10/11/2022 09/11/2022 «Προσευχόμαστε στον Άγιο Δημήτριο να εκπροσωπήσει την Εκκλησία του Χριστού». Αυτά δήλωσε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας κατά την εορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου / 8 Νοεμβρίου (με το παλαιό ημερολόγιο), στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Βελιγράδι. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο γίνονται...
10 Νοεμβρίου, 2022 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2022 - 18:51

Ο Πατριάρχης Σερβίας για τον Άγιο Δημήτριο

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Σερβίας για τον Άγιο Δημήτριο

«Προσευχόμαστε στον Άγιο Δημήτριο να εκπροσωπήσει την Εκκλησία του Χριστού». Αυτά δήλωσε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας κατά την εορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου / 8 Νοεμβρίου (με το παλαιό ημερολόγιο), στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Βελιγράδι.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο γίνονται σύμφωνα με το σχέδιο του Θεού. Ο Θεός καθοδηγεί ό,τι έχει δημιουργήσει, φροντίζει γι’ αυτό και κυρίως φροντίζει εμάς τους ανθρώπους, επειδή είμαστε πλασμένοι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή Του», είπε στην αρχή του κηρύγματός του ο Μακαριώτατος.

Ο Προκαθήμενος της εν Σερβίας Εκκλησίας παρομοίασε την πίστη μας στον Χριστό με μία άγκυρα η οποία είναι σταθερή, ανεξάρτητα από την καταιγίδα:

«Ανεξάρτητα από το σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε, δηλαδή αν υποφέρουμε, αν έχουμε προβλήματα, δυσκολίες και πειρασμούς, όλα αυτά δεν μπορούν να μας χωρίσουν από τον Χριστό και την Εκκλησία. Μπορεί κάποια στιγμή να μπερδευτούμε, να αμφιταλαντευτούμε, αλλά πάντα, αφού είμαστε δεμένοι με τον Χριστό με πίστη, είμαστε δεμένοι σε μια σταθερή άγκυρα και θα ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία καταιγίδα, που να μπορεί να μας παρασύρει στην ερημιά ή μας κάνει να χαθούμε».

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος μίλησε για την αληθινή πίστη και για την βαθιά πνευματική γνώση: «Η πίστη μας συνδυάζεται πάντα με την ελπίδα. Η αληθινή πίστη που εκφράζεται με τη νηστεία, την προσευχή, και με την προσπάθεια να εκπληρώσουμε όλες τις εντολές του Θεού, μάς δημιουργεί βαθιά πνευματική γνώση. Είναι η γνώση του Θεού, στον οποίο αναγνωρίζουμε αμέσως τον εαυτό μας, την κατεύθυνσή μας και την πορεία μας.

Με αυτή τη γνώση, γνωρίζουμε ότι, άσχετα από το γεγονός ότι μερικές φορές αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και ότι δεν είναι πάντα όλα όπως τα θέλαμε, εμείς ξέρουμε ότι ο Θεός στέκεται μαζί μας!».

Επίσης ο Πατριάρχης Σερβίας μίλησε για την έννοια του αληθινού γονέα: «Ένας αληθινός γονέας εκπαιδεύει τα παιδιά του, τα επιπλήττει, τα δοκιμάζει, όχι για να υποφέρουν, αλλά για να τα δυναμώσει. ΄Τα δυναμώνει πνευματικά για να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και μάχες, επειδή το κακό ποτέ δεν κοιμάται». 

«Οι πονηροί δεν κοιμούνται ποτέ, λειτουργούν μερικές φορές με άμεσο τρόπο, και τότε μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις παρορμήσεις τους. Αφού όμως μεγαλώνουμε εν Χριστώ και όσο πιο έμπειροι είμαστε στον αγώνα αυτό, τόσο πιο πολύ ανακαλύπτουμε τις προθέσεις τους, και ταυτόχρονα τόσο πιο δόλιες γίνονται αυτές οι δυνάμεις», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

«Να έχετε αποφασιστική στάση και να μην επιτρέψετε η άναρχη ελευθερία του παιδιού να είναι κάτι που θα το σπρώξει στην άβυσσο», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Μακαριώτατος μίλησε για την έννοια του φόβου: «Με πίστη στον Χριστό δεν φοβόμαστε ποτέ, γιατί ο Χριστός νίκησε τον θάνατο, και μας έδωσε τη Βασιλεία των Ουρανών όχι μόνο ως μια αφηρημένη ιδέα, αλλά ως μια πραγματικότητα που μπορούμε να ζήσουμε εδώ και τώρα και με την οποία ζούμε, εδώ, συγκεντρωμένοι στην Εκκλησία. Ο φόβος είναι ένας δείκτης έλλειψης πίστης, και συχνά απιστίας. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να στραφούμε ξανά και ξανά στον Θεό μέσω της προσευχής. Η προσευχή είναι μια συνεχής έκκληση προς τον Θεό να είναι μαζί μας, αλλά και μια υπενθύμιση ότι είναι μαζί μας».

«Προσευχόμαστε, αδελφοί και αδελφές, στον Άγιο Δημήτριο να εκπροσωπήσει την Εκκλησία του Χριστού, όλους τους Ορθόδοξους πιστούς, όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας, αλλά προσευχόμαστε και σ’ Αυτόν να προσευχηθεί για όσους Τον εναντιώνονται, που αντιτίθενται στην πίστη του Χριστού, στο Ευαγγέλιο, τις αξίες των Χριστιανών. Με τις προσευχές του θα τους κάνει να ανοίξουν και τις καρδιές και τις ψυχές τους», κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος τέλεση την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου Srboljub Ostojić.

Φωτογραφικά Στιγμιότυπα:

      

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από Radio Slovo ljubve, spc

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων