04/06/2023 04/06/2023 Η πρώτη επέτειος συμπληρώνεται από την αναγνώριση και παραχώρηση αυτοκεφαλίας και από το Πατριαρχείο Σερβίας της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Ανταποκρινόμενος στην σχετική πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Aχρίδος κ.κ. Στεφάνου, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος τις 5 Ιουνίου 2023, θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Οχρίδα, η οποία θα σηματοδοτήσει επίσημα την πρώτη...
04 Ιουνίου, 2023 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2023 - 9:58

Ο Πατριάρχης Πορφύριος στην Αρχιεπισκοπή Aχρίδoς για την πρώτη επέτειο αναγνώρισής της και από τη Σερβική Εκκλησία

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Πορφύριος στην Αρχιεπισκοπή Aχρίδoς για την πρώτη επέτειο αναγνώρισής της και από τη Σερβική Εκκλησία

Η πρώτη επέτειος συμπληρώνεται από την αναγνώριση και παραχώρηση αυτοκεφαλίας και από το Πατριαρχείο Σερβίας της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Ανταποκρινόμενος στην σχετική πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Aχρίδος κ.κ. Στεφάνου, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος τις 5 Ιουνίου 2023, θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Οχρίδα, η οποία θα σηματοδοτήσει επίσημα την πρώτη επέτειο από τότε που ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παρουσίασε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στον παλαιό καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου η Εκκλησία των Σκοπίων έγινε δεκτή υπό την παλαιό εκκλησιαστικό όνομα “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος”, με το οποίο πραγματικά αναγνωρίστηκε χιλιετή συνέχεια της τοπικά οργανωμένης εκκλησιαστικής ζωής σε αυτές τις περιοχές από τα χρόνια της ιδρύσεως της Αρχιεπισκοπής. “Ἀναγνωρίζει ὡς ὄνομα τῆς Ἐκκλησίας ταύτης τό “Ἀχρίδος” (νοουμένης τῆς περιοχῆς τῆς δικαιοδοσίας αὐτῆς μόνον ἐντός τῶν ὁρίων τῆς ἐπικρατείας τοῦ κράτους τῆς Βορείου Μακεδονίας), ὡς ὑπεσχέθη ἐγγράφως πρός τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί ὁ Προκαθήμενος αὐτῆς, ἀποκλείουσα τόν ὅρον “Μακεδονική”καί οἱοδήτι ἄλλο παράγωγον τῆς λέξεως “Μακεδονία”, ανέφερε το ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. .

Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, ο όρος “Μακεδονική Εκκλησία” χρησιμοποιείται καθώς η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αποκαλείται, κυρίως από τις σλαβικές εκκλησίες, ως “Ορθόδοξη Μακεδονική Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Αχρίδος”. Επιφυλάξεις για το ζήτημα του ονόματος έχουν εκφράσει κυρίως δύο Εκκλησίες, της Ελλάδος και της Βουλγαρίας.

Με αφορμή την επέτειο αυτή, ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος είπε: «Με τη χάρη του Θεού και με την πρόνοια του Θεού, σήμερα έχουμε την ευκαιρία να επιστέψουμε αυτό που ήδη υπάρχει ανάμεσά μας, που είναι η ενότητα που διασπάστηκε σε μια περίοδο». Εγκαταστάθηκε η ενότητα και στη συνέχεια προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στο πνεύμα της ζωής της Εκκλησίας ανά τους αιώνες, που είναι ότι η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας έχει όχι μόνο τις προϋποθέσεις, αλλά και την ανάγκη και τη δυνατότητα να οργανωθεί ως μια αυτοκέφαλη Εκκλησία. Αποδεικνύεται ότι είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος και μέθοδος για τη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των Ορθοδόξων αδελφών και αδελφών μας στη Βόρεια Μακεδονία».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων