29/01/2023 29/01/2023 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ιερούργησε, ανήμερα της εορτής του Αγίου Σάββα, στην Ένωση Σέρβων της Νέας Υόρκης, όπου τελείται προσωρινά η Θεία λειτουργία, επειδή ο Ιερός Ναός Αγίου Σάββα υπέστη σοβαρές ζημιές σε πυρκαγιά το Πάσχα του 2016. Στο κήρυγμά του, τόνισε ότι ο Άγιος Σάββας συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του σερβικού πολιτισμού, και...
29 Ιανουαρίου, 2023 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2023 - 9:08

Ο Πατριάρχης Πορφύριος για την καθοριστική συνεισφορά του Αγίου Σάββα στο σερβικό έθνος

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Πορφύριος για την καθοριστική συνεισφορά του Αγίου Σάββα στο σερβικό έθνος

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ιερούργησε, ανήμερα της εορτής του Αγίου Σάββα, στην Ένωση Σέρβων της Νέας Υόρκης, όπου τελείται προσωρινά η Θεία λειτουργία, επειδή ο Ιερός Ναός Αγίου Σάββα υπέστη σοβαρές ζημιές σε πυρκαγιά το Πάσχα του 2016. Στο κήρυγμά του, τόνισε ότι ο Άγιος Σάββας συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του σερβικού πολιτισμού, και ότι χωρίς τη συνεισφορά του στο έθνος, ο σερβικός λαός δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Στο τέλος της Θείας λειτουργίας, ακολούθησε πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα προς τιμήν του Αγίου Σάββα, ενώ ο Μακαριώτατος μοίρασε εικόνες του Αγίου.

Στην αρχή του κηρύγματός του, ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας, μίλησε για την έννοια της αληθινής χαράς«Χωρίς την ευλογία και τη χάρη του Θεού, δεν υπάρχει αληθινή και πραγματική χαρά. Μπορεί κάποια γεγονότα, κάποιες επιτυχίες να μας δημιουργούν το αίσθημα της στιγμιαίας χαράς, ωστόσο κάθε τέτοια εμπειρία που είναι καρπός  αυτού του κόσμου, είναι πάντα βραχύβια. Χωρίς την ευλογία του Θεού, χωρίς το θέλημά Του, χωρίς την πρόνοιά Του, δεν υπάρχει αληθινή και πραγματική χαρά».

Η μεγάλη συνεισφορά του Αγίου Σάββα στον σερβικό λαό

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά του Αγίου Σάββα στον σερβικό λαό: «Ο Κύριος μας ευλόγησε σήμερα να συγκεντρωθούμε εδώ, στην Ένωση Σέρβων της Νέας Υόρκης, διότι η εκκλησία μας κάηκε και δεν έχει ακόμη ανοικοδομηθεί. Ο Θεός μας ευλόγησε να συναντηθούμε εδώ και να γιορτάσουμε τον πρώτο Σέρβο Αρχιεπίσκοπο, δάσκαλο και πατέρα μας, τον Άγιο Σάββα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Άγιος Σάββας προσέφερε πολλά στο έθνος μας και για το έθνος μας. Χάρη στον άθλο, την αγάπη, την προσπάθεια, τις προσευχές και την αφοσίωση στον Θεό του Αγίου Σάββα, ο λαός μας έγραψε ιστορία. Δεν θα ήμασταν αυτό που είμαστε αν δεν υπήρχε ο Άγιος Σάββας. Μας κατεύθυνε στο πιο σημαντικό μονοπάτι,  δηλαδή το να κοιτάμε πρώτα τον Ουρανό, και ύστερα όλα τα άλλα».

Ο Άγιος Σάββας δεν ήταν απλά ιστορικό πρόσωπο

«Πολλοί άνθρωποι σήμερα -άλλοτε εν γνώσει τους και άλλοτε από άγνοια- αντιμετωπίζουν τον Άγιο Σάββα από διάφορες πλευρές, δηλαδή τον βλέπουν ως ιστορικό πρόσωπο. Πράγματι, ανήκει στην ιστορία του λαού μας, αλλά υπερβαίνει τον χρόνο και τον χώρο μέσω του Χριστού. Ο Άγιος δεν θα ήταν αυτό που ήταν αν δεν ανήκε στον Χριστό, αν δεν ήταν Ορθόδοξος Χριστιανός», επεσήμανε ο Μακαριώτατος.

Το πρόγραμμα της ποιμαντικής περιοδείας του Πατριάρχη Σερβίας

Στο δεύτερο μέρος της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2023, ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Αγίου Σάββα στο Libertyville κοντά στο Σικάγο, όπου θα έχει αρκετές συναντήσεις με τον κοσμήτορα, τη διοίκηση, τους δασκάλους και τους φοιτητές του μοναδικού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Βόρεια Αμερική. Θα παραστεί επίσης στον πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Σάββα που διοργανώνουν καθηγητές και φοιτητές της σχολής αυτής. Τέλος προβλέπεται συνάντηση του Μακαριωτάτου με Επισκόπους της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική και στο μοναστήρι Nova Gračanica.

         

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων