20/11/2022 21/11/2022 Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 από την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Ειρηναίου, μία μεγάλη μορφή της Εκκλησίας της Σερβίας και της Ορθοδοξίας γενικότερα. Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος τέλεσε Τρισάγιο για τον μακαριστό προκάτοχο του στην κρύπτη του Ιερού Καθεδρικού του Αγίου Σάββα στο...
20 Νοεμβρίου, 2022 - 21:55
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2022 - 1:51

O Πατριάρχης Σερβίας στον τάφο του προκατόχου του μακαριστού Πατριάρχη Ειρηναίου

Διαδώστε:
O Πατριάρχης Σερβίας στον τάφο του προκατόχου του μακαριστού Πατριάρχη Ειρηναίου

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 από την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Ειρηναίου, μία μεγάλη μορφή της Εκκλησίας της Σερβίας και της Ορθοδοξίας γενικότερα.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος τέλεσε Τρισάγιο για τον μακαριστό προκάτοχο του στην κρύπτη του Ιερού Καθεδρικού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι όπου βρίσκεται ο τάφος του, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ και τον Αρχιδιάκονο Ντράγκαν Ράντιτς. Επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεμεσιάνας κ. Στέφανος και κληρικοί του Ναού.

 

Βιογραφία του μακαριστού Πατριάρχη Ειρηναίου

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος Γκαβρίλοβιτς γεννήθηκε στο χωρίο Βίντοβα κοντά στο Τσάτσακ της Σερβίας το 1930 και βαπτίστηκε με το όνομα Μίροσλαβ. Μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τελείωσε τη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου. Ακολούθως στρατεύτηκε. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Prizren. Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ως καθηγητής, τον Οκτώβριο του 1959, εκάρη μοναχός με το όνομα Ειρηναίος στο μοναστήρι της Ρακοβίτσα από τον Σέρβο Πατριάρχη Γερμανό. Την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής του ίδιου έτους χειροτονήθηκε ιερομόναχος στην εκκλησία Ružica στο Kalemegdan.

Ενώ υπηρετούσε ως καθηγητής στο Θεολογικό Σεμινάριο του Prizren, ήρθε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα. Το 1969 διορίστηκε διευθυντής της Μοναστηριακής Σχολής στη Μονή Ostrog, από όπου επέστρεψε στο Prizren και διορίστηκε Πρύτανης της σχολής. Το 1974, εξελέγη Επίσκοπος Μοραβίτσα. Ένα χρόνο αργότερα, το 1975, εξελέγη Επίσκοπος Νις, όπου παρέμεινε για 35 χρόνια.

Στην Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στις 22 Ιανουαρίου 2010, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης της Σερβίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων