενου Προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή 2 Απριλίου 2ο23.

«Με την μεγάλη καρδιά σας, τη δικαιοσύνη, τις γνώσεις και τη μεγάλη δημιουργική σας ενέργεια, κερδίσατε την υψηλή εμπιστοσύνη του λαού του Μαυροβουνίου, ο οποίος σας εξέλεξε δημοκρατικά ως νέο Πρόεδρό του. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είστε ένας συνετός και από κάθε άποψη άξιος Πρόεδρος όλων των πολιτών του Μαυροβουνίου, οι οποίοι αναμφίβολα θα σας υποστηρίξουν σθεναρά για να γίνει η Πατρίδα μας κράτος δικαίου και δικαιοσύνης, μια χώρα αδελφικής αρμονίας και ελευθερίας, πλούσια και σεβαστή σε όλο τον κόσμο. Σας συγχαίρουμε ειλικρινά για τη νίκη που σας άξιζε στις χθεσινές Προεδρικές εκλογές, με την ευχή η διακυβέρνησή σας στο Μαυροβούνιο να είναι ευτυχισμένη, ειρηνική και προς γενική ικανοποίηση όλων των πολιτών του», αναφέρεται στο συγχαρήτηριο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου.

 

Ήττα Τζουκάνοβιτς από τον νέο πολιτικό Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, στις Προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο

Η πολιτική σκηνή του Μαυροβουνίου άλλαξε σελίδα το βράδυ της Κυριακής 2 Απριλίου με την ήττα στις Προεδρικές εκλογές του βετεράνου Μίλο Τζουκάνοβιτς έπειτα από τρεις δεκαετίες που κυριαρχούσε σ’ αυτή τη χώρα των Βαλκανίων, έναντι του νεοαφιχθέντος Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.

«Μαζί με όλους τους πολίτες του Μαυροβουνίου, είπαμε απόψε ένα κρίσιμο ‘όχι’ στην εγκληματικότητα και τη διαφθορά», δήλωσε ο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ένας 36χρονος φιλοευρωπαίος οικονομολόγος. «Είναι η βραδιά που περιμέναμε εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια. Αυτή η νίκη ας φέρει ευτυχία σε όλους!», συνέχισε μιλώντας σε οπαδούς του που πανηγύριζαν για τη νίκη.

«Στη διάρκεια των πέντε προσεχών ετών θα δέσουμε το Μαυροβούνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υποσχέθηκε.

Ο Μιλάτοβιτς πήρε το 60% των ψήφων έναντι 40% για τον αντίπαλό του, σύμφωνα με τις προβολές της μη κυβερνητικής οργάνωσης CeMI για το σύνολο των εκλογικών τμημάτων. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Στον πρώτο γύρο, δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Μίλο Τζουκάνοβιτς είχε συγκεντρώσει 35,4% των ψήφων έναντι 28,9% για τον Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς, 61 ετών, αναγνώρισε την ήττα του. «Το Μαυροβούνιο επέλεξε. Σέβομαι αυτή την επιλογή. Συγχαίρω τον Γιάκοβ Μιλάτοβιτς», δήλωσε. «Θέλω ο Μιλάτοβιτς να είναι ένας επιτυχημένος Πρόεδρος, επειδή αυτό θα σημάνει πως το Μαυροβούνιο θα είναι μια επιτυχημένη χώρα», πρόσθεσε.

Στους δρόμους της Ποντγκόριτσα και άλλων πόλεων της χώρας, οι οπαδοί του υποψηφίου του κινήματος «Ευρώπη τώρα» γιόρτασαν τη νίκη με κορναρίσματα και πυροτεχνήματα.

Στο Μαυροβούνιο, ο Πρόεδρος εκπροσωπεί κυρίως τη χώρα και ο Πρωθυπουργός ελέγχει τους βασικούς μοχλούς της εξουσίας.

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 11 Ιουνίου. Η νυν κυβέρνηση ανατράπηκε με πρόταση μομφής τον Αύγουστο του 2022, αλλά συνεχίζει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων