05/11/2022 05/11/2022 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και οι Επίσκοποι Μπάτσκας κ. Ειρηναίος και Μόχακς κ. Δαμασκηνός συμμετείχαν στον εορτασμό της 150ης επετείου του Εκπαιδευτηρίου “Βέλικο Πέτροβιτς” στο Σόμπορ, το οποίο φημίζεται για την πολύπλευρη γνώση που δίνει στους μαθητές, προετοιμάζοντάς τους για τις μετέπειτα ακαδημαϊκές τους σπουδές. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο Πατριάρχης Σερβίας παρευρισκόμενος στο Εθνικό...
05 Νοεμβρίου, 2022 - 10:03
Τελευταία ενημέρωση: 05/11/2022 - 10:33

Ο Πατριάρχης Σερβίας για τον ρόλο της εκπαίδευσης

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Σερβίας για τον ρόλο της εκπαίδευσης

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και οι Επίσκοποι Μπάτσκας κ. Ειρηναίος και Μόχακς κ. Δαμασκηνός συμμετείχαν στον εορτασμό της 150ης επετείου του Εκπαιδευτηρίου “Βέλικο Πέτροβιτς” στο Σόμπορ, το οποίο φημίζεται για την πολύπλευρη γνώση που δίνει στους μαθητές, προετοιμάζοντάς τους για τις μετέπειτα ακαδημαϊκές τους σπουδές.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Πατριάρχης Σερβίας παρευρισκόμενος στο Εθνικό Θέατρο στο Σόμπορ, παρακολούθησε την τελετουργική εορτή με την ευκαιρία της 150ης επετείου του Εκπαιδευτηρίου Βέλικο Πέτροβιτς στο Σόμπορ (το όνομα ενός Σέρβου ήρωα κατά την σερβική επανάσταση).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο διευθυντής του Γυμνασίου κ. Dušan Mišković, μίλησε για την ιστορία και τη συνεισφορά του Εκπαιδευτηρίου.

Η ομιλία του Πατριάρχη Σερβίας

Αναφερόμενος στην ποικίλη και πλούσια ιστορία του Εκπαιδευτηρίου, ο Μακαριώτατος είπε: “Το Εκπαιδευτήριο Βέλικο Πέτροβιτς ήταν το πρώτο και μοναδικό που ιδρύθηκε στην περιοχή της σημερινής επαρχίας της Βοϊβοντίνα (αυτόνομη επαρχία της Σερβίας) τον 19ο αιώνα ως δίγλωσσο, σερβο-ουγγρικό σχολείο. Βασισμένο στη μακρόχρονη εκπαιδευτική παράδοση της πόλης, με την ισχυρή δράση στις αρχές της δεκαετίας του 1870 από τον άξιο δήμαρχο του Σόμπορ, Petar Vukićević, τον βουλευτή της πόλης στο ουγγρικό κοινοβούλιο, Dr. Nika Maksimović, και με την υποστήριξη του ιεράρχη του Σόμπορ, του μελλοντικού Σέρβου Πατριάρχη, κυρού Georgi Branković, και του Ούγγρου υπουργού Παιδείας, Agašton Trefort, ιδρύθηκε στο Σόμπορ το πρώτο δίγλωσσο σερβο-ουγγρικό οκταετές Κρατικό Εκπαιδευτήριο“.

Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της εν Σερβίας Ορθόδοξης Εκκλησίας τόνισε ότι σε αυτό το Εκπαιδευτήριο διέπρεψαν και αναδείχθηκαν πολλές προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και στον πολιτισμικό και επιστημονικό πλούτο της χώρας: “Κατά τη διάρκεια των 150 χρόνων ύπαρξής του, ένας μεγάλος αριθμός διάσημων προσωπικοτήτων του σερβικού και ουγγρικού πολιτισμού και επιστήμης αποφοίτησε από τις τάξεις του Εκπαιδευτηρίου, και μεταξύ άλλων ο Σέρβος συγγραφέας και ακαδημαϊκός Βέλικο Πέτροβιτς. Αξιόλογες προσωπικότητες αποφοίτησαν από εδώ, και οι οποίες είχαν γερές πολιτισμικές και πνευματικές ρίζες. Αυτοί είναι άνθρωποι όχι μόνο απέκτησαν γνώσεις, αλλά ήταν και τόσο μεγάλη η συνεισφορά τους στον σερβικό ή ουγγρικό πολιτισμό και, επομένως, συχνά στον γενικό ανθρώπινο πολιτισμό και επιστήμη“.

“Έχω την ανάγκη να επαναλάβω αυτό που ίσως είναι ήδη ευρέως γνωστό, ότι δηλαδή η σλαβική και η σερβική εκπαίδευση δίνει έμφαση στο να δημιουργεί ανθρώπους με αρετές. Όταν μιλάμε για εκπαίδευση, δεν μιλάμε μόνο για την απόκτηση πληροφοριών από κάποιο πεδίο, αλλά μιλάμε για την εσωτερική ανάπτυξη ή ωρίμανση ενός ανθρώπου που στόχος του είναι η ανάπτυξη και απόκτηση αρετών. Και γι’ αυτό δεν λέμε ότι λόγιος είναι πάντα αυτός που έχει πολλές γνώσεις σε διάφορους τομείς, αλλά είναι ο μορφωμένος που αφενός έχει πολλές γνώσεις και τις χρησιμοποιεί για το κοινό καλό, επεσήμανε ο Μακαριώτατος.

Ακόμη, ο Πατριάρχης Σερβίας, τόνισε: “Γεγονός είναι ότι αυτό το σχολείο έβγαλε πολλούς ανθρώπους που είναι μορφωμένοι με την πραγματική έννοια της λέξης. Οι άνθρωποι που διέπραξαν σε αυτό το Εκπαιδευτήριο που ήταν σπουδαίοι ο καθένας στον τομέα τους, ήταν ταυτόχρονα άνθρωποι που στη βάση της ζωής τους, αλλά και στη βάση της εφαρμογής των γνώσεών τους και σε όλη τους τη ζωή είχαν αρετές”. 

Τέλος ο Μακαριώτατος απένειμε το ανώτατο βραβείο από την εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία: “Δεδομένου ότι το Εκπαιδευτήριο αυτό  δημιουργεί, με την πραγματική έννοια του όρου, μορφωμένους ανθρώπους, με πρόταση ενός από τους μαθητές του, μετά από πρόταση του Επισκόπου Μπάτσκας κ. Ειρηναίου, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων αποφάσισε να το βραβεύσει με τον πρώτο βαθμό του Τάγματος του Αγίου Σάββα“.

Κατά τη διάρκεια της βράβευσης, παρόντες ήταν ο υπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Branko Ružić, ο υφυπουργός του Υπουργείου Παιδείας της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, κ. Zoltan Maruža, καθώς και ο κ. Antonio Ratković, δήμαρχος του Σόμπορ.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από  Епархија бачка, tvhram, spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων