05/08/2019 05/08/2019 Επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν των θυμάτων της επιχείρησης “Καταιγίδα” του 1995 ετέλεσε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος. «Σήμερα είναι ημέρα μνήμης για τους χιλιάδες αθώους που έχασαν την ζωή τους. Ο διωγμός τους σχεδιάστηκε από την τότε ηγεσία του κράτους της Κροατίας, με στόχο τον απόλυτο καθαρισμό της περιοχής από την παρουσία του σερβικού λαού,...
05 Αυγούστου, 2019 - 8:15

Ο Πατρ. Ειρηναίος τιμά τα θύματα της “Καταιγίδας”

Διαδώστε:
Ο Πατρ. Ειρηναίος τιμά τα θύματα της “Καταιγίδας”

Επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν των θυμάτων της επιχείρησης “Καταιγίδα” του 1995 ετέλεσε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος.
«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης για τους χιλιάδες αθώους που έχασαν την ζωή τους. Ο διωγμός τους σχεδιάστηκε από την τότε ηγεσία του κράτους της Κροατίας, με στόχο τον απόλυτο καθαρισμό της περιοχής από την παρουσία του σερβικού λαού, των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή εδώ και αιώνες, των ανθρώπων που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό σε όλα , στη Ζωή και την Ιστορία του Κροατικού Λαού “.

“Το πιο τραγικό για εμάς και την εποχή μας είναι ότι οι ιδέες για εγκλήματα που συνέβησαν στο παρελθόν δυστυχώς ακούγονται και σήμερα”, δήλωσε ο Πατριάρχης Ειρηναίος προσθέτοντας ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να «προσευχόμαστε στον Κύριο ότι τέτοια εγκλήματα δεν θα ξανασυμβούν.

Με την επιχείρηση «Καταιγίδα», τον Αύγουστο του 1995, τερματίστηκε ο πόλεμος στην Κροατία, η οποία ανέκτησε τον έλεγχο στην Κράινα, Οι κροατικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον στρατηγό Άντε Γκοτόβινα, κάμπτουν εύκολα την αντίσταση των Σέρβων και μέσα σε 36 ώρες καταφέρνουν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το Κνιν, την πρωτεύουσα της Κράινα. Η επιχείρηση έφερε την ονομασία «Καταιγίδα» και σκοπός της ήταν η ανακατάληψη της περιοχής και η εκδίωξη της πολυπληθούς σερβικής μειονότητας.
Περίπου 2.000 Σέρβοι, μεταξύ των οποίων και πολλοί άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους από την κροατική επέλαση, ενώ περισσότεροι από 200.000 υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και να καταφύγουν στη Σερβία. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ήταν η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην Ευρώπη…

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων