31/10/2022 01/11/2022 Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος επισκέφθηκε σήμερα την Επισκοπή Κρούσεβατς και την Ιερά Μονή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά στη Βοσνία, και ευλόγησε τη ρωσική αυτοκρατορική καμπάνα, η οποία είναι διάσημη και μοναδική για το μέγεθος και το βάρος της, που είναι 13 τόνοι. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι “Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά και μεγάλη...
31 Οκτωβρίου, 2022 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 01/11/2022 - 1:35

Ο Πατριάρχης Σερβίας για την πνευματική ανανέωση του έθνους

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Σερβίας για την πνευματική ανανέωση του έθνους

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος επισκέφθηκε σήμερα την Επισκοπή Κρούσεβατς και την Ιερά Μονή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά στη Βοσνία, και ευλόγησε τη ρωσική αυτοκρατορική καμπάνα, η οποία είναι διάσημη και μοναδική για το μέγεθος και το βάρος της, που είναι 13 τόνοι.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά και μεγάλη ευλογία που χτίζονται και αναστηλώνονται τα ιερά και τα μοναστήρια στο έθνος μας. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε την ευκαιρία να ανανεωθούμε εσωτερικά και πνευματικά. Ανανεωνόμαστε ως άτομα, ως μέλη του σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας Του, αλλά έχουμε και την ευκαιρία να ανανεωθούμε ως έθνος” , είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος στο κήρυγμά του στην Ιερά Μονή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά στη Βοσνία.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του ο Μακαριώτατος ευλόγησε τη ρωσική αυτοκρατορική καμπάνα 13 τόνων. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος προέστη της θείας ευχαριστιακής σύναξης στην Ιερά Μονή.

“Συγκεντρωθήκαμε για να ευλογήσουμε την καμπάνα που θα καλεί για προσευχή, και αγιάζοντας την καμπάνα παρακαλούμε τον Θεό να μας αγιάσει. Η Ορθόδοξη πίστη μας όχι μόνο μας προστάτεψε σε όλη την ιστορία, αλλά μας έκανε αυτό που είμαστε, μας διαμόρφωσε. Μέσα από αυτήν, δημιουργήσαμε την άποψή μας για τον κόσμο, τις σχέσεις με τους άλλους. Με μια λέξη, αν δεν υπήρχε η Ορθόδοξη πίστη, αν αφαιρούσαμε την Ορθόδοξη πίστη από το είναι του λαού μας, τότε αυτό που θα έμενε θα ήταν πολύ λίγο. Και σίγουρα, αν μας αφαιρούνταν αυτό που μας έδωσε η πίστη μας, τότε πιθανότατα δεν θα ήμασταν αυτοί που είμαστε σήμερα”, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.

Ακόμη, ο Πατριάρχης Σερβίας αναφέρθηκε στην έννοια της καθαρής καρδιάς: “Η πίστη πολλαπλασιάζεται όταν καθαρίζουμε την καρδιά μας. Γιατί αν η καρδιά δεν είναι καθαρή, δεν μπορούμε να σκεφτούμε, να ενεργήσουμε ή να μιλήσουμε σωστά και καθαρά. Σήμερα ισχύει το σύνθημα “Κάνε αυτό που ευχαριστεί την καρδιά σου”. Φυσικά, από τη μια πλευρά, αυτό είναι σωστό, αλλά τι γίνεται αν η καρδιά σας δεν είναι καθαρή, εάν η καρδιά σας είναι σκοτεινή; Εάν κάναμε ό,τι θέλει μια τέτοια καρδιά, αυτό δεν θα ήταν σωτήριο για μας. Και πώς αυτό θα ήταν ωφέλιμο για εσάς ή πώς επηρέαζε τις σχέσεις σας με τους άλλους;

Όσοι έχουν καθαρή καρδιά είναι ακίνδυνοι. Η αληθινή και πραγματική σοφία δεν αποκτάται μόνο με κάποιες προσπάθειες του νου ή με τη συλλογή πνευματικών γνώσεων ή με τη συλλογή προσωπικών εμπειριών. Αποκτάται με τον καθαρισμό της καρδιάς, με τον εξαγνισμό της εσωτερικής μας ύπαρξης. Αυτό είναι πίστη, αυτό είναι ορθόδοξη απάτη“.

Μιλώντας για τον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, ο Μακαριώτατος είπε: “Ως γιατρός θεράπευε στηριζόμενος στις πρακτικές του γνώσεις. Ωστόσο, στο βάθος των πράξεών του και των δραστηριοτήτων του υπήρχε οπωσδήποτε πίστη στον Χριστό και γνώριζε ότι δεν είναι ωφέλιμο να έχει ο άνθρωπος μόνο υγιές σώμα, αλλά ότι πρέπει να έχει και υγιές πνεύμα. Και υγιές πνεύμα, υγιής ψυχή, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το Άγιο Πνεύμα, χωρίς τον Χριστό”.

Στο τέλος της ιεράς ευχαριστιακής σύναξης ο Μακαριώτατος καθαγίασε τα δώρα των Σλάβων.

            

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από tvhram

Διαβάστε ακόμη: Ο Πατριάρχης Σερβίας θα επισκεφθεί την Επισκοπή Κρούσεβατς και θα ευλογήσει καμπάνα 13 τόνων

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων