07/05/2022 07/05/2022 Πανηγυρικά εορτάστηκε στις 6 Μαΐου 2022 ο προστάτης του Γενικού Επιτελείου του Σερβικού Στρατού, Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος, στο φερώνυμο παρεκκλήσιο στον στρατώνα «Banjica 2». στο Βελιγράδι, όπου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργώντας με τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Νύσσης κ. Αρσένιο και στρατιωτικούς ιερείς. Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Ο Μακαριώτατος θυμήθηκε...
07 Μαΐου, 2022 - 11:53
Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2022 - 12:10

Ο Πατριάρχης Σερβίας στη γιορτή του Γενικού Επιτελείου του Σερβικού Στρατού

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Σερβίας στη γιορτή του Γενικού Επιτελείου του Σερβικού Στρατού

Πανηγυρικά εορτάστηκε στις 6 Μαΐου 2022 ο προστάτης του Γενικού Επιτελείου του Σερβικού Στρατού, Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος, στο φερώνυμο παρεκκλήσιο στον στρατώνα «Banjica 2». στο Βελιγράδι, όπου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργώντας με τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Νύσσης κ. Αρσένιο και στρατιωτικούς ιερείς.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Ο Μακαριώτατος θυμήθηκε ότι είχε παραβρεθεί στον καθαγιασμό του εν λόγω ναού μαζί με τον μακαριστό Πατριάρχη Ειρηναίο, ενώ συμμετείχε και στον σχεδιασμό και τη μεταμόρφωση του χώρου αυτού σε ναό!

Ακόμα, θυμήθηκε ότι είχε φροντίσει και για τη διαδικασία επιστροφής των στρατιωτικών ιερέων στο Στρατό, συμμετέχοντας για λογαριασμό της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη διαμόρφωση όλων των διαταγμάτων, που επέτρεψαν αυτή τη διαδικασία.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος, παίρνοντας αφορμή από το απόσπασμα των Πράξεων των Αποστόλων που αναγνώσθηκε, είπε ότι όποιος θεωρεί ότι μπορεί να κάνει σπουδαίες πράξεις μόνος του, πλανάται, καθώς μέσα στην Εκκλησία είμαστε όλοι ένας οργανισμός, ένα σώμα, ενώ ποτέ δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να προσεύχεται για εμάς και τελικά στο τέλος ο Θεός είναι εκείνος που επιτρέπει και τις χαρές και τις λύπες.

Όσον αφορά τον Άγιο Γεώργιο, ανέφερε ότι ενώ αρχικά ήταν επιτυχημένος στρατιωτικός σε έναν στρατό, που μισούσε τον Χριστό και καταδίωκε τους Χριστιανούς, άλλαξε πλεύση και κουβαλώντας τον Χριστό στην καρδιά του αρνήθηκε τιμές και εγκόσμια δόξα και τελικά… δοξάστηκε μέσω του μαρτυρίου του.

«Μπορεί το κατόρθωμα και η δράση του να φαίνονται παράξενα σε πολλούς, αλλά στο πρόσωπο του Αγίου Γεωργίου συναντήθηκαν και συγκρούστηκαν δύο λογικές, δύο δικαιοσύνες, δύο αλήθειες, δύο κόσμοι. Στο πρόσωπό του συγκρούστηκαν αυτός ο κόσμος που βρίσκεται στο κακό, όπως λέει ο απόστολος, και ο κόσμος της Βασιλείας του Θεού, ο κόσμος της αιωνιότητας και ο κόσμος της αλήθειας. Αυτός ο κόσμος, όπως ξέρουμε, δεν θέλει τον Χριστό, Γιατί; Επειδή ο Χριστός είναι ο καθρέφτης. Σε Αυτόν μπορείτε να δείτε τι είναι δικαιοσύνη, τι είναι αδικία, τι είναι αλήθεια, τι είναι ψέμα. Σε Αυτόν το μαύρο διαφέρει από το άσπρο. Γι’ αυτό ο Χριστός συνιστά εμπόδιο στους ανθρώπους που θέλουν δόξα, δύναμη, πλούτο και την πρώτη θέση σε αυτόν τον κόσμο. Ενοχλεί όσους έχουν στόχους μέσα σε ένα αποκλειστικά ωφελιμιστικό κερδοφόρο πλαίσιο. Ο Άγιος Γεώργιος διάλεξε τον Χριστό, διάλεξε τον θάνατο, διάλεξε τη σοφία του Χριστού που είναι τρέλα σε σχέση με τη λογική αυτού του κόσμου», είπε ο Μακαριώτατος.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Σερβικού Στρατού, Στρατηγός Milan Mojsilović, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και συνεχάρη όλα τα μέλη του Σερβικού Στρατού για την εορτή του Προστάτη τους. Στη γιορτή παρευρέθηκαν στρατιωτικοί και πολίτες, που υπηρετούν στο Γενικό Επιτελείο του Σερβικού Στρατού.

Μετά τη λειτουργία, ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς παρέθεσε δεξίωση στον Πατριάρχη Πορφύριο, με τον οποίο συζήτησε την τρέχουσα συνεργασία μεταξύ του Σερβικού Στρατού και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα αποτελέσματα του έργου των στρατιωτικών ιερέων και τα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη της θρησκευτικής υπηρεσίας στον Σερβικό Στρατό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων