12/02/2024 12/02/2024 Η βροχόπτωση δεν εμπόδισε τους εκατοντάδες Ορθοδόξους που συγκεντρώθηκαν στη Μονή Κρκα στην Κροατία για να υποδεχτούν τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο.   Ο Μακαριώτατος μετέβη στο ιστορικό μοναστήρι το οποίο βρίσκεται κοντά στις Δαλματικές ακτές και έγινε δεκτός από τον Επίσκοπο Δαλματίας κ. Νικόδημο, Επισκόπους της Σερβικής Εκκλησίας, τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό και...
12 Φεβρουαρίου, 2024 - 12:10
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2024 - 11:01

Ο Πατριάρχης Σερβίας στη Μονή Κρκα στη Δαλματία

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Σερβίας στη Μονή Κρκα στη Δαλματία

Η βροχόπτωση δεν εμπόδισε τους εκατοντάδες Ορθοδόξους που συγκεντρώθηκαν στη Μονή Κρκα στην Κροατία για να υποδεχτούν τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο.  

Ο Μακαριώτατος μετέβη στο ιστορικό μοναστήρι το οποίο βρίσκεται κοντά στις Δαλματικές ακτές και έγινε δεκτός από τον Επίσκοπο Δαλματίας κ. Νικόδημο, Επισκόπους της Σερβικής Εκκλησίας, τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό και την περί αυτόν αδελφότητα, καθώς και πλήθος ευσεβών πιστών.

Μετά την άφιξη του Πατριάρχη Σερβίας τελέστηκε Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής. Εκ μέρους του κλήρου και του λαού τον Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας προσφώνησε ο Επίσκοπος κ. Νικόδημος.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος αναφέρθηκε στο πολύτιμο Ορθόδοξο ιερό στην Κροατία, την Μονή Κρκα, η οποία μαρτυρεί την Ορθόδοξη πίστη επί αιώνες. “Η Δαλματία είναι στολισμένη με πολυάριθμους ιερούς τόπους της Εκκλησίας του Χριστού, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία διακρίνεται για την πίστη, τη σκληρή δουλειά, τα κατορθώματα, τις σταυρώσεις και τις αναστάσεις του λαού μας που έζησε εδώ για αιώνες. Το μοναστήρι Krka είναι ένα μέρος που προσεύχεται για αιώνες”, τόνισε.

Αφορμή της επίσκεψης του Πατριάρχη των Σέρβων στη Δλαματία είναι η σημερινή (με το παλαιό εορτολόγιο) εορτή των Τριών Ιεραρχών κατά την οποία εορτάζει το ομώνυμο Θεολογικό Κολλέγιο που εδρεύει στη Μονή Κρκα.

Η ιστορία του μοναστηριού του Κρκα

Το Μοναστήρι του Κρκα (στα κροατικά: Samostan Krka, στα σέρβικα: Манастир Крка) είναι σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Κρκα, στο Εθνικό Πάρκο Κρκα, 3 χιλιόμετρα ανατολικά του Kistanje, στην κεντρική Δαλματία, στην Κροατία. Είναι αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και είναι χτισμένο πάνω σε ρωμαϊκές κατακόμβες.

Αναφέρεται πρώτη φορά το 1345, όταν συμπεριλήφθηκε στην προίκα της πριγκίπισσας Jelena Nemanjić Šubić, που ήταν ετεροθαλής αδελφή του Σέρβου αυτοκράτορα Ντούσαν και σύζυγος του τοπικού δούκα του Skradin και του Bribir, Mladen III Šubić Bribirski.

Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ χτίστηκε το 1422. Γύρω στο 1530 καταστράφηκε από τους Οθωμανούς αλλά αργότερα ξαναχτίστηκε. Η ολοκλήρωση των εργασιών έγινε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στο χώρο του μοναστηριού υπάρχει ένα παρεκκλήσι που κατασκευάστηκε το 19ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Σάββα. Τα υπόλοιπα κτίρια του μοναστηριού χτίστηκαν το 18 -19ο αιώνα. Το καμπαναριό του μοναστηριού είναι χτισμένο σε ρωμανικό ρυθμό.

Φωτογραφίες: spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων