17/11/2019 17/11/2019 Στη γενέτειρα του μακαριστού προκατόχου κυρού Παύλου βρέθηκε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος προκειμένου να τελέσει μνημόσυνο με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την κοίμηση του. Παράλληλα τέλεσε και τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ναού των Αγίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη προσωπικότητα του προκατόχου του τονίζοντας πως υπήρξε...
17 Νοεμβρίου, 2019 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2019 - 12:42

Ο Πατριάρχης Σερβίας στη γενέτειρα του προκατόχου του

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Σερβίας στη γενέτειρα του προκατόχου του

Στη γενέτειρα του μακαριστού προκατόχου κυρού Παύλου βρέθηκε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος προκειμένου να τελέσει μνημόσυνο με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την κοίμηση του. Παράλληλα τέλεσε και τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ναού των Αγίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη προσωπικότητα του προκατόχου του τονίζοντας πως υπήρξε άνθρωπος της προσευχής και της ταπείνωσης σε όλη τη διάρκεια του βίου του.

Ο μακαριστός Πατριάρχης Παύλος γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1914 στο χωριό Κούτσαντσι της Σλαβονίας (σήμερα ανήκει στην Κροατία). Έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πήγε ξανά στο Βελιγράδι, ως πρόσφυγας και εργάστηκε σε διάφορες δουλειές για να επιβιώσει. Εργάστηκε ακόμη και ως οικοδόμος. Το 1948 εκάρη μοναχός και μέχρι το 1955 ανήκε στη Μονή Ράτσια. Το 1954 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1957 πρεσβύτερος. Από το 1955 ως το 1957 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, εξελέγη επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης, στο Κόσοβο.

Εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Κάρλοβτσι και Πατριάρχης Σερβίας την 1η Δεκεμβρίου 1990 με τον αποστολικό τρόπο, δηλαδή με κλήρωση από εκλεγέν τριπρόσωπο. Αναφέρεται ότι ήταν ίσως ο μοναδικός των Μητροπολιτών ο οποίος δεν επιθυμούσε να εκλεγεί Πατριάρχης.

Ήταν ασκητική μορφή, και ασκητική ήταν και η ζωή του. Κατάφερε να ποιμάνει τους Σέρβους σε μια εποχή δύσκολη, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και να γίνει σύμβολο ενότητας του σερβικού λαού εν μέσω των πολέμων που ακολούθησαν.

Τον Οκτώβριο του 2008 ζήτησε να παραιτηθεί από το Θρόνο, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από τη Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο πατριάρχης Παύλος απεβίωσε στις 15 Νοεμβρίου 2009.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων